Každý zbytočný centimeter na stavbe vám môže ušetriť stovky eur, hovorí stavebník Pavol Pavuk

3870x
22. Február 2024
Každý zbytočný centimeter na stavbe vám môže ušetriť stovky eur, hovorí stavebník Pavol Pavuk
Zákazníkom chceme poskytnúť hlavne kvalitné prevedenie prác založené na detailoch, hovorí Pavol Pavuk. (Zdroj: MH)
 
V stavaní a stavbách sa našiel už vo svojich pätnástich rokoch. Vyštudoval odbor Montér suchých stavieb na Spojenej škole Juraja Henischa v Bardejove. Po škole pracoval v niekoľkých stavebných firmách ako zamestnanec, neskôr ako živnostník. Po rokoch praxe na stavbách zistil, že sa mu niektoré veci a postupy vôbec nepáčia. Rozhodol sa, že stavbárinu chce robiť podľa seba. V roku 2017 založil Pavol Pavuk (35) s partiou mladých stavbárov firmu Pavstav.
 
Čo sa vám nepáčilo ako zamestnancovi v praxi predtým, než ste založili svoju firmu?

Niektoré detaily a technologické postupy. Ak nezvolíte správny technologický postup a nepoužijete vhodné materiály, výsledok nikdy nebude taký, aký by mal byť. V praxi to ale často funguje inak. Potom vás práca jednoducho nenapĺňa. Stavbárina je vo veľa prípadoch práve o detailoch. Sú veľmi, veľmi dôležité.

Áno, je určite jednoduchšie prísť ako zamestnanec do práce, urobiť si svoju robotu a ísť domov. Zatiaľ čo firma je denno-denný kolobeh. Víkendy, sviatky, nedele, manželka o tom niečo vie. Večer odložím montérky, umyjem sa, najem sa a sadnem k počítaču.

Počítam materiály, robím cenové ponuky, rozpočty. Na druhej strane nie som ten typ, ktorý by iba sedel v kancelárii a dirigoval. Chcem byť na stavbe stále fyzicky prítomný. Chcem aby tam bol poznateľný môj rukopis.

 
Stavba bytového domu v Kurime. (Zdroj: PAVSTAV)
 
Ako funguje Pavstav dnes?
 
Počas pätnástich rokov praxe v stavebníctve som si prešiel všetkými odvetviami. Od striech cez fasády, rekonštrukcie, kompletné stavebné práce. Od základov až po dokončovacie práce ako sú napríklad pokládky podláh. Prakticky všetkým, čo sa týka stavania a stavieb. Momentálne fungujeme ako partia živnostníkov, ktorý robia veci inak. Vieme pokryť celý balík procesov, ktoré zákazník pri stavbe požaduje.
 
Konkrétne?
 
Ponúkame komplexnú stavebnú činnosť. Stavby rodinných domov na kľúč, rekonštrukcie domov a bytov, bytových jadier, zatepľovanie fasád, inštalačné práce. Manažment stavby so všetkým čo k tomu patrí. Zákazníkom chceme poskytnúť hlavne kvalitné prevedenie prác založené na detailoch. Pred každým projektom urobíme pre zákazníka cenovú ponuku s rozpočtom, aby mal jasné všetky náklady na práce a materiály.
 
Snažíme sa vždy nájsť to najlepšie riešenie. Chceme robiť nielen kvalitnú prácu, ale poskytnúť zákazníkovi aj úplný komfort a plynulý priebeh počas celej realizácie stavby. Odbremeniť ho čo najviac. Aby sa mohol venovať svojej práci a svojej rodine.
 
 Stavba pasívneho drevodomu v obci Hažlín. (Zdroj: PAVSTAV)
 
Vaša konkurenčná výhoda v regióne?
 
Tým, že sme menšia firma, sme flexibilný a pre zákazníka určite cenovo dostupnejší. Áno, veľké spoločnosti v Bardejove a okolí sú možno viac známe. Ale klient si to musí aj zaplatiť. My ponúkame prakticky tú istú prácu za prijateľnejšiu cenu.
 
