VIDEO | Vo Svidníku sa pokúsili ustanoviť rekord Maxikraslica z kraslíc

1148x
20. Marec 2024
 Svidnícku Maxikraslicu tvorí 1109 ručne zdobených kraslíc
 
 Pozrite si našu videoreportáž
 
K Veľkej noci patrí jedlo, bahniatka, barančeky, ale aj zdobené vajíčka.
 
„Najprv si musíme zobrať vajíčko, urobíme doňho dve diery. Do jednej diery fúkneme a žĺtko nám vyletí. Potom si zoberieme bielu pastelku alebo inú farbu, vajíčko nastriekame a začneme ho maľovať. Vzniknú nám také vajíčka, aké máme na našom veľkom vajíčku,“ opísal postup výroby maľovaného vajíčka malý krasličiar.
 
Koľko vajíčok bude na tomto obrovskom vajíčku?
 
„Osemdesiattisíc.“
 
„Stotisíc.“
 
„Milión päťstotisíc.“
 
„Päťsto.“
 
Takéto boli typy malých krasličiarov, ktorý prispeli nie len maľovanými vajíčkami, ale aj tým, že ich nalepili na chýbajúce miesta.
 
„Na ten pôvodný podklad sme nalepili toľko maľovaných vajíčok, koľko sa vošlo,“ povedala Marcela Ivančová, primátorka mesta Svidník.
 
 
Maľovanie kraslíc (Zdroj: AHOJ TV)
 
Kto maľoval tieto krásne vajíčka?
 
„Zapojili sme celé mesto – maľovali to deti v školách, v školských kluboch, nadšenci, dobrovoľníci. S mnohými vajíčkami nám pomohli aj profesionáli, ktorí sú v Podduklianskom osvetovom stredisku v Múzeu ukrajinskej kultúry. Je to spoločné dielo všetkých, ktorí chceli prispieť,“ dodala primátorka.
 
Maxikraslicu zdobí 1109 malých maľovaných vajíčok. Týmto číslom sa mesto Svidník pokúsilo ustanoviť rekord Maxikraslica z kraslíc.
(14:00, red.) 
Diskusia
Pridať komentár