Rodinná reštaurácia LaMaNi stavila na domácu kuchyňu

4583x
06. Február 2024
Vieme, čo ľuďom chutí, hovorí šéfka reštaurácie LaMaNi
Majitelia reštaurácie LaMaNi, manželia Staroňovi. (Zdroj: MH) 
 
Ladislav a Mária Staroňovi nie sú v gastronómii žiadni nováčikovia. Na Duklianskej ulici v Bardejove vlastnia a od septembra minulého roku prevádzkujú reštauráciu LaMaNi. Rodinný podnik Bardejovčania poznajú podľa lokality pri železiarstve UNIKOV. Manželia tu však pracovali už predtým.
 
Kde a ako ste začínali?
 
Mária: S manželom sme predtým pracovali v hoteli Šariš. Ja ako prevádzkarka, manžel tam začal pracovať ako kuchár hneď po škole v roku 2000. Pred šiestimi rokmi dostal ponuku od bývalého majiteľa reštaurácie FM catering, Františka Mihaľa. Ja som tu potom po materskej dovolenke nastúpila tiež. Keď odtiaľto pán Mihaľ odchádzal, ponúkol nám, či by sme to nechceli prevziať. Rozhodli sme sa že to zoberieme.
 
Kedy ste nanovo otvorili?
 
Ladislav: V polovici septembra minulého roku. Otvorené máme štyri mesiace.
 
U nás chcú ľudia naše jedlá, našu domácu kuchyňu, nevymýšľame nejaké komplikované recepty, hovorí Ladislav. (Zdroj: MH)
 
Zmenila sa nejako kuchyňa a reštaurácia v porovnaní s tým ako fungovala predtým?
 
Mária: Predtým tu bola aj cukrárska výroba, dnes fungujeme výlučne ako menu reštaurácia s rozvozom jedla a cateringovými službami. Organizujeme aj rôzne akcie a eventy. Pracujú tu dvaja kuchári, dve čašníčky a ja ako manažérka. V čase obeda tiež pomáham pri pokladni či s obsluhou.
 
POZRITE SI AKÉ ŠPECIALITY PRE VÁS PRIPRAVUJÚ V REŠTAURÁCII LAMANI 
 
Aký je rozdiel medzi rozvozom a dovozom? Kde všade jedlo rozvážate?
 
Ladislav: Pri rozvoze si ľudia obed objednajú do 9.30 a potom sa pripraví a rozvezie. Dovoz znamená, že zavoláte kedykoľvek a jedlo vám pripravia a dovezú. Rozvážame hlavne v meste a v blízkom okolí Bardejova. Bardejovská Zábava, Dlhá Lúka a podobne. Samozrejme po dohode vieme zabezpečiť a doviezť obedy aj pre rôzne firmy, spoločnosti a prevádzky.
 
Sami si pripravujú kysnuté cesto, buchty na pare, parené knedle, poctivé domáce halušky aj domáce rezance. (Zdroj: MH)
 
Ak sa bavíme o súkromných akciách, aká je kapacita reštaurácie?
 
Mária: Reštaurácia má aktuálne kapacitu 60 ľudí. Ak k nám ľudia prídu, majú to tu všetko sami pre seba. Majú tu kľud a pohodu. Eventy robíme väčšinou cez víkendy, nikdy neberieme viac akcií naraz. Samozrejme, catering vieme urobiť aj mimo našich priestorov a aj pre väčší počet ľudí.
 
Ladislav: Čo sa týka akcií a eventov, vieme zorganizovať v podstate všetko, čo vás napadne. Svadby, rodinné oslavy, jubileá, krstiny, prijímania, konfirmácie, birmovky, kary, firemné či vianočné večierky. Ďalej školenia, kurzy, team-buildingy, prezentácie či iné biznis akcie. Veľkou výhodou našej reštaurácie je veľké parkovisko.
 
Podnik dnes funguje ako menu reštaurácia s rozvozom jedla a cateringovými službami. (Zdroj: MH)
 
Ako funguje obedové menu. V akom čase sa u vás podáva?
 
Ladislav: Keď som tu nastúpil, podarilo sa nám to rozbehnúť tak, že tu potom na obedy chodilo aj dvesto ľudí. S tým, že ďalších sto porcií sa ešte rozviezlo.
 
Mária: Menu podávame od desiatej dopoludnia do druhej poobede. K obedu podávame grátis nápoj. Vodu s citrónom, teplý čaj alebo limonádu, kofolu či mirindu. Obedovať tu chodia naozaj rôzni ľudia. Hlavné je, aby boli všetci dobre najedení a spokojní. Je pre nás veľmi dôležité byť s ľuďmi v každodennom kontakte.
 
V reštaurácii sa dajú objednať aj obložené misy či chlebíčky. (Zdroj: MH)
 
Čo všetko varíte? Na čo sa v kuchyni zameriavate?
 
Ladislav: U nás chcú ľudia naše jedlá, našu domácu kuchyňu. Nevymýšľame nejaké komplikované recepty, kombinácie ani názvy. Ľudia radi prídu napríklad na hrachový prívarok s karbonátkom, na našu vychýrenú mačanku, červenú kapustu s pečeným mäsom, alebo v piatok na dobré múčne jedlo. Buchty na pare, dukátové buchtičky. V tom sme naozaj dobrí. Sami si pripravujeme kysnuté cesto, parené knedle, poctivé domáce halušky aj domáce rezance.
 
Mária: Samozrejme každý deň používame čerstvo dodaný tovar, kvalitné suroviny a potraviny. Od ľudí máme naozaj autentickú, každodennú spätnú väzbu. Jednoducho vieme čo im chutí. Keď sa ich pýtame, čo by si dali na obed, hovoria nám o našich overených jedlách. Vaše buchty na pare, ten váš prívarok, váš vývar s rezancami. Sme veľmi radi, že ľuďom naša domáca kuchyňa chutí. Okrem toho prijímame aj objednávky na chlebíčky a obložené misy, pripravujeme a predávame napríklad aj domácu huspeninu.
 
Reštauráciu LaMaNi nájdete na Duklianskej ulici 15, za koľajami pri železiarstve UNIKOV. (Zdroj: MH)
 
Vaše plány do blízkej budúcnosti?
 
Mária: Práve rozbiehame kvalitnejšiu ponuku kávy, nápojov a drinkov. Pracujeme aj na vonkajšej letnej terase s detským kútikom. Aby tu už čoskoro mohli prísť aj rodinky. Aby to tu bolo ešte viac komfortné, pohodlné a útulné.
 
Nakoniec najdôležitejšia vec. Kde a ako vás ľudia nájdu?
 
Mária: Naša reštaurácia je na Duklianskej ulici 15, za koľajami. Ľuďom hovoríme, že nás nájdu tam, kde je železiarstvo UNIKOV Bľanda, pretože toto Bardejovčania dobre poznajú. 
(18:50, PR, Mario Hudák, AHOJ TV)
Diskusia
Pridať komentár