POZRITE SI AKO A ČO UŽ POSTAVILI VO FIRME PAVSTAV 
 
Je pre nás veľmi dôležité, a tak sme si to vo firme nastavili od prvého dňa, aby sme zákazníkovi počas realizácie stavby garantovali vopred dohodnutú a odsúhlasenú cenu rozpočtu až do konca stavebných prác. V tejto dobe to ľudia veľmi oceňujú.
 
 Práce na rodinnom dome v obci Tarnov. (Zdroj: PAVSTAV)
 
Viete zabezpečiť aj stavebný projekt?
 
Áno a veľmi pružne. Spolupracujeme s viacerými projektantmi. Samozrejme ak zákazník už projekt má vypracovaný, ideme presne podľa neho. Niekedy je ale lepšie celý projekt od začiatku riešiť spoločne so zákazníkom aj projektantom. Platí, že všetko čo projektant nakreslí, musí zákazník zaplatiť.
 
Máme skúsenosti, že hlavne pri hrubej stavbe je každé euro veľmi dôležité. Každý zbytočný centimeter na stavbe vám tiež môže ušetriť stovky eur. Spolupráca a komunikácia medzi investorom, projektantom a stavebníkom je naozaj veľmi dôležitá.
 
Rekonštrukcia rodinného domu v Raslaviciach. (Zdroj: PAVSTAV)
 
Aké referencie ponúkate?
 
Pracujeme hlavne v Bardejove a okrese. Kompletnú rekonštrukciu domu sme nedávno realizovali v meste na Hurbanovej ulici. Pred dvoma rokmi sme postavili bytový dom v Kurime, čo je zase úplne iná skúsenosť a prax. Tento projekt by som doposiaľ zaradil medzi náš najväčší.
 
 
Celkovo sme za obdobie fungovania firmy zatiaľ postavili do desať rodinných domov. Zrekonštruovali sme niekoľko bytov a bytových jadier. Všetky naše práce, referencie a fotogalériu nájdete aj na našom webe pavstav.sk a FB Pavstav.
 
Pasívny drevodom v Hažlíne. (Zdroj: PAVSTAV)
 
Nové materiály, nové technológie, nové výzvy. Stíhate to všetko registrovať a využívať aj v praxi?
 
Hlavne čo sa týka materiálov, vývoj ide skutočne závratným tempom. Rozsah a výber čohokoľvek čo sa týka stavebného materiálu je dnes obrovský. Stále je však najdôležitejší technologický postup. Ak by som to prirovnal k vareniu, môžete zvoliť dobré ingrediencie, no ak nedodržíte správny postup, výsledok nikdy nebude dobrý.
 
Máte na mysli aj kvalitu fyzickej práce na stavbe?
 
Určite. Druhá veľmi dôležitá vec na stavbe je konkrétna práca konkrétneho človeka. Môžete tam mať majstra, ktorý na všetko dohliada, ale ak práca jedného robotníka nebude urobená dobre, odrazí sa to na celkovom výsledku.
 
Bytový dom v Kurime. (Zdroj: PAVSTAV) 
 
Špeciálne v našom regióne je problém v tom, že odborníci častokrát nie sú dobre zaplatení a potom nemajú motiváciu a odchádzajú do zahraničia. Ďalším problémom je, že veľa ľudí tu prácu robí iba pre peniaze, pre nič iné. Do práce chodia s nechuťou. Nerobia to, čo by robiť chceli. A to sa odzrkadlí na výsledku projektu. 
 
Sám bývate v byte. Ak by ste si mali postaviť dom, do čoho by ste išli ako stavebník s pätnásťročnou praxou?
 
Veľmi zaujímavé sú podľa mňa drevodomy. Ale musia byť dodržané určité veci. Základom je samozrejme kvalitné drevo a dodržané technologické postupy. No aj murovaný dom, pri odbornom prevedení má v našej klíme svoje výhody.
 
Pri dnešných cenách by som určite nikomu neodporúčal stavať dvojpodlažný dom. Cena za hrubú stavbu je vyššia a práve tu sa dá ušetriť najviac. Ak máte dostatočne veľký pozemok, je oveľa efektívnejšie postaviť bungalov ako dvojpodlažnú stavbu s tými istými metrami štvorcovými obytnej plochy.
(17:55, PR, Mario Hudák, Ahoj TV)
Diskusia
Pridať komentár