Oxfordky - Prečo ženy tak milujú tieto štýlové topánky?

1396x
20. Február 2024
Topánky pre dámy, ale i pánov
Oxfordky 
 
Medzi formálnejšou obuvou v pánskom i dámskom šatníku kraľujú oxfordky. Oxford topánky s obľubou nosia obe pohlavia a je možné povedať, že ide o unisex obuv. Vďaka jednoduchému dizajnu sa dajú nastylovať rôznym spôsobom. To však nie je jediný dôvod, prečo ženy tak milujú tieto štýlové topánky.
 
Aká je história oxford topánok?
 
Ako už sám názov napovedá, oxford topánky vznikli v anglickom študentskom mestečku. Boli súčasťou uniforiem vysokoškolákov, ktorí ich neskôr začali nosiť aj počas voľného času. Tento prerod zo školskej obuvi sa odohral v 19. storočí. Oxfordky sú známe nielen formálnym strihom, ale tiež uzavretým šnurovaním. V súčasnosti sú obľúbené na nosenie do práce, na spoločenské udalosti i von do mesta.
 
Hlavné znaky oxfordiek
 
Hlavným znakom dámskych oxfordiek je už spomínané uzavreté šnurovanie. Ide o šnurovanie zapustené do zvršku obuvi. Tento tzv. closed lacing dodáva oxfordkám oveľa elegantnejší a formálnejší vzhľad ako je tomu u iných šnurovacích topánok. Oxfordky sa časom stali tak populárne, že sa začali vyrábať v rôznych variantoch a modeloch. Klasický strih predstavujú oxfordky bez ozdôb s hladkým koženým povrchom a rovnou podošvou. Medzi prvé oxfordky patrili aj modely, ktoré majú v špičke topánky vodorovné švy. Momentálnym trendom sú varianty s performáciou v koži a na vyššej podošve.
 
 
Oxfordky ako obľúbená formálna obuv
 
Prečo si kedysi typickú pánsku obuv ženy tak veľmi obľúbili? Na prvom mieste stojí ich pohodlný strih, ktorý netlačí a je istotou komfortu počas celého dňa. Jednoduchý dizajn oxfordiek robí z týchto topánok univerzálnu obuv na rôzne príležitosti. Rovnako dobre vyzerajú v outfite do práce, na rande a dokonca so šatami. Ženám oxfordky dodávajú sebavedomie a akúsi pánsku drsnosť, ktorá je momentálne veľmi in. V neposednom rade ženy milujú nadčasovosť oxfordiek. V šatníku ich môžete mať roky bez toho, aby vás omrzeli alebo vyšli z módy.
 
Aké oxfordky vybrať a ako ich kombinovať
 
Medzi najkvalitnejšie a najviac obľúbené patria oxfordky v pôvodnom jednoduchom strihu vyrobené z kože. Veľmi pekne na nich vyznejú jemné detaily ako farebný pásik medzi zvrškom a podošvou alebo perforované vzory. Ak patríte medzi fanúšičky farebných topánok, nezúfajte! Oxfordky nájdete aj vo farebnom prevedení ako je béžová či nebesky modrá, a to dokonca v lakovanom prevedení. Lakované oxfordky sa veľmi hodia k šatám a sukniam. Počas teplejších dní dajte prednosť oxfordkám v semišovom prevedení. Oxfordky vo všetkých vymenovaných modeloch kúpite online alebo v kamenných obchodoch CCC. Navštívte jednu z predajní širokej siete CCC a už túto jar vytvárajte štýlové kombinácie s oxfordkami.
 
Aké sú najviac trendové outfity s oxfordkami? Basic a veľmi príťažlivý look vytvoríte tak, že si obujete kožené oxfordky, slim džínsy a bielu košeľu voľnejšieho strihu, ktorú zastrčíte do nohavíc. Ak dávate prednosť širším džínsom, ako vrchnú časť outfitu si vyberte elastický top. Počas chladnejších dní nezabudnite na kardigan, ktorý vám dodá anglický šmrnc. Oxfordky vyzerajú perfektne aj s nohavicovým kostýmom do práce. Oxfordky na platforme sa považujú za ležérnejšie, takže k nim môžete doladiť legíny a dlhú mikinu. V prípade, že preferujete šaty, kúpte si šaty v maxi dĺžke a obujte k nim lakované oxfordky. Dievčenský look vyčarujete s volánovými, voľnejšími šatami po kolená, oxfordkami s perforovaním a džínsovou bundičkou.
(9:55, i)
Diskusia
Pridať komentár