Stropkov oslavuje 620. výročie

1855x
15. Marec 2024
V Stropkove ocenia osobnosti a predstavia novú monografiu
 Stropkov oslavuje 620. výročie (Zdroj: FB Stropkov)
 
Mesto Stropkov si v týchto dňoch pripomína 620. výročie prvej písomnej zmienky. Tá pripadá na 12. marec 1404, kedy sa mestečko prvýkrát spomína v listine uhorského kráľa Žigmunda, ktorou ho spolu s ostatnými majetkami zálohoval rodu Balických.
 
Okrúhle výročie si samospráva pripomenie viacerými kultúrno-spoločenskými podujatiami. Oslavy vyvrcholia v nedeľu popoludní slávnostným zasadnutím mestského zastupiteľstva spojeným s oceňovaním významných osobností a kolektívov.
 
80. rokov o vypuknutia SNP 
 
„Stropkov si v tomto roku pripomína viacero významných okrúhlych výročí. Okrem prvej písomnej zmienky uplynie v auguste 80 rokov od vypuknutia SNP, v novembri to bude 80 rokov od oslobodenia mesta a na tento rok pripadá aj niekoľko výročí spojených s cirkevným životom v Stropkove. Vážime si našu bohatú históriu, preto si jednotlivé významné dátumy chceme aj náležite pripomenúť,“ uviedol primátor Stropkova Ondrej Brendza.
 
 
Historický kvíz 
 
Novinkou v rámci sprievodných podujatí osláv bude historický kvíz o Stropkove určený pre žiakov tunajších škôl, ktorý je na programe vo štvrtok predpoludním. V piatok sa uskutoční vernisáž výstavy stropkovského čestného občana, akademického maliara Petra Kocáka pod názvom Unicorn. Pri tejto príležitosti bola vydaná aj 80-stranová publikácia mapujúca tvorbu umelca, ktorý v meste, kde vyrastal, vystavuje po deviatich rokoch.
 
„Spomenul som, že Stropkov si v roku 2024 pripomenie aj niekoľko výročí spojených s vojnou a na to dramaturgicky nadviazal aj kolektív nášho divadelného ochotníckeho súboru Ondavan. V sobotu večer odohrajú premiéru hry Ivana Bukovčana Kým kohút nezaspieva, ktorej dej sa odohráva počas istej novembrovej noci roku 1944 v malom mestečku. Teším sa na toto predstavenie, keďže v Ondavane to so slovenskou klasikou vedia, navyše ide o dielo, ktoré diváka zaujme nielen témou, ale aj spracovaním,“ dodal primátor.
 
 Pozvánka na zasadnutie mestského zastupiteľstva (Zdroj: mesto Stropkov)
 
Ocenia osobnosti 
 
Nedeľa (17.3.) už bude patriť slávnostnému zasadnutiu mestského zastupiteľstva, kde ocenia osobnosti a kolektívy, ktoré sa významným spôsobom zaslúžili o rozvoj mesta. Čestným občanom Stropkova sa stane poručík pechoty Vladimír Jaroslav Sisr, in memoriam, veliteľ oslobodzovacích vojsk, ktoré ako prvé vstúpili do mesta po protinemeckej ofenzíve 28. novembra 1944.
 
„Cenu mesta Stropkov dostane miestny pamätník a amatérsky spisovateľ Miroslav Majerník za bohatú literárnu, publikačnú a propagačnú činnosť. Viac ako 300 rokov pôsobila v meste rehoľa menších bratov Františkánov na Slovensku. Najvýznamnejšiu hmatateľnú stopu v meste zanechali v podobe Kostola Najsvätejšej Trojice s kláštorom, ktorý tu vybudovali začiatkom 17. storočia. Cena mesta im bude udelená za rozvoj a udržiavanie duchovného života mesta a šírenie kresťanskej kultúry,“ priblížil O. Brendza.
 
Ďakovným listom bude ocenený kolektív Základnej organizácie Slovenského zväzu chovateľov za dlhoročný prínos v oblasti propagácie chovateľskej činnosti, za organizovanie oblastných výstav a šírenie dobrého mena mesta.
 
 
Rovnaké ocenenia získajú aj Štefan Remeta za aktívnu vývojársku činnosť v podniku Tesla Stropkov, MUDr. Michal Vrabeľ za významný podiel a prínos v rozvoji zdravotnej starostlivosti v meste, Anna Gocová za prínos pri realizácii komplexnej obnovy bytových domov v Stropkove a Bogusław Tomczak z Rzeszowa za dlhoročnú aktívnu medzinárodnú spoluprácu, rozvoj v oblasti kultúry pohraničia a vzájomného šírenia dobrého mena.
 
Cena primátora mesta Stropkov
 
Cena primátora mesta Stropkov poputuje v tomto roku do Domu detí Božieho milosrdenstva, n. o. za mimoriadne zásluhy pri poskytovaní všeobecne prospešných služieb pre klientov s mentálnym, telesným a kombinovaným postihnutím v Stropkove a jeho okolí.
 
V rámci programu slávnosti bude predstavená nová monografia mesta, Dejiny Stropkova, za účasti vedúceho autorského tímu a rektora Prešovskej univerzity prof. Petra Kónyu a prof. Jozefa Leikerta, predsedu Klubu spisovateľov literatúry faktu na Slovensku. Ide o rozsiahlu, vyše 600-stranovú knihu, ktorá zachytáva osudy mesta od staroveku po súčasnosť.
 
Dodajme, že mesto si okrem organizácie jednotlivých podujatí pripomína výročie prvej písomnej zmienky aj edíciou pamätných plakiet, mincí a publikácie s medailónmi ocenených osobností a kolektívov.
(9:20, red.) 
Diskusia
Pridať komentár