VIDEO | V Bardejovských Kúpeľoch zrekonštruovali detské liečebne

1133x
17. Apríl 2024
V Bardejovských Kúpeľoch po rekonštrukcii otvorili detskú liečebňu Valentína a liečebný dom Mier
Pozrite si našu videoreportáž (Zdroj: AHOJ TV)
 
Liečba detí v Bardejovských Kúpeľoch by sa mala tento rok rozšíriť o detskú pohybovú liečbu. Slávnostné otvorenie nových priestorov v detskej liečebni Valentína a liečebnom dome Mier, ktoré to umožnia, vyvrcholilo tento týždeň prestrihnutím pásky.
 
V oboch liečebniach pribudli nové výťahy, vstupy a bezbariérové izby s vlastnou kúpeľňou a sociálnym zariadením. Vo Valentíne sa časť prízemia prebudovala na procedúry. Celkový rozpočet rekonštrukcie bol 670-tisíc eur.
 
„My sme sa práve dostali k hotelu Valentína, ktorým sme slávnostne ukončili veľkú rekonštrukciu, ktorá nám zabezpečí na prelome mesiacov august a september prvých klientov na detskú pohybovú liečbu. Je to náš dlhodobý zámer, ktorý sa nám konečne, po zhruba viac ako desiatich rokoch podarilo zrealizovať a sme na to veľmi hrdí,“ objasnila Tamara Šatanková, ekonomicko-obchodná riaditeľka v Bardejovských Kúpeľoch a.s..
 
 Bezbariérové izby s vlastnou kúpeľňou (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Čo sa týka liečení pohybového aparátu, tak my sme už od roku 2010 dostali licenciu na poskytovanie tejto liečby pre dospelých, ale v tom momente, keď sme žiadali licenciu pre dospelých, sme ešte nemali tu technickú, stavebnú pripravenosť na to, aby sme vedeli ubytovávať aj deti v bezbariérových priestoroch,“ uviedol Pavol Menšík, generálny riaditeľ Bardejovských Kúpeľov a.s..
 
„Teraz nastal ten správny čas, kedy sme sa rozhodli, že je to nejaký prísľub do budúcnosti a vnímame tú situáciu s liečením detských klientov na Slovensku ako potrebnú. Preto sme túto zimu zrealizovali tieto stavebné úpravy. Touto rekonštrukciou sme zlepšili kvalitu poskytovania služieb všetkým detičkám, ktoré k nám prídu, nezávisle na tom, aké majú zdravotné problémy,“ informoval Menšík.
 
  Touto rekonštrukciou sme zlepšili kvalitu poskytovania služieb všetkým detičkám,“ informoval Menšík (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Venujeme sa deťom od onkologických ochorení, kardiologických ochorení, gastro ochorení, dýchacích ciest cez endokrinologické ochorenie ako je obezita a diabetes po ochorenia močových ciest, gynekologických operácii a teraz sa snažíme aj o získanie povolenia o indikáciu 27 – ochorenia pohybového ústrojenstva. Týchto liečební je na Slovensku veľmi málo a na východe zatiaľ liečebne pre pacientov s pohybovým ústrojenstvom nie sú,“ vyjadrila sa Zuzana Pavlišinová, vedúca lekárka detskej liečebne v Bardejovských Kúpeľoch a.s..
 
 
„Liečime deti od 3 až do 18 rokov. V tejto časti, v ktorej sa teraz nachádzame, kde sa budú podávať procedúry, sa budeme venovať len deťom. Budú tu pracovníci, ktorí budú zameraní na prácu s detským pacientom, čiže evidentne sa tá práca skvalitní,“ doplnila Pavlišinová.
 
 Týchto liečební je na Slovensku veľmi málo (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Rekonštrukcia vo Valentíne trvala nejaké štyri mesiace. Týchto prác bolo viac, lebo sa rekonštruovali aj tie bývalé priestory kuchyne. Čo sa týka peňazí, tak aktuálne nás rekonštrukcia stála nejakých 320 000 eur. V hoteli Mier sme menili výťah a rekonštruovali sa izba na prvom poschodí a bezbariérové izby, čo nás stálo nejakých 200 000 eur,“ povedal P. Menšík.
 
Menšík k investíciám dodal: „Ešte nakupujeme prístroje, vybavenie a tam očakávame investíciu do 20 000 až 30 000 eur, čiže to gro už máme preinvestované a už iba vybaviť tie procedúry tými správnymi priestormi, aby sme mohli poskytovať tie procedúry, ktoré tu máme plánované.“
 
 Celkový rozpočet rekonštrukcie bol 670-tisíc eur (AHOJ TV)
 
„Práve v tejto budove, v ktorej sa nachádzame, je detská liečebňa pre deti, ktoré sú bez doprovodu rodičov. V zadnej časti liečebne budú prebiehať procedúry. Predpripravili sa priestory pre individuálny a spoločný telocvik, pre fitnes, klasickú masáž, teploliečbu, elektroliečbu a svetloliečnu. K teplo liečbe patrí aj sauna, ale keďže u tých malých detí niektoré netolerujú saunu, budeme využívať striedavý šľapací kúpeľ ako otužovaciu metódu,“ doplnila na záver vedúca lekárka detskej liečebne.
(15:25, red.)
Diskusia
Pridať komentár