VIDEO | Diaľkoví plavci z Bardejova trénovali do Švédska

1098x
19. Marec 2024
 Bardejovskí diaľkoví plavci sa pripravovali na 10-kilometrové preteky
 
Pozrite si našu videoreportáž
 
Na 10-kilometrové preteky vo Švédsku pripravovali Bardejovčanov diaľkoví plavci z Chorvátska.
 
„História toho príbehu začína tým, že pred desiatimi rokmi sme sa začali venovať trošku polovičnému Iron Manovi, ktorý nakoniec prešiel do veľkého Iron mena. Dlhé roky máme také entuziastické športové združenie, ktoré sa snaží vychádzať z komfortnej zóny. Títo všetci účastníci a moji kamaráti, ktorí sú tu, sa snažíme vstupovať do nejakých extrémnych športov a jedným z nich je to diaľkové plávanie,“ povedal Róbert Rapčan, lekár, športovec a nadšenec pre extrémne športy v Bardejove.
 
„Dostal som sa tu úplne náhodou, keď má táto skupinka cez Roba Rapčana nás pozvali, aby som prišiel ukázať pre nich niečo nové, čo sa týka plávania,“ vyjadril sa Pavol Šimko, triatlonista, bývalý Slovenský reprezentant a olympionik z Popradu.
 
 Denne trénujú štyri hodiny (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Keďže máme stále viac a viac rokov a stále menej a menej rýchlosti, tak sme sa rozhodli, že skúsime posunúť len jednu z týchto disciplín. Vybrali sme si plávanie, že to povýšime na maratónske plávanie. Na 30. júna sme si naplánovali 10-kilometrový plavecký pretek vo Švédsku,“ informoval Rapčan.
 
„Našim cieľom je preplávať spolu desať kilometrový plavecký závod,“ dodal Šimko.
 
 
„Pomáha nám s tým, posledný rok, náš veľmi úspešný triatlonový olympionik a bývalý plavec Pavol Šimko. Keďže mám dobrých kamarátov v Chorvátsku – jeden z nich je majster Európy a jeho sestra je trénerka chorvátskej reprezentácie plavcov na otvorenej vode, tak sa nám podarilo ich dotiahnuť sem do Bardejova, aby nás naučili nejaké finty plávania na dlhé vzdialenosti. Líši sa to od bežného bazénového plávania alebo aj od plávania na kratšie vzdialenosti,“ vysvetlil R. Rapčan.
 
„Priateľom z Bardejova ma predstavil môj brat Ivan a požiadal ma, či by som sem neprišla a nepripojila sa k ich tréningovému kempu tu v Bardejove. Súhlasila som, pretože je to pre mňa dobrá skúsenosť. Navyše, ešte som na Slovensku nebola. Veľmi sa mi tu páči, sú tu naozaj veľmi priateľskí ľudia. Prišli sme hlavne preto, aby sme naše poznatky a skúsenosti odovzdali našim priateľom tak, aby ich mohli čo najlepšie využiť na pretekoch vo Švédsku,“ prezradila Karla Šitić, chorvátska diaľková plavkyňa a trénerka zo Splitu.
 
 Tréning na preteky vo Švédsku (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Sme tu na niekoľko dní a v priebehu tohto plaveckého kempu pomáhame trénovať troch našich klientov v diaľkovom plávaní v otvorenej vode. V Bardejove sa mi veľmi páči, jediná vec, ktorá mi tu chýba je more. Najťažšie je prispôsobenie techniky z bazéna na otvorenú vodu. Podmienky v otvorenom mori nikdy nebudú ideálne. Hladina môže byť úplne pokojná, ale môžu byť aj obrovské vlny a hlavne sa musíte naučiť plávať v skupine. Plavci sa tam môžu navzájom udrieť alebo sa od seba aj vzdialiť. Na tieto veci nie sú profesionálni bazénoví plavci pripravení. No so správnym vedením to nie je nič, čo by sa nedalo prekonať,“ vysvetlil Ivan Šitić, chorvátsky diaľkový plavec a kapitán lode zo Splitu.
 
„Denne trénujeme štyri hodiny – dve hodiny ráno a dve hodiny poobede, päť dní vkuse. Pravdepodobne absolvujeme ešte dva až tri takéto kempy, či už v bazéne alebo skúsime s pribúdajúcou teplotou ísť na otvorenú vodu, prípadne na sústredenie v Chorvátsku,“ doplnil na záver Rapčan.
(15:30, red.) 
Diskusia
Pridať komentár