VIDEO | Gymnazisti na Alejovej v Košiciach vyrábajú eko powerbanky

948x
18. Marec 2024
 Študenti na Gymnáziu Alejová v Košiciach nielen myslia, ale i konajú ekologicky
Pozrite si našu videoreportáž
 
Skupine vynaliezavých študentov skrsol nápad ako vyrobiť powerbanky po svojom.
 
„Nápad vznikol u Martina, ale motivácia bola všeobecne vo firme, keďže sme spozorovali problém s jednorazovými elektronickými cigaretami, ktoré sa nerecyklujú a často končia na ulici alebo v košoch a na skládkach,“ priblížil Juraj Kramár, prezident študentskej firmy Relight.
 
„Proces výroby v prvom kroku predstavuje zberba jednorazových cigariet takýmto košom. Následne cigarety rozoberáme na diely, ktoré potom pospájkujeme a do 3D vytlačených obalov ich pospájame a powerbanka je hotová,“ vysvetlil Martin Kuchta, viceprezident za výrobu.
 
„Snažíme sa to robiť čo najviac ekologicky ako vieme, čiže namiesto plastu používame filament vyrobený z kukurice. Výdrž powerbanky by mala byť 5 000 miliampér hodín, čo  je dnešný štandard,“ doplnil Kramár.
 
 Na powerbanky tlačia obaly v 3D tlačiarni (Zdroj: AHOJ TV)
 
Proces výroby ekopowerbanky aj s kompletným vyhotovením sa odhaduje približne na štyri hodiny. Ten sa však môže skomplikovať.
 
„Problémy sa vyskytujú pravidelne napríklad pri tlači, keď sa zlé vytlačí krabička alebo keď je pokazená batéria z jednorazovej cigarety,“  informoval Kuchta.
 
Plynulý priebeh výroby sa tím študentskej firmy snaží zabezpečiť skvelou atmosférou a zanieteným prístupom k celkovému procesu výroby.
 
„Vtipných situácii bolo dosť, ale hlavne je to celý ten predmet aplikovaná ekonómia. Proces výroby je veľmi záživný, pretože sa dozvedáme nové veci, ktoré by sme sa v živote na iných seminároch nedozvedeli. Sme vďační projektu junior Achievement,“ povedala Michaela Martinková, členka študentskej firmy Relight.
 
  Namiesto plastu používajú filament vyrobený z kukurice (Zdroj: AHOJ TV)
 
Kreatívni študenti majú ambíciu uspieť aj na veľtrhu podnikateľských talentov v Bratislave. Aktuálne sršia veľkou energiou a motiváciou. Dôkazom ich kvalitnej práce je už aj prvá firemná ponuka, ktorú dostali.
 
„Tento týždeň sme dostali veľkú ponuku na 550 powerbaniek, ktorá nám prišla od jednej firmy. Sme sami zvedaví, či sa nám to podarí splniť, pretože je to veľmi náročný proces a bude to pravdepodobne trvať celkom dlho, ale veríme si, že to dokážeme,“ dodala Martinková.
(12:00, red.)
Diskusia
Pridať komentár