VIDEO | Národopisné oddelenie Šarišského múzea v Bardejove: Remeslá, skanzen aj história kúpeľov

1472x
20. December 2023

Šarišské múzeum v Bardejove oslavuje120 rokov. Remeslami, skanzenom a históriou kúpeľov nás previedol etnológ Lukáš Jonov

 
Vila Rákoci hneď vedľa známeho skanzenu je jedným z najstarších murovaných objektov v Bardejovských Kúpeľoch. V roku 1970 tu vznikla prvá národopisná expozícia. Dnes v nej sídli Národopisné oddelenie Šarišského múzea s expozíciou remesiel, histórie kúpeľov ale napríklad aj lekárnictva.
 
„Vstupný priestor foyer je venovaný známemu bardejovskému hudobnému skladateľovi Jozefovi Grešákovi, ktorý v kúpeľoch žil, tvoril  a pôsobil. Na poschodí je inštalovaná národopisná expozícia s názvom Remeslá našich predkov, kde sa snažíme prezentovať mestské a ľudové remeslá ako, aj výber odevov regiónu severného Šariša,“ hovorí Lukáš Jonov, etnológ a odborný pracovník Šarišského múzea.
 
(Zdroj: AHOJ TV) 
 
„Máme tu výrobu tkanín a plátna, výrobu obuvi, spracovanie dreva, debnárstvo, stolárstvo, výrobu metiel, píšťaliek, prezentujeme tu aj sviečkarstvo či medovnikárstvo. Našou pýchou je ale hrnčiarstvo a výroba keramiky, ktorú reprezentuje známy hrnčiarsky majster Ján Frankovič,“ vysvetľuje etnológ.
 
„No a máme tu aj najstarší datovaný dlabaný úľ z územia Slovenska, ktorý pochádza z obce Richvald z roku 1691 a je zdobený krásnym vyrezávaným medveďom ovinutým vencom. Samozrejme súčasťou národopisného oddelenia v Bardejovských Kúpeľoch je aj skanzen, teda expozícia ľudovej architektúry, ktorá prezentuje tradičnú architektúru slovenského pohraničia, napríklad zrubovú architektúru z konca 19. storočia, čiže obytné domy, hospodárske budovy ale aj sakrálne stavby,“ dodáva Lukáš Jonov.
(13:15, red.)
Diskusia
Pridať komentár