Veľkonočné slovenské tradičné a moderné koláče

1119x
28. Marec 2024
V hlavnej úlohe slovenské tradičné a moderné sladké maškrty na Veľkú noc
Pavlova kvetinka (Foto: Etela Vargová) 
 
Počas veľkonočných sviatkov každá domácnosť očakáva návštevy. K dievčatám a ženám obzvlášť na Veľkonočný pondelok zavítajú do domácností malí aj veľkí šibači. Obchody už od februára sú preplnené čokoládovými veľkonočnými vajíčkami a zajačikmi.
 
Najviac však potešia mslné jazýčky domáce zákusky a koláče robené s láskou. Na veľkonočnom stole na Slovensku nesmie chýbať biely koláč a baranček. Moderná doba napreduje a s ňou sa menia a modernizujú aj koláče.
 
Pascha a sladký baranček nechýbajú na veľkonočnom stole slovenských domácností
 
Staré recepty gazdiniek sa uchovávajú z generácie na generáciu a aj napriek moderným koláčom sa pečú a sú neodolateľné. Sladkou veľkonočnou špecialitou Slovákov, predovšetkým východniarov je Pascha. Názov vychádza z pomenovania jarnej židovskej slávnosti péssach a pogréčtenej podoby pascha ako oslavy zmŕtvychvstania Ježiša Krista. Tento koláč je známi aj pod názvom biely koláč, sladký koláč, mazanec či páperový koláč.
 
Mazanec je koláč z kysnutého cesta, ku ktorému sa na Veľkú noc jedia posvätené šunky, hrudka a iné veľkonočné dobroty. Na prípravu nadýchaného bieleho koláča stačí kvalitné droždie, hladká múka, mlieko, cukor, maslo, vajíčka, štipka soli a najdôležitejšia ingrediencia láska. Pred upečením sa zvykne trochu polievať cukrovou vodou. Ženy, čo sa týka pečenia a verenia rady experimentujú a čoraz viac je zvykom pridávať do cesta na mazanec hrozienka, oriešky, kandizované ovocie, tvaroh alebo časť cesta prifarbiť kurkumou či kakaom.
 
Veľkonočná pletená Pascha (Zdroj: https://www.coolinari.sk/velkonocna-paska/)
 
Veľkonočný baranček je druh sladkého pečiva, ktorý sa už roky pripravuje na Veľkú noc nielen na Slovensku. Je veľmi jednoduchý na prípravu a je možné ho upiecť z piškótového, treného aj kysnutého cesta. Špeciálna forma v tvare baránka nám pomôže vytvoriť požadovaný vzhľad a tvar. Cesto takmer každého barančeka je plné kandizovaného ovocia, orechov, hrozienok a čokolády. Po upečení sa dekoruje podľa vlastnej fantázie. Zvykne sa polievať čokoládou, cukrovou polevou alebo sa môže len posypať práškovým cukrom. Poliaty čokoládou sa môže dozdobiť mandľovými lupienkami či strúhaným kokosom. Oči sa vyrábajú z hrozienok, klinčekov, lentiliek alebo kávových zŕn a okolo krku sa uväzuje malá hodvábna stužka.
 
Okrem Paschy a barančeka samozrejme nesmú chýbať na veľkonočné sviatky aj zákusky s chutnými plnkami. Medzi tradičné krémové zákusky patria medové rezy, opitý Izidor, oblíž prst, ale aj rôzne rolády. Koláče, ktoré dlhšie vydržia vďaka tomu, že neobsahujú krémy a je zaužívané ich piecť na sviatky, sú linecké koláčiky a medovníky v tvare zajačikov či kuriatok, žerbó rezy, punčové rezy a žĺtkové rezy.
 
Veľkonočné dezerty na modernú nôtu
 
Túto Veľkú noc budú dominovať koláče s mascarpone krémami, s mrkvou, s čerstvým ovocím a v zdravších verziách s menším množstvom cukru. Cesta sa budú prifarbovať prírodnými farbivami, ako napríklad: špenát, modrá spirulína, Matcha, mrazom sušené ovocie, cviklový prášok,... Moderné pekárky sú nápadité a už aj na Slovensku sa vo viacerých cukrárňach či doma pečú koláče v modernom šate, predovšetkým francúzske ako sú Eclair, chrumkavé francúzske veterníčky, Opera rezy, cheesecakes, cupcakes, makrónky, Pavlovky, tartaletky a podobne.
 
Pavlove tortičky (Foto: Etela Vargová) 
 
Recept na mini Pavlovky
 
Ingrediencie:
4 ks vaječný bielok
240 g kryštálový cukor
1 čaj. l ocot
1 čaj. l kukuričný škrob
250 g mascarpone
250 g smotana na šľahanie 33%
1 balenie vanilínový cukor
práškový cukor podľa chuti
 
Postup:
Rúru vyhrejeme na 110 stupňov C. Bielka začneme šľahať pomaly, potom po častiach pridávame cukor a šľaháme pri vyšších otáčkach. Do pevne vyšľahaného snehu pridáme kukuričný škrob a ocot, dobre premiešame. Na plech dáme papier na pečenie. Ak chceme mať rovnakú veľkosť tortičiek, na opačnú stranu papiera nakreslíme menšie kruhy. Cesto dáme do vrecka s ozdobnou špičkou. Na papier vytvarujeme malé tortičky. Mini Pavlovky nemusíme urobiť len v tvare tortičiek, ale teraz na Veľkú noc ako darček pre šibačov môžeme urobiť Pavlove kvetinky. S vreckom s hladkou špičkou vytvarujeme kvetiny so šiestimi lupeňmi. Pečieme asi 1,5 hodiny podľa rúry. Necháme vychladnúť. Na krém si najprv vyšľaháme šľahačkovú smotanu s cukrom do tuha, potom po častiach primiešavame mascarpone. Kto chce krém vylepšiť a zafarbiť, môže pridať rozmixované mrazom sušené maliny, jahody alebo iné ovocie. Na záver ozdobíme ľubovoľným ovocím alebo cukrovinkami.
(14:18, Etela Vargová)
Diskusia
Pridať komentár