Ďalšia reorganizácia futbalových súťaží

1489x
18. Apríl 2024
Zväz až príliš často mení pravidlá
Pravidlá sa menia príliš často 
 
„Pri písaní týchto riadkov som vychádzal so skúseností, ktoré mám na východe Slovenska. Hodnotenie diania v skupine stred by bolo len na základe informácií z médií či sociálnych sietí a teda nekompetentné. Preto aj tento text je zameraný predovšetkým na dianie na východe Slovenska“.
 
V súťažiach riadených SFZ sa akosi nedarí nájsť ich ideálny model. A tak sa reorganizuje. Za posledných niekoľko rokov sme reorganizácií zažili neúrekom.
 
Mali byť na večné veky alebo aspoň na päť rokov
 
Vždy sa však po krátkom čase zistilo, že to akosi nefunguje a tak sme boli opäť na začiatku. Jednoducho nekonečný príbeh. Tá posledná sa udiala pred nedávnom a napodiv viedla k lepšiemu.
 
Aj keď náklady na cestovné narástli, úroveň tretej ligy, ale aj nižších súťaží, sa zvýšila. Reorganizáciu mal zväz pripravenú už dávno.
 
 
Do cesty sa jej postavil COVID
 
Škoda len, že (po skončení pandémie) chýbala troška trpezlivosti počkať ešte aspoň jeden ročník, aby sa dianie vo futbale skonsolidovalo. Po pandémii boli kluby na tom zle finančne a rad hráčov ukončil aktívnu činnosť. To boli dôvody zániku množstva, často aj tradičných klubov a tak sa pri dopĺňaní súťaží muselo improvizovať.
 
Svedčí o tom aj to, že skupina východ má len 15 mužstiev, keď sa z nej odhlásili finančnými suchotami trápiace sa Giraltovce.
 
Podľa nových pravidiel a zloženia súťaží sa hrá aktuálne tretia sezóna (jeden a pol ligového ročníka), ale už je avizovaná zmena ďalšia. Systém súťaže podľa pravidiel ktorej sa hrá teraz mal platiť minimálne päť rokov, bude však len tri.
 
Aj keď je nutné priznať, že plánovaná reorganizácia má oprávnenie. V tretej (a ja v druhej lige) dnes pôsobia tzv. farmy. Kluby, ktoré majú dohodu s klubmi z vyšších súťaží a v ich zápasoch môžu hrávať ich hráči. Maximálny počet je päť na zápas. Nie je to síce neregulérne, pravidlá to dovoľujú, no k fair play to má ďaleko.
 
 
Ak ste mužstvom, ktoré potrebuje body, či už na záchranu alebo postup a naraz zistíte, že súper má na súpiske takmer polovicu prvoligistov, máte hlavu v smútku a to zápas ešte ani nezačal.
 
Zoznam fariem v III. lige skupina východ: Podbrezová – Kalinovo (Niké liga – III. liga východ), Ružomberok – Rimavská Sobota (Niké liga – III. liga východ), FC Košice – Slávia TU Košice (Niké liga – III. liga východ), Prešov – Stropkov (II. liga – III. liga východ), Humenné – Svidník (II. liga – III. liga , Spišská Nová Ves – Spišské Podhradie (II. liga – III. liga východ), Liptovský Mikuláš – Oravské Veselé (II. liga – III. liga východ).
 
Nová úprava farmy ruší a umožňuje tým, ktorí majú licencie futbalových akadémií vytvoriť B mužstvá (AS Trenčín, Slovan Bratislava, DAC Dunajská Streda, Spartak Trnava, Železiarne Podbrezová, MŠK Žilina, MFK Ružomberok, FC Petržalka, ViOn Zlaté Moravce, Tatran Prešov, Dukla Banská Bystrica, Zemplín Michalovce, FC Košice, FK Pohronie).
 
Z východu sú to teda Tatran Prešov, FC Košice a Zemplín Michalovce. Prihlásiť béčka do tretej ligy budú môcť len pre súťažný ročník 2025/26, to znamená v júni 2025. Ak to nevyužijú, ďalšia možnosť nebude. Potom už len ísť od najnižšej súťaže.
 
Reorganizácia prináša návrat k trom regionálnym súťažiam
 
Tie budú kopírovať regióny spravované VsFZ, SsFZ a ZsFZ doplneným o mužstvá z Bratislavy. Tretia liga na západe bude mať 16 účastníkov, na strednom Slovensku a východe 14. Mužstvá účinkujúce v týchto súťažiach zmenu asi privítajú.
 
Prináša zo sebou úsporu na cestovnom. Už nebude nutné cestovať do Lučenca, či Námestova. Čo to urobí s kvalitou, uvidíme. Ak by sme išli podľa terajšieho zloženia východoslovenskej skupiny 3. Ligy, zo súťaže by odišlo päť stredoslovenských mužstiev, zostalo by 11.
 
Po doplnení tromi držiteľmi licencie akadémie by bola kompletná. O necelé dva roky však situácia môže byť úplne iná. Závisí to od toho, kto v tomto i budúcom ligovom ročníku zostúpi, kto postúpi vyššie i kto vypadne z ligy druhej.
 
V neposlednom rade aj od toho, koľké z troch adeptov na béčko toto družstvo prihlási. Nová úprava bude platiť od ligového ročníka 2025/2026.
(9:41, P. Cingel)
Diskusia
Pridať komentár