VIDEO | V obchodnom centre Novum prebiehala prezentácia všetkých fakúlt Prešovskej univerzity

1124x
19. Marec 2024
Prešovská univerzita predstavila svoje fakulty v obchodnom centre Novum 
Pozrite si našu videoreportáž 
 
Viac ako vzdelanie - takto znie slogan Prešovskej univerzity, ktorá prišla tieto slová potvrdiť do priestorov obchodného centra Novum na Hlavnej ulici. Svojim budúcim študentom predstavila všetky fakulty univerzity.
 
„Toto podujatie sme sa rozhodli urobiť ako samostatné podujatie, kde by sme chceli predstaviť univerzitu v tom najlepšom svetle a v najširšom spektre možných výskumov, ktoré táto univerzita realizuje,“ uviedol Peter Adamišin, prorektor pre stratégiu a marketing.
 
„Prešovská univerzita robí základný, aplikovaný výskum v mnohých oblastiach – spoločenských vied, historických vied, pedagogických vied, zdravotníckych vied, manažérskych vied. Táto univerzita ponúka takmer všetko, čo univerzitné vzdelanie a univerzitný výskum dokáže ponúknuť,“ dodal prorektor.
 
 Táto univerzita ponúka takmer všetko (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Naša fakulta ponúka široké spektrum zamerania nie len čo sa týka jednotlivých študijných odborov a predmetov, ale najmä ponúka vedecko-výskumné zameranie, ktoré samozrejme, obsahuje aj odbornú prax študentov. U nás si majú reálne možnosť vyskúšať veci prakticky,“ informovala Gabriela Harvanová, interná doktorandka na Fakulte humanitných a prírodných vied.
 
„Čo sa týka rómskeho jazyka, tak nám naši vyučujúci a odbor vie poskytnúť rôzne znalosti. Ohľadom jazyka nám poskytuje aj rôznej literatúry a dokonca aj históriu, kde nám priblížia politiku a historické aspekty nášho jazyk,“ priblížila Amanda Dudová, študentka v Centre jazykov a kultúr národnostných menšín.
 
 Prezentácia fakúlt v OC Novum (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Z teórie máme publikácie našich profesorov a docentov. Čo sa týka praxe, máme taktiež archívnictvo, múzejníctvo, učiteľstvo dejepisu a môžu potom učiť na školách. Čo sa týka archivárov, môžu praxovať v archíve a múzejníci v múzeu,“ priblížil Samuel Hricišin, študent Inštitútu histórie Filozofickej fakulty.
 
„Ekológia chodí často do terénu v zmysle skúmania rôznych organizmov a živočíchov. U nás v rámci biológie sa chodí do laboratórií. Je to individuálne a závisí to od daného odboru,“ dodala Harvanová. 
 
„Rómsky jazyk študujeme v odbore učiteľstvo, čiže ho vieme vyučovať a vychovávať. Tento jazyk je veľmi žiadaný na trhu práce, takže sa s ním viete presadiť všade – či už tlmočiť alebo prekladať na rôznych súdoch a konferenciách,“ doplnila na záver Dudová.
 
Prešovská univerzita vám ponúka byť o krom bližšie k vašim snom.
(14:15, red.) 
Diskusia
Pridať komentár