Košický kraj s regiónom Zürich sa pripravujú na revolúciu v umelej inteligencii

1204x
13. Marec 2024
Košický samosprávny kraj sa stáva epicentrom budúcnosti v umelej inteligencii
AI Sandbox je inšpirovaný podobnými projektmi z celého sveta a najmä z Zürichu, kde bol takýto projekt už realizovaný. Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB ICKK) 

Do programu sa dá prihlásiť do 30. apríla 2024 a prebiehať bude až do konca septembra 2024.

Najlepší projekt získa možnosť prezentácie priamo v Zürichu, a to pred zástupcami regiónu, Innovation Zürich a Svetovej banky. Vďaka Inovačnému centru Košického kraja a novinke AI Sandbox pribúda platforma pre testovanie konkrétnych riešení umelej inteligencie (AI) na infraštruktúre župy.

Tento krok má potenciál transformovať región a posilniť jeho postavenie v oblasti moderných technológií. Súčasná podoba dobre známych Smart Regiónov sa mení na AI regióny a Košický samosprávny kraj chce byť lídrom v tejto oblasti.
 
Cieľom tohto programu je taktiež podporiť inovácie, stimulovať rast regionálneho ekosystému technológií a prispieť k posilneniu konkurencieschopnosti regiónu. Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB ICKK)  

AI Sandbox je inšpirovaný podobnými projektmi z celého sveta a najmä z Zürichu, kde bol takýto projekt už realizovaný. Ide o program, kde budú môcť vývojári, študenti, podnikatelia a odborníci spolupracovať na riešení komplexných problémov regiónu s využitím AI a strojového učenia.

K tomu, aby sme dokázali overiť skutočné prínosy umelej inteligencie, ju potrebujeme správne otestovať a overiť jej regulatívne a legislatívne bariéry. Cieľom tohto programu je taktiež podporiť inovácie, stimulovať rast regionálneho ekosystému technológií a prispieť k posilneniu konkurencieschopnosti regiónu.

V rámci AI Sandboxu bude k dispozícii aj odborná podpora a vzdelávacie programy zamerané na rozvoj zručností v oblasti umelej inteligencie. Do tohto programu sa aktívne zapojila aj Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, ktorá bude spoločne s Innovation Zürich konzultačnou podporou programu.
 
Pomocou umelej inteligencii vieme napríklad urobiť analýzu voľných parkovacích miest v reálnom čase, a to vďaka verejným kamerovým, systémom computer vision, ktoré scanujú riadenie dopravy a smerovanie vozidiel. Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB ICKK)

„AI Sandbox predstavuje jedinečnú príležitosť pre východniarov zapojiť sa do sveta AI a vytvárať inovatívne riešenia, ktoré budú mať pozitívny vplyv na spoločnosť. Napríklad, predstavte si také smart parkovanie – s pomocou umelej inteligencii vieme mať analýzu voľných parkovacích miest v reálnom čase, a to vďaka verejným kamerovým, systémom computer vision, ktoré scanujú riadenie dopravy a smerovanie vozidiel. Takto si dokážeme pomôcť aj v školstve, zdravotníctve či iných prospešných oblastiach,” hovorí predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Plánované umiestnenie AI Sandboxu v Košickom kraji zvýši atraktivitu regiónu pre technologické spoločnosti a investície, čo prispeje k jeho hospodárskemu rastu a diverzifikácii. Okrem toho bude mať pozitívny vplyv na miestne vzdelávacie inštitúcie, ktoré budú môcť využiť zdroje a programy poskytované v rámci AI Sandboxu na posilnenie svojich výskumných a vývojových aktivít.
 
Zámer vytvoriť AI Sandbox v Košickom kraji ukazuje odhodlanie Košického samosprávneho kraja investovať do budúcnosti a podporovať inovácie. Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB ICKK)

„Veríme, že toto centrum bude katalyzátorom pre rozvoj nových technológií a príťažlivým miestom pre investície a talent. Do AI Sandboxu hľadáme riešenia, ktoré sú pripravené na testovanie v praxi, tento program teda nie je zameraný na vývoj riešení. Chceme konkrétne overiť potenciál AI pre rozvoj regiónu," hovorí generálny riaditeľ Inovačného centra Košického kraja Peter Breyl.

Zámer vytvoriť AI Sandbox v Košickom kraji ukazuje odhodlanie Košického samosprávneho kraja investovať do budúcnosti a podporovať inovácie. Očakáva sa, že projekt priláka nielen miestnych talentovaných jednotlivcov, ale aj záujem z celého Slovenska a zahraničia.
 
Môže to byť začiatok novej éry pre Košický kraj, ktorý sa stáva centrom pre výskum, inovácie a rozvoj umelej inteligencie. Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB ICKK) 

Do programu sa dá prihlásiť do 30. 4. 2024 a prebiehať bude až do konca septembra 2024. Najlepší projekt získa možnosť prezentácie priamo v Zürichu, a to pred zástupcami regiónu, Innovation Zürich a Svetovej banky.

Vznik AI Sandboxu v Košickom kraji je krokom vpred k vytvoreniu dynamického a konkurencieschopného technologického ekosystému v regióne. Môže to byť začiatok novej éry pre Košický kraj, ktorý sa stáva centrom pre výskum, inovácie a rozvoj umelej inteligencie.
(14:30, red.)
Diskusia
Pridať komentár