„Ak chcete vyrobiť kvalitné okno, nestačia vám dva-tri roky,“ hovorí Václav Sýkora z firmy Plasttime

1944x
02. Február 2024
„Ak chcete vyrobiť kvalitné okno, nestačia vám dva-tri roky,“ hovorí Václav Sýkora z firmy Plasttime
 Práce je dosť a chválabohu sú to všetko kreatívne projekty a veci, ktoré nás bavia, hovorí majiteľ spoločnosti Plasttime Václav Sýkora. (Zdroj: MH)
 
Už viac ako dvadsaťpäť rokov ponúka bardejovská firma Plasttime špičkové produkty. Od jednoduchého plastového okna až po náročné celopresklenné steny, hliníkové fasády a bioklimatické pergoly.
 
Za štvrťstoročie svojej existencie má firma veľké množstvo spokojných zákazníkov a referencií - mnohé významné budovy na celom Slovensku, množstvo predajní, čerpacích staníc a stovky rodinných domov a bytov.
 
„Aby ste zdokonalili všetky detaily a odstránili všetky chybičky, musíte mať s výrobou okien skúsenosti aj päť- desať rokov. Samozrejme veľmi dôležití sú kvalitní ľudia. V zameriavaní aj vo výrobe,“ hovorí majiteľ spoločnosti Václav Sýkora.
 
 Montáž presklennej strechy. (Zdroj: Plasttime)
 
Kedy a ako začal príbeh spoločnosti Plasttime?
 

V roku 1996 som sa zamestnal v Prešovskej firme, ktorá vyrábala plastové okná. Dva roky som pre nich pracoval ako zameriavací technik. Potom sme sa dohodli, že si ako ich obchodný zástupca otvorím kanceláriu v Bardejove. Vtedy som si urobil živnosť s názvom Plasttime – Ing. Václav Sýkora.

Po roku som už dodával viac zákazok ako mali v Prešove a Sabinove dohromady a po krátkom čase som sa osamostatnil. Zobral som si milión slovenských korún úver, sadol som do auta a vyrazil na Coneco do Bratislavy. Priamo na výstave som kúpil stroje na výrobu plastových okien.
 
V Bardejove som si prenajal od Poľnonákupu halu, zobral som k sebe dvoch kamarátov a začali sme vyrábať okná. Odvtedy fungujeme. Práce aj ľudí postupne pribúdalo, tak sme v roku 2004 založili eseročku Plasttime.
 
  Po rekonštrukcii fasády Kauflandu v Poprade si nás všimli hlavní dodávatelia. Pokračovali sme ďalším Kauflandom, potom sme získali zákazku na Lidl a Billu v Bratislave. (Zdroj: Plasttime)
 
Aká bola vtedy situácia na trhu s oknami?
 
Okná bežali veľmi dobre, tých firiem tu nebolo veľa a ešte tu neboli Poliaci. V roku 2006 som od bývalých bardejovských strojární kúpil parkovisko, areál s rozlohou 3 300 metrov štvorcových. Postavili sme tam halu, kde sídlime a vyrábame dodnes. Nejako sme zvládli aj finančnú krízu v roku 2008, museli sme ale prepustiť osem z dvadsiatich zamestnancov.
 
Pomohlo nám, že sme v tom čase výrobu rozšírili o hliníkové okná. Hlavne v priemyselných objektoch a rôznych firmách začal byť po hliníku veľký dopyt. V priebehu dvoch rokov sme dobre zvládli a nastavili aj túto výrobu. Tam kde nám ubudlo plastových, sme sortiment doplnili hliníkovými oknami. Znova sme mohli zamestnať viac ľudí.
 
Postupne sme začali skúšať aj výrobu iných vecí. Presklenných predeľovacích stien v kanceláriách a všetkého možného, čo sa týka otvorov. Nie len vonkajšieho opláštenia stavieb, ale aj interiérov. Dnes už robíme zo skla napríklad aj sprchovacie kúty.
 
 Dnes už vieme zo skla urobiť napríklad aj sprchovacie kúty. (Zdroj: MH)
 
Zvyšovali ste flexibilitu a rozširovali portfólio
 
Áno. Čím dlhšie sme boli na trhu, tým viac o nás vedeli ľudia a mali sme stále viac referencií a realizácií. V roku 2015 sme s partnerskou firmou pracovali na rekonštrukcii fasády Kauflandu v Poprade. Tam si nás všimli hlavní dodávatelia stavby. Pokračovali sme ďalším Kauflandom, potom sme získali zákazku na Lidl a Billu v Bratislave. Aj takto sme sa zviditeľnili.
 
