Kontrola potvrdila, že Raslavice oklamali Prešovský kraj aj športový fond. Peniaze naspäť chce teraz aj župa

1276x
16. Apríl 2024
Oklamali nás, zhodli sa poslanci Prešovského kraja. Župa sprísni kontroly dotovaných projektov
Prešovský župan Milan Majerský informoval, že takéto vyššie účelové dotácie budú musieť v budúcnosti kontrolovať oveľa prísnejšie. (Zdroj: archív) 
 
Po Fonde na podporu športu si vrátenie peňazí od Raslavíc pýta aj Prešovský samosprávny kraj aj s úrokom. Kontrola jeho úradu potvrdila, že obec zámerne podvádzala a klamala.
 
Obec Raslavice v okrese Bardejov musí Fondu na podporu športu vrátiť dotáciu, ktorú získala na výstavbu multifunkčného športoviska vo výške viac ako 210-tisíc euro. Minulý týždeň o tom rozhodla správna rada fondu.
 
Ihrisko malo byť podľa zmluvy hotové do konca októbra minulého roku. Obec termín nestihla, a preto k vyúčtovaniu pripojila upravené fotky a falošné kolaudačné rozhodnutie. (Zdroj: archív)

Tento pondelok (15.4.) sa poslanci Prešovského samosprávneho kraja na rokovaní zhodli a uzniesli na tom, že od obec Raslavice, ktorej vedenie kvôli nedokončenému ihrisku a obave o stratu dotácií, župu zámerne uviedlo do omylu, musí kraju vrátiť 50-tisíc eur aj s úrokmi.

Vyplýva to zo správy o výsledku finančnej kontroly zameranej na splnenie zmluvných podmienok pre poskytnutie účelovej dotácie Rozvoj a podpora športu v obci Raslavice. Zastupiteľstvu PSK ju v pondelok (15.4.) predložil hlavný kontrolór župy Marcel Novotný. Na vedomie ju zobralo 54 poslancov, nikto sa nezdržal ani nebol proti. Prešovský župan Milan Majerský informoval, že takéto vyššie účelové dotácie budú musieť v budúcnosti kontrolovať oveľa prísnejšie. 
 
Ihrisko nakoniec obec dodatočne postavila, všetky náklady na jeho výstavbu v sume cca. 422-tisíc eur bude musieť teraz znášať samotná obec. Prípad vyšetruje aj polícia. (Zdroj: archív)

Podľa medializovaných informácií z februára tohto roka plánované multifunkčné ihrisko v obci nevybudovali a zverejnené fotografie s ihriskom sú len fotomontáž, aby obec neprišla o dotáciu. Starosta Adrián Rychvalský poprel, že by malo ísť o podvod. Práce museli podľa neho reklamovať a urobiť všetko nanovo.

Ihrisko malo byť podľa zmluvy hotové do konca októbra minulého roku. Obec termín nestihla, a preto k vyúčtovaniu pripojila upravené fotky a falošné kolaudačné rozhodnutie. Ihrisko nakoniec obec dodatočne postavila, všetky náklady na jeho výstavbu v sume cca. 422-tisíc eur bude musieť teraz znášať samotná obec. Prípad vyšetruje aj polícia.
(15:00, red.)
Diskusia
Pridať komentár