M. Pilip: Ak mi dajú Bardejovčania dôveru, budú mať v parlamente dobré zastúpenie

57x
24. Február 2016

Nie som súčasťou žiadnych straníckych štruktúr a som slobodný v názoroch a v rozhodovaní


Bardejovčan M. Pilip kandiduje do NRSR

 

Milan Ján Pilip. Občiansky aktivista, od roku 2014 komunálny poslanec v Bardejove. Už o niekoľko dni sa bude vo voľbách do národnej rady uchádzať o váš hlas. Opýtali sme sa ho, z akého dôvodu kandiduje do národnej rady, čo ho inšpirovalo pri rozhodnutí podať kandidatúru i to, aký má program a ak by vo voľbách dosiahol potrebný počet hlasov, ako by mohol podporil mesto Bardejov a okolie.

 

Prečo ste sa rozhodli podať kandidatúru?

Štartovať v týchto parlamentných voľbách som sa rozhodol preto, lebo Bardejov,  bardejovský región, nemá momentálne v Národnej rade SR také zastúpenie, aké by si zaslúžil.  Kandidatúru som podal na základe ponuky, ktorá prišla od hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), ktoré mi umožnilo kandidovať bez straníckej príslušnosti, tj. ako nezávislému kandidátovi. To je veľmi dôležité, a to by som chcel zdôrazniť.

Počas minulého roka som mal rozhovory so zástupcami viacerých pravicových strán, ale strany väčšinou vyžadujú členstvo, čo som odmietol. Každému som vysvetlil, že od novembra 2014 pôsobím v bardejovskom mestskom zastupiteľstve ako nezávislý komunálny poslanec, a že sa počas tohto pôsobenia nechcem stranícky zafarbovať. Súčasný volebný systém neumožňuje kandidovať do parlamentu nezávislým kandidátom, ako je to napr. pri komunálnych voľbách. Hnutie OĽaNO mi ako jediné umožnilo kandidovať bez straníckej príslušnosti.

Nie som teda súčasťou žiadnych straníckych štruktúr, a som slobodný v názoroch a v rozhodovaní. Moje umiestnenie na 41. miesto kandidátky považujem za príležitosť predstaviť ľuďom svoje názory a program, a v prípade získania dôvery ich presadzovať.

 s-bratom.jpg

Spolu s bratom Pavlom

 

Pôsobíte ako komunálny poslanec, inšpirovalo Vás to pri rozhodovaní?

Moje pôsobenie v bardejovskom komunále ovplyvnilo moje rozhodovanie, lebo teraz sa viac zaoberám problémami, ktoré sa týkajú nielen nášho mesta, ale celého regiónu. Pomoc ľuďom žijúcim v mojom rodnom meste bola, a je motivácia všetkej mojej práce, ako aj aktuálnej kandidatúry v parlamentných voľbách.

 

Aký je Váš volebný program?

Stanovil som si viacero priorít, z ktorých vymenujem hlavne tri: mojou prvou prioritou je náš región – región severovýchodného Slovenska, na ktorý sa zabúda a je na okraji záujmu, s nízkou životnou úrovňou. Len pre ilustráciu spomeniem aktuálny problém so železničnou 12509888_991966394195315_5873536127378722936_n.jpgdopravou po zrušení vlakov kategórie InterCity a s prepojením Prešovského kraja so zvyškom Slovenska. Nedávno som o tom napísal článok, ktorý mal vysokú čítanosť, čo je dôkazom toho, že to mnoho ľudí z nášho regiónu trápi. A to som vymenoval iba jeden problém, tých je tu veľa.

Ako druhú prioritu som si vybral pomoc našim mladým rodinám. Veľmi často mám pred očami deti, ktoré mi so svojou mamou alebo otcom otvorili dvere, keď som si zbieral podpisy pred poslednými komunálnymi voľbami u nás v Bardejove. Mnohé mladé rodiny sú rozdelené, lebo jeden z rodičov, otec alebo mama, je vycestovaný v zahraničí kvôli práci. Bardejovské deti jednoducho vyrastajú bez svojich rodičov, a manželia sú nútení žiť v odlúčení. To, čo som opísal na príklade Bardejova, sa žiaľ týka aj množstva ďalších regiónov na Slovensku.

V poslednom období sa intenzívne hovorí o ochrane rodiny a manželstva, dokonca sa kvôli tomu menila ústava. Obávam sa však, že skutočný problém rodín je úplne inde. Mojou treťou prioritou je zmena volebného systému, ktorý zabezpečí lepšie zastúpenie regiónov v parlamente. Musíme si uvedomiť, že krajina, v ktorej žijeme, nepatrí len politikom, ale všetkým ľuďom. A ľudia nesmú dopustiť, aby ich volení predstavitelia takto zaobchádzali s ich životmi a krajinou.

Preto chcem vyzvať všetkých ľudí, aby sa aktívne podieľali na verejnom živote, aby hovorili nahlas, čo sa im nepáči, aby chodili voliť. Ja sa chcem zasadiť o zmenu volebného systému tak, aby sa posilnilo zastúpenie regiónov v parlamente, a aby sa obmedzilo stranícke rozhodovanie tam, kde by mali mať slovo odborníci.

 

Aký dopad by to malo pre Bardejov, keby ste sa dostali do parlamentu?

Bardejov a náš región momentálne nemá v Národnej rade SR taký hlas, ktorý by bolo počuť. Ak mi dajú Bardejovčania dôveru, budú mať v zákonodarnom zbore dobré zastúpenie.

 

Prečo by Vás mali ľudia voliť?

V podstate som to vyjadril vo svojom volebnom hesle: „Ukážme politikom, že tu nie sú pre seba, ale pre ľudí“. Chcem, aby sa štátna moc vrátila do rúk ľudí tak, ako je to napísané v ústave, a aby ľudia v regiónoch, akým je Bardejov, mohli dôstojne žiť so svojimi rodinami.

(14:45, PR, platená inzercia)

PILIP-BANNER-1.jpg

Diskusia
Pridať komentár