Postupom času sme pre rôzne spoločnosti robili stále viac hliníkových vecí. Začali sme robiť aj také zložité a atypické projekty, že sme prednedávnom museli nakúpiť nové moderné výrobné technológie a stroje. Plastové okná, dvere a brány samozrejme ostali v programe výroby stále, hlavne pre rodinné domy.
 
 Montáž bioklimatickej pergoly v Chorvátsku. (Zdroj: Plasttime)
 
Ako sa vyvíja tento trh u nás v Bardejove? Aké novinky sú žiadané?
 
Pred dvoma, tromi rokmi začali majitelia rodinných domov dopytovať hliníkové presklené prístrešky, terasy a zimné záhrady. Hliník je dobre tvarovateľný a flexibilný materiál. Dá sa z neho urobiť prakticky čokoľvek.
 
Samozrejme existujú určité obmedzenia, čo sa týka výšky a šírky, ale v podstate máte nekonečné možnosti. Pri takýchto objednávkach všetko navrhujeme my, no každá vec je individuálna, atypická a originálna. Najhorúcejšou novinkou sú bioklimatické pergoly, začali sme ich vyrábať minulý rok.
 
Čo znamená, že je bioklimatická?
 
Je to pergola s lamelami, ktorá sa dajú natáčať, otvárať a zatvárať. Regulujú tým prienik svetla a tepla. Viete si tam slniečko buď pustiť, alebo naopak ho zatieniť. Keď začne pršať môžete to celé zavrieť.
 
 Lamely bioklimatickej pergoly sa dajú natáčať, otvárať a zatvárať. Regulujú tým prienik svetla a tepla. (Zdroj: Plasttime)
 
Tieto technológie ale vyžadujú kvôli inštalácii špeciálne vyškolených ľudí. Napríklad v Chorvátsku sme minulý rok namontovali pätnásť bioklimatických pergol. Musíte to všetko vedieť naprojektovať, skonštruovať, postaviť a pozapájať. Je tam kopec elektroniky, čipov a tak ďalej.
 
Ďalšia kategória noviniek, ktoré u nás individuálne navrhujeme a vymýšľame pre zákazníkov, sú prístrešky rôzneho druhu. Neexistuje na to nejaký všeobecný návod. Začali sme aj s výrobou takzvaných prevetrávaných fasád. Teda fasád, ktoré sú pomocou konštrukcie obložené napríklad hliníkovými panelmi, obkladom. Ide o to, aby to vyzeralo dizajnovo a kompaktne.
 
Venujeme sa aj výrobe akustických presklených stien v interiéroch. Trendové sú napríklad takéto rokovacie miestnosti v kanceláriách či rôznych firemných priestoroch, administratívnych budovách a podobne.
 
Presklenná stena v administratívnych priestoroch. (Zdroj: Plasttime) 
 
Odkiaľ beriete materiál pre výrobu?
 
Odkedy sme v roku 1998 začali vyrábať plastové okná, všetok výrobný materiál vrátane kovania sme vždy vozili priamo z Nemecka. Nikdy sme nič nedovážali napríklad z Poľska. Pravidelne navštevujeme celosvetovú výstavu výrobcov okien Fensterbau v Norimberku. Tam sa dozviete o oknách úplne všetko.
 
Viete, ak chcete vyrobiť naozaj kvalitné okno, nestačia vám dva-tri roky praxe. Aby ste zdokonalili všetky detaily a odstránili všetky chybičky, musíte mať skúsenosti aj päť-desať rokov. Dôležití sú aj kvalitní ľudia v zameriavaní či vo výrobe. 
 
S výrobou okien v Bardejove začal Václav Sýkora v roku 1998. (Zdroj: MH) 
 
Keďže robíme veľa atypických projektov, na ktoré častokrát neexistujú montážne materiály, pomáhame si aj 3D tlačou niektorých komponentov. Práce je dosť a chválabohu sú to všetko kreatívne projekty a veci, ktoré nás bavia. 
 
Čo je na tom všetkom najťažšie?
 
Čas. Čas nás trápi najviac. Stále sa nám zdá, že je ho málo. Čo sa týka procesov, najťažšia je technicko-výrobná príprava.
 
POZRITE SI ČO VŠETKO DOKÁŽU VYROBIŤ V BARDEJOVSKEJ FIRME PLASTTIME 
 
(PR, AHOJ TV, Mario Hudák)
Diskusia
Pridať komentár