Atypické Li-ion a gombíkové batérie, kedy siahnuť po rcr123a alebo Ir44?

1146x
21. Marec 2024
Atypické Li-ion a gombíkové batérie, kedy siahnuť po rcr123a alebo Ir44?
Gombíkové alebo klasické? (Zdroj obrázku: Pixel-Shot / stock.adobe.com) 
 
Sú tvarovo aj obsahovo atypické, no využívame ich každý deň. Niektoré alkalické gombíkové či li-ion batérie disponujú zaujímavými špecifikami.
 
Ak sa povie slovo „batéria“, všetkých nás pravdepodobne v prvom rade napadnú tradičnejšie tužkové a mikrotužkové prevedenia. Je však pravda, že sa do každého bezdrôtového prístroja určite nevojdú. Na trhu nájdeme aj iné typy batérií, ktoré sa okrem rozmerov líšia aj viacerými vlastnosťami.
 
Li-ion batérie už aj v automobiloch
 
Čoraz dôležitejšou technológiou pre rôzne zariadenia patrí lítium – iónová. Ešte pred pár rokmi sme ju spájali hlavne s poháňaním notebookov, dnes je neoddeliteľnou súčasťou napríklad dronov, niektorých áut, vysávačov alebo Aku náradia. Li –ion batérie sa navyše dajú nabíjať a môžu obsahovať ľubovoľný počet článkov. Jej prevádzková doba je závislá od spotreby energie a kapacity.
 
 
Medzi veľmi obľúbené prevedenia tejto batérie patrí rcr123a s rozmermi 16,70 x 35,60 mm a kapacitou 700 mAh (napätie 3,7V). Disponuje ochranou proti prebitiu, skratu a prehriatiu. Pozor však na to, že z dôvodu pridania ochrannej elektroniky musíte v tomto prípade počítať s o čosi väčšími rozmermi.
 
Obľúbené gombíky s dlhodobou výdržou
 
Skúste sa pozrieť okolo seba a zamyslite sa, kde všade budete potrebovať alkalické gombíkové batérie. Tie sa hodia napríklad do prístrojov, od ktorých vyžadujete dlhodobú výdrž pri izbovej teplote. Spomenúť môžeme rôzne diaľkové ovládače, hodinky alebo kalkulačky. Skvelou voľbou je batéria Ir44. Tá disponuje napätím 1,5 V a čo sa týka rozmerov, pripravte sa na 11,6 x 5,4 mm. Je známa aj pre svoju mimoriadne nízku váhu 1,8 g. Najčastejšie sa predáva v balení s 10 kusmi.
 
Ak sa po nich budete pýtať v obchode, môžete použiť aj ľudový názov „knoflíkové batérie“. Spoznáte ich podľa veľkosti a tvaru guľôčky, čo im umožňuje fungovať a ľahko zapadnúť do kompaktných spotrebičov. Dôležité je, že im poskytnú spoľahlivý zdroj energie.
(13:30, i)
Diskusia
Pridať komentár