Karavaning, cykloturistika, cestovanie: Východ sa odprezentuje na veľtrhu v Nitre

835x
18. Marec 2024
Karavaning, cykloturistika a atraktivity cestovného ruchu sa spojili pod spoločnou značkou destinácie VÝCHOD
Zastúpenie na veľtrhu budú mať v rámci Prešovského kraja okrem Krajskej organizácie cestovného ruchu Severovýchod Slovenska aj oblastné organizácie cestovného ruchu. (Zdroj: psk.sk) 
 
Atraktivita kempovania, karavaningu a aktívneho trávenia voľného času neustále rastie v celosvetovom meradle. Inak to nie je ani na východnom Slovensku. Košický samosprávny kraj (KSK) a Prešovský samosprávny kraj (PSK) prichádzajú tento rok spolu s krajskými organizáciami cestovného ruchu Košice Región Turizmus a Severovýchod Slovenska s viacerými novinkami v tomto segmente.
 
Možnosti karavaningu, cykloturistiky a rozmanité atraktivity cestovného ruchu spojili pod spoločnou značkou destinácie „VÝCHOD“. Tá sa predstaví na tohtoročnom veľtrhu CARAVAN BIKE TRAVEL v Nitre, v dňoch 22. až 24. 3. 2024. Milovníci slobodného a neviazaného cestovania v karavane či na bicykli majú v Prešovskom a Košickom kraji možnosť spoznávať to najzaujímavejšie a najatraktívnejšie, čo VÝCHOD ponúka teraz aj s množstvom nápaditých atrakcií a unikátnych prvkov infraštruktúry, ktoré každú cestu maximálne spríjemnia.
 
 Možnosti karavaningu, cykloturistiky a rozmanité atraktivity cestovného ruchu spojili pod spoločnou značkou destinácie VÝCHOD. (Zdroj: veltrhcbt.sk)
 
Predsedovia východoslovenských samosprávnych krajov Rastislav Trnka (KSK) a Milan Majerský (PSK) pozývajú všetkých nadšencov cestovania do spoločnej expozície pod názvom „VÝCHOD“, ktorá do nitrianskeho výstaviska prinesie atmosféru exteriérových zážitkov.
 
„Nároky a očakávania dovolenkárov sa každoročne menia a my, v Košickom kraji, chceme ponúknuť zážitky aj tým, ktorí radšej oddychujú aktívne. Cestovanie karavanom a kempovanie na zaujímavých miestach vnímam ako skvelý moderný a maximálne slobodný spôsob spoznávania nášho Kraja sveta. Taktiež vnímame záujem spoznávať krajinu zo sedla bicykla. Vďaka karavánu a bicyklu si možno oddýchnuť aj v turisticky nepreplnených lokalitách, ktoré poskytnú bezprostredný kontakt s prírodou," hovorí košický župan Rastislav Trnka. 
 
Kemping Krym na Domaši. (Zdroj: psk.sk)  
 
„Preto sme v našej dotačnej schéme Terra Incognita podporili viacero projektov na rozvoj kempingovej a cyklistickej infraštruktúry v Košickom kraji. Tento ročník sme sa spojili s našimi susedmi z prešovskej župy, aby sme spoločne ukázali návštevníkom veľtrhu krásu celého východu. Ide o prvé takéto spojenie a verím, že nie posledné,“ dodáva Trnka.
 
„Ponuka východu je naozaj jedinečná. Máme tu úžasný potenciál nádhernej prírody, pamiatok, kultúry a šikovných ľudí, ktorí tento potenciál neustále rozvíjajú. Na svoje si prídu všetky vekové skupiny a jednoznačne aj cyklisti. V Prešovskom kraji zdokonaľujeme sieť cyklotrás a budujeme nové úseky," informuje predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.
 
Veľtrh v Nitre v roku 2023. (Zdroj: veltrhcbt.sk) 
 
„Už v lete 2024 pribudnú ďalšie nové časti cyklotrasy Poloniny trail v dĺžke 26 kilometrov, veľkým lákadlom je medzinárodná trasa EuroVelo 11 prechádzajúca celým Prešovským krajom v celkovej dĺžke 150 km alebo medzinárodná 230 km dlhá cyklotrasa Aquavelo, na ktorej úsekoch bude počas tohto roka prebiehať revitalizácia cykloznačenia. Prešovský kraj je plný unikátov, či už sú to Vysoké Tatry, Pieniny so splavom Dunajca, UNESCO pamiatky alebo pokojnejšie lokality ako Slanské a Levočské vrchy, Poloniny, unikátne drevené chrámy a pútnický turizmus. Srdečne pozývame celé Slovensko prísť a ochutnať z tejto bohatej ponuky,“ dodáva prešovský župan.
 
