Úspešný vstup do sezóny pretekára Lyžiarskeho klubu Štart Bardejov Mareka Blažejčíka

1801x
28. Február 2024
Marek Blažejčík skončil na Východoslovenskej lige v zjazdovom lyžovaní tretí
  3. miesto Mareka Blažejčíka v kategórii Juniori (Zdroj: Rudolf Štaffen)
 
Východoslovenská liga v zjazdovom lyžovaní začala písať svoju ďalšiu kapitolu v lyžiarskom stredisku SKI Brodok Poráč. V sobotu 3. februára bolo na štart obrovského slalomu prihlásených spolu 272 pretekárov.
 
Svoje zastúpenie tu mal aj Lyžiarsky klub Štart Bardejov. Medzi prvými sa v kategórii Superbaby chlapci na pretekovú trať vydal Richard Štaffen. Ten sa bravúrne popasoval s nástrahami trate a úspešne zlyžoval až do cieľa.
 
Ďalšou zverenkyňou bardejovského lyžiarskeho klubu bola v kategórii mladšie predžiačky Andrea Cundráková. Tá si s časom 43,03 s zabezpečila 13. miesto a 20 bodov do celkového hodnotenia lyžiarskej ligy. Skvelou jazdou sa blysol Jakub Cundrák v kategórii starší predžiaci. S výsledným časom 39,97 si vyjazdil 5. miesto a pripísal 45 bodov do celkového poradia.
 
 Štart (Zdroj: M. Kravec)
 
U mladších žiakov mal bardejovský klub zastúpenie v podaní Olivera Štaffena, ktorý si vyjazdil 16. miesto a 15 bodov.
 
V kategórii starších žiakov mali hneď 2 želiezka v ohni. Z dvojice Jakub Štaffen a Marko Jurčišin bol o čosi úspešnejší druhý menovaný. Marko si so súčtom časom oboch kôl 1:12,68 s zabezpečil 11. miesto a 24 bodov. Jakub s výsledným časom 1:12,90 s vylyžoval 12. miesto a 22 bodov do celkového hodnotenia. Na výsledku Marka Jurčišina sa prejavila choroba. Podľa slov trénera „výsledok nekorešpondoval s lyžiarskymi schopnosťami Marka.“
 
Najviac sa darilo v kategórii juniorov Marekovi Blažejčíkovi, ktorému sa podarilo zužitkovať skúsenosti a roky tréningov na zjazdových lyžiach. Kvalitnou jazdou v oboch kolách sa umiestnil na výbornom 3. mieste so súčtom časov oboch kôl 1:09,08 a týmto si zabezpečil 55 bodov.
 
  
Východoslovenská lyžiarska liga pokračovala v nedeľu 4. februára svojím druhým kolom v lyžiarskom stredisku Spišské Bystré – Kubašok Na štart pretekov sa postavilo úctyhodných až 319 pretekárov. Svoje zastúpenie tu mali opäť reprezentanti bardejovského zjazdového lyžovania.
 
V najmladšej kategórii superbaby sa predstavilo hneď 5 lyžiarskych nádejí. Dievčatá Zara Šimcová (6. miesto), Lujza Šimcová (19. miesto), Karin Hajdu (29. miesto) Miriam Blažejčíková (32. miesto) a zástupca chlapcov Richard Štaffen (16. miesto).
 
Členovia Lyžiarskeho klubu Štart Bardejov (Zdroj: M. Kravec)
 
Všetci pretekári zvládli trať obrovského slalom a zaslúžili si od trénera Milana Kravca slová pochvaly: „Vzniká nám nová lyžiarska generácia ktorá keď bude na seba pracovať budeme o nich určite ešte počuť“.
 
V kategórii mladšie predžiačky si oproti prvú dňu polepšila Andrea Cundráková, ktorá si svojou jazdou vybojovala 10. miesto a 26 bodov do celkového hodnotenia. Matej Šiba u mladších predžiakov si s časom 41,96 s vyjazdil 12. miesto, čo znamenalo 22 bodov.
 
Starší predžiak Jakub Cundrák si v nedeľu vyjazdil 14. miesto s časom 36,98 s a 18 bodov. V staršej kategórii mladších žiakov si Oliver Štaffen svojou jazdou zabezpečil časom 37,99 s 13. miesto a 20 bodov.
 
 
V kategórii starších žiakov sme mali opäť 2 želiezka v ohni. Lepšie sa v nedeľu darilo Jakubovi Štaffenovi, ktorý si vyrovnanou jazdou v oboch kolách vyjazdil 6 miesto a porciu 40 bodov do celkového hodnotenia.
 
Svoje pocity opísal nasledovne: „S prvým pretekom, ktorý bol na Poráči nie som veľmi spokojný, keď že som sa umiestnil na 12. mieste po prvom kole a po druhom kole som si čas nevylepšil a nakoniec som skončil 12. Ďalší pretek ktorý bol na Kubašku, tam sa mi podarilo po prvom kole umiestniť na 6. mieste a po druhom kole som ostal na 6. mieste s čím som veľmi spokojný. Ďalšie preteky sú na Regetovke a na Lyse a budem sa snažiť posunúť o nejaké miesta vyššie.“
 
 Čakanie  na štart (Zdroj: M. Kravec)
 
Na jazde Marka Jurčišina sa opäť podpísala choroba a v nedeľu to stačilo „len“ na 11. miesto a 24 bodov. Posledným pretekárom Lyžiarskeho klubu Štart Bardejov sa na trať vydal Marek Blažejčík v kategórii Juniori. Po súčte oboch kôl to stačilo s časom 1:03,56 s na pekné 5. miesto a s tým spojených 45 bodov do celkového hodnotenia východoslovenskej ligy v zjazdovom lyžovaní.
 
Marek svoje pôsobenie v začiatku sezóny zhodnotil nasledovne: „Po prvom preteku v juniorskej kategórii som so svojím výsledkom spokojný. Napriek náročnej trati som sa dokázal umiestniť v sobotu na 3.mieste. V nedeľu som skončil o 2 priečky nižšie - na 5.mieste, čo vzhľadom na podmienky považujem za dobrý výsledok.“
 
Tréner Lyžiarskeho klubu Štart Bardejov, Ing. Milan Kravec, zhodnotil prvé preteky nasledovne: „S výsledkami mojich zverencov som veľmi spokojný. V preteku nám štartovali aj noví členovia klubu, ktorí sa nestratili vo výsledkovej listine. Na niektorých výsledkoch sa podpísala choroba, a naopak niektorým pretekárom víkend vyšiel podľa predstáv."
 
„Každopádne aj o takýto je šport. Teraz budeme trénovať a na súťažnom kopci sa predstavíme v sobotu 17. februára v lyžiarskom stredisku Ranč Regetovka SKI, kde bude Východoslovenská liga v zjazdovom lyžovaní pokračuje svojím tretím kolom. Tento krásny šport môžeme robiť aj vďaka podpore mesta Bardejov, “ doplnil hodnotenie pretekov Kravec.
(13:15, T. Kravec) 
Diskusia
Pridať komentár