Hádzanári Tatrana Prešov získali rekordnú 25. trofej Slovenského pohára

873x
11. Marec 2024
Prešovčania zdolali ŠKP Bratislava
 Zdolali tím ŠKP Bratislava o päť gólov (Zdroj: Tatran Prešov)
 
Hádzanári Tatrana Prešov oslavujú zisk jubilejného 25. Slovenského pohára! Z cennej trofeje sa tešia 18-ty krát v ére samostatnosti a sú neohrozenými rekordérmi v počte víťazstiev v slovenskej pohárovej súťaži.
 
V tohtoročnom finále, ktoré sa hralo v Topoľčanoch, zdolali tím ŠKP Bratislava o päť gólov 24:19 (13:5). Prešovčania ako víťazi pohára získali aj prémiu 1200 eur a právo štartovať v budúcom ročníku Európskej ligy. V prípade, že sa stanú majstrami, toto právo prechádza na porazeného finalistu, ktorý si za účasť v rozhodujúcom zápase príde na odmenu 700 eur.
 
 Dokázali odpovedať aj na úvodné góly Saka a Hernandeza (Zdroj: Tatran Prešov)
 
Zaujímavosťou je, že obaja súperi sa stretnú aj v aprílovom úvodnom kole play-off Niké handball extraligy. Prvý polčas pohárového finále priniesol iba 18 gólov, pritom iba päť z nich dali súperi. Na oboch stranách totiž dominovali obrany a brankári. ŠKP sa favorita držal v úvodnej štvrťhodine, Tatran ale potom ušiel šiestimi gólmi v rade z 3:3 na 9:3. Do prestávky si vypracoval osemgólový náskok. Hostia sa ale nevzdávali a po zmene strán skresali rozdiel na polovicu (17:13).
 
Bližšie sa už ale nedostali a Tatran, napriek tomu že druhé dejstvo prehral, oslávil v zaujímavom finále zisk cennej trofeje. Najlepším strelcom finále bol Pavel Hernandez s 8 gólmi. Tatran v marci čakajú ešte dva pohárové zápasy. Tentoraz však vo štvrťfinále Európskeho pohára EHF proti maďarskému Ferencvárosu Budapešť.
 
Najskôr sa, po reprezentačnej prestávke, predstavia zverenci trénera Pavla Jana v prvom stretnutí na palubovke súpera v sobotu 23. marca o 20:00 hod. v Budapešti. Domáca odveta je na programe o týždeň neskôr, v sobotu 30. marca o 18:00 hod. v Tatran handball aréne.
 
 Z cennej trofeje sa tešia 18-ty krát (Zdroj: Tatran Prešov)
 
SP – finále
 
Tatran Prešov – ŠKP Bratislava 24:19 (13:5)
 
Zostava a góly Tatrana
 
Cvitkovič, Čupryna – Mitaľ 1/1, Fech, Khaian, Sako 2, Kovacs, Fenár 2, Kravčák, Hozman 1, Kasatkin 2, M. Antl, Davidovič 4, Barros Araxá, Urban 4/1, Hernandez 8/3.
 
Najviac gólov súpera
 
Orosz a Halla po 4, Féder 3, 7-metrové hody: 6/5 – 3/1, vylúčenia: 5:5 + ČK: 47. Beltrami (ŠKP) za faul
 
Priebeh
 
2:0, 3:1, 3:3, 9:3, 11:4, 13:6, 16:8, 16:11, 19:14, 21:15, 22:18, 23:19 Úvod priniesol očakávaný scenár. Bratislavskí policajti sa od začiatku snažili čo najviac spomaliť hru. Podporený dobrým výkonom Kollera v bráne sa im to aj darilo. Dokázali odpovedať aj na úvodné góly Saka a Hernandeza a v 13. minúte vyrovnali na 3:3.
 
V nasledujúcich desiatich minútach však spoľahlivo fungujúca obrana Tatrana, na čele s brankárom Čuprynom, ktorý si napokon pripísal v úvodnej 30-minútovke 10 úspešných zásahov, nedovolila hosťom skórovať a zelenobieli súperovi vďaka tomu utiekli na 9:3. O výbornom výkone obrany v úvodnom dejstve napokon svedčí celkovo len päť inkasovaných gólov.
 
 Prešovčania ako víťazi pohára získali aj prémiu 1200 eur (Zdroj: Tatran Prešov)
 
Náskok ôsmich gólov znamenal, že Tatran položil na pohár prvú ruku... Bratislavskí policajti sa ale nevzdávali a po zmene strán zlepšili predovšetkým svoju útočnú hru. V priebehu troch minút tromi gólmi znížili v 37. minúte zo 16:8 na 16:11. O chvíľu už polčasový rozdiel klesol na polovicu (17:13).
 
Diváci v Topoľčanoch si tak prišli na svoje, pretože zápas ešte nebol definitívne rozhodnutý. V 47. minúte prišli policajti o vylúčeného Beltramiho a presilovku využili Mitaľ s Urbanom (21:15). Rovnakou mincou ale odpovedal aj ŠKP a vďaka brankárovi Mitošinkovi a viacerým jeho úspešným zákrokom stále brnkal favoritovi na nervy.
 
Kľúčové zákroky na druhej strane ale predvádzal aj Cvitkovič, ktorý pomohol vždy vo chvíli, keď by sa súper mohol ešte viac priblížiť. To sa mu už však nepodarilo. Záver bol obojstranne rozháraný, nič to už ale nezmenilo na tom, že Tatran potvrdil úlohu favorita a mohol sa tešiť z už 25. víťazstva v Slovenskom pohári!
(15:45, IK) 
Diskusia
Pridať komentár