Myšlienku spojenia dvoch krajov na východe Slovenska v téme kempingu a aktívneho cestovania vnímajú pozitívne aj výkonní riaditelia krajských organizácií cestovného ruchu Lenka Vargová Jurková (Košice Región Turizmus) a Martin Janoško (Severovýchod Slovenska). Návštevníci pavilónu v Nitre s označením „Východ“ ihneď po vstupe pochopia, že ide o silnú časť Slovenska, ktorá sa tiahne od Vysokých Tatier cez Spiš, Slovenský raj, Šariš, Gemer, Abov až po Horný a Dolný Zemplín.
 
 Veľkým lákadlom budú aj bikeri z Enjoy the Ride, ktorí budú mať pripravenú detskú fun bikerskú dráhu pre tých najmenších. (Zdroj: veltrhcbt.sk)
 
„Turistika a cestovateľská vášeň nepozná hranice krajov, preto je spojenie pod značkou „VÝCHOD“ veľmi výstižné a ľahko rozpoznateľné. Naša organizácia sa už niekoľko rokov drží stratégie Ekoturizmu, v rámci ktorej silno vnímame aj potrebu rozvíjania karavaningu a propagáciu tejto témy. Vďaka grantovému programu Košického samosprávneho kraja Terra Incognita sa nám podarilo podporiť niekoľko atraktívnych projektov. Veríme, že práve týmto prístupom a prispôsobovaním podpory karavaningu posilníme trend udržateľnosti cestovného ruchu v Košickom kraji," zdôvodnila účasť KOCR Košice Región Turizmus výkonná riaditeľka Lenka Vargová Jurková.*
 
„V pavilóne s označením „VÝCHOD“ nájdu návštevníci, okrem pestrej ponuky kempov a možností pre kemperov na východnom Slovensku, aj príjemnú relax zónu, zábavný fotopoint, chýbať nebude ani Max z našej čarovnej krajiny HARAVARA. Veľkým lákadlom budú aj bikeri z Enjoy the Ride, ktorí budú mať pripravenú detskú fun bikerskú dráhu pre tých najmenších a v pravidelných intervaloch budú prezentovať svoje bikerské schopnosti,“ doplnila riaditeľka.
 
„Okrem ponuky kempov a cyklistických možností predstavíme širokej verejnosti aj unikáty Prešovského kraja a tipy na aktívny oddych na horách. Spolu s partnermi sme prichystali gastronomické ochutnávky výrobkov z Prešovského kraja, rodiny s deťmi sa môžu tešiť na maskota obľúbenej cestovateľskej súťaže LEGENDARIUM alebo na testovanie špeciálnych rastúcich bicyklov," pozýva do expozície Martin Janoško, výkonný riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska.
 
 Silu Košického kraja bude na veľtrhu v pavilóne Východ cítiť aj v stánku vinárstva Grand Bari, Gotickej cesty či Campingu Malá Bara. (Zdroj: veltrhcbt.sk)
 
„Pltníci z Pienin prinesú skutočnú drevenú plť, na ktorú si návštevníci budú môcť nasadnúť a zavíta k nám aj Andy Warhol z jedinečného Múzea moderného umenia v Medzilaborciach. Hrady, vyhliadkové veže, Slovenské opálové bane, konkrétne tipy na cykloturistiku vrátane máp a tipov aj pre vysokohorské výstupy a mnoho ďalších zaujímavostí čaká návštevníkov v našej spoločnej hale Východ,“ dodáva Janoško.
 
Zastúpenie na veľtrhu budú mať v rámci Prešovského kraja okrem Krajskej organizácie cestovného ruchu Severovýchod Slovenska aj oblastné organizácie cestovného ruchu, Karloff Tatranský čaj, SHARVAN bike, BOSP a Rikša Káva z Popradu. Silu Košického kraja bude na veľtrhu v pavilóne „Východ“ cítiť aj v stánku vinárstva Grand Bari, Gotickej cesty či Campingu Malá Bara. Návštevníci budú môcť ochutnať tradičnú Tresku Košice a taktiež pivo Kaltenecker.
(15:50, red.) 
Diskusia
Pridať komentár