VIDEO | V Sečovciach organizovali Vianočné pastorále

1136x
21. December 2023
  V kultúrnom dome v Sečovciach to opäť ožilo
Pozrite si našu videoreportáž
 
Atmosféru blížiacich sa sviatkov si spríjemnili seniori z celého okresu Jednoty dôchodcov na Slovensku. Organizovali Vianočné pastorále vo forme hudobného vystúpenia a chutného pohostenia.
 
„Tešíme sa, že sa nám takáto pekná akcia pridelila. Robíme to pre všetky organizácie. Sú tu zástupcovia každej základnej organizácie a vystupujú tu súbory, ktoré sú jej súčasťou,“ povedala Marianna Vatralová, predsedníčka organizácie ZOJD.
 
„Robíme to hlavne aj kvôli tomu, že sa tí ľudia tešia a nemajú príležitosť sa nejako stretávať,“ vyjadrila sa Magda Haburová, okresná predsedníčka Jednoty dôchodcov v okrese Trebišov.
 
Súčasťou programu bolo päť súborov, ktoré svojimi vystúpeniami pripomínali zvyky, kroje, piesne či tradície s cieľom zachovať korene a vytvárať spomienky.
 
 
Dá sa povedať, že od tých starších sa aj vždy niečo naučí, nejaké tie múdrosti. Možno ste si z dnešného večera odniesli aj vy zrnko múdrosti?
 
„Človek určite nasaje nejakú životnú skúsenosť, ktorú oni majú. Stále hovorím, že ich si treba vážiť a ctiť, lebo oni budovali naše mesto a vďaka ním máme to, čo máme a vďaka ním tu niektorí aj sme, takže si ich treba stále vážiť,“ prezradil Dominik Frajkor, primátor mesta Sečovce.
 
 
Skúste nám povedať, aká je vaša spolupráca s Jednotou dôchodcov.
 
„Tak ja ešte v prípade pôsobenia ako riaditeľ SOŠ som vytváral priestor a podmienky, a spolupracovali sme na organizovaní športových podujatí v areáli školy. Jednota dôchodcov si mala možnosť pozrieť aj rôzne ukážky v rámci odborného výcviku žiakov, kde sa mali možnosť zúčastniť podujatia, ktoré spojili jednak svoje aktivity s účasťou tvorivých dielní a žiakov, kde sme mali možnosť prezentovať výsledky jednotlivých učebných odborov,“ vysvetlil Slavomír Partila, štátny tajomník ministerstva školstva.
 
„My v meste veľmi veľa spolupracujeme s dôchodcami, snažíme sa ich zapájať do bežného života a oni nám veľmi radi pomáhajú, či už je to výsadba nejakých kvetov alebo podobne. Stále keď robíme podujatia, tak ich pozývame a zase, keď si oni pripravia nejaké vianočné pastorále alebo robia členské schôdze, tak oni pozývajú nás a celé vedenie mesta. My v Sečovciach žijeme aktívne s dôchodcami,“ doplnil Dominik Frajkor.
 
 
O tom, že atmosféra bola harmonická a priateľská, nebolo pochýb.
 
„Bolo to perfektné, vynikajúce, dobre organizačne pripravené. My seniori vyhrávame,“ povedal jeden z hostí.
 
Na záver ešte rada do života od skúsenejších.
 
„Nech naše deti nezabúdajú odkiaľ pochádzajú. Ja viem, že svet majú otvorený, ale nech nezabúdajú na svoje korene. Robíme to pre nich. Keď naše deti zabudnú odkiaľ pochádzajú, stratia svoje domovy,“ dodala na záver krásne slová Marianna Vatralová.
(11:31, red.)
Diskusia
Pridať komentár