VIDEO | Vzácne Ikony, unikátne sklo či zachránená socha Štefánika. Šarišské múzeum oslavuje 120 rokov

1538x
21. December 2023
Šarišského múzeum v Bardejove to sú aj unikátne ikony, vzácne sklenené poháre a zachránená socha Štefánika 
 
Expozícia ikon a ikonopisectva v historickom oddelení Šarišského múzea je jedinou samostatnou špecializovanou expozíciou ikonopisných pamiatok východného obradu na Slovensku.
 
Sú tu vystavené ikony - maľby na dreve od 16. do polovice 19. storočia. Návštevník tu môže sledovať vývin ikonopisnej tvorby karpatských ikon. K vzácnym exponátom patria aj ikony na plátne s tematikou Posledného súdu, vyšívané cirkevné rúcha či cirkevný mobiliár.  
 
(Zdroj: Šarišské múzeum Bardejov) 
 
Ikony Šarišského múzea boli prezentované na mnohých zahraničných výstavách. Medzi najvýznamnejšie patrí Svetová výstava EXPO'70 v japonskej Osake v roku 1970, výstava Ikony v Bruseli (Belgicko) v roku 1973 a výstavy v Maďarsku, Nemecku a Poľsku.

Pri príležitosti Svetovej výstavy EXPO'70 v Osake boli vydané poštové známky s motívmi ikon zo zbierok Šarišského múzea v Bardejove.  
 
(Zdroj: Šarišské múzeum Bardejov)
 
V roku 2001 bola vydaná ďalšia poštová známka s motívom výrezu z ikony sv. Michala Archanjela. Expozícia Ikony bola v roku 2005 reinštalovaná a obohatená o reštaurované ikony z depozitu a borovský ikonostas.

Najcennejšími exponátmi expozície sú Pás ikon na dreve Deesis zo 16. storočia, súbor ikon na dreve zo 16. storočia - Hodegétria, Sv. Michal Archanjel, Sv. Mikuláš, Sv. Paraskieva a kompletný rokokový ikonostas z dreveného kostolíka zo Zboja z roku 1766.
(9:30, red.)
Diskusia
Pridať komentár