VIDEO | Vo Sveržove zorganizovali vianočné trhy

1837x
21. December 2023
  V adventnom čase vo Sveržove po roku opäť zorganizovali vianočné trhy
Pozrite si našu videoreportáž
 
Na trhoch remeselníci predávali výrobky z vlastnej dielne. Medzi krásnymi vyšívanými, dreveným a háčkovanými výrobkami sa v kultúrnom dome nachádza aj kríž, ktorý má osobitnú históriu.
 
„Našli ho smetiari a doniesli ho duchovnému otcovi Jozefovi Buranovskému. Pán Buranovský ho dal do kostola a ten kríž zdobil sakristiu dlhé roky. Trošku sme pomáhali pri plynofikácii kostolov a keď sa ma kurátori a farár pýtali, že čo by som chcel ako darček, tak ja som ukázal práve na ten kríž. Chcel by som, aby ten kríž bol v sále kultúrneho domu, aby to tu zdobil,“ priblížil Pavol Ceľuch, starosta obce Sveržov.
 
 (Zdroj: AHOJ TV)
 
Počas trhov si mohli návštevníci pochutiť na chutnej káve.
 
„Kávičkáreň vznikla v komunitnom centre vo Sveržove, aby sa deti učili niečomu zmysluplnému, niečo čo by mohli v budúcnosti aj robiť, keďže komunitné centrum sa venuje deťom aj s rómskej komunity. Cieľom je to, aby sa tam ľudia stretávali, aby sa tam vytvárali priateľstvá a aby sa prepájali majorita s tou minoritou,“ povedala Jaroslava Krukárová, odborná garantka Komunitného centra vo Sveržove,Človek v ohrození n.o.
 
Obec Sveržov je známa tým, že v adventnom čase v nej nenájdete žiadne vianočné výzdoby.
 
„Ozdoby nevešiame, pretože je Advent. V adventnom čase by sme sa mali trošku stíšiť. Vianoce sú Vianoce, Advent je Advent. Mne je ľúto keď sa vo svete dejú komerčné veci. Komercia premáha tradície,“ vysvetlil starosta obce.
(8:43, red.)
Diskusia
Pridať komentár