Projekt Flopres má riešiť prevenciu povodní

1528x
08. Február 2024
  Projekt Flopres rieši prevenciu bleskových povodní
 Projekt Flopres (Zdroj: FB Prešovský samosprávny kraj)
 
PSK má za sebou informačné stretnutie s obcami a odborníkmi zo zapojených regiónov do projektu FLOPRES, ktorý je zameraný na systém predpovedania a prevencie bleskových povodní.
 
Realizuje sa na Slovensku aj v európskych krajinách, pričom jeho alokácia pre PSK je vo výške viac ako 346-tisíc eur. Projekt by mal konkrétne priniesť vybudovanie komplexného systému WEB GIS pre podporu manažmentu povodňových rizík a tiež varovný systém pred bleskovými povodňami, a to na pilotných povodiach nášho kraja a Malopoľského vojvodstva.
 
  Rieši prevenciu povodní (Zdroj: FB Prešovský samosprávny kraj)
 
Predpovedný systém bude založený na integrácii meteorologickej predpovede, IoT snímačov a metód hydrologického modelovania a v reálnom poskytne informácie o aktuálnych klimatických či hydrologických charakteristikách územia.
 
  Informačné stretnutie (Zdroj: FB Prešovský samosprávny kraj)
 
Systémom včasnej notifikácie bude dotknuté obyvateľstvo včas a lepšie pripravené na mimoriadne udalosti. Počas dnešnej konferencie sme sa zamerali na zvýšenie povedomia verejnosti a zainteresovaných strán o prírode blízkych riešeniach v povodňovej ochrane, aby sme okrem iného podnietili miestne komunity a orgány efektívne spolupracovať.
(9:00, PSK)
Diskusia
Pridať komentár