Štátny tajomník Chovanec porozprával študentom Prešovskej univerzity o Európskej únii

1140x
19. Apríl 2024
Štátny tajomník Chovanec diskutoval so študentmi Prešovskej univerzity o Európskej únii
 Štátny tajomník rozprával o Európskej únii (Zdroj: Prešovská univerzita)
 
O význame a prínosoch členstva Slovenskej republiky v Európskej únii diskutoval s viac ako stovkou študentov Prešovskej univerzity (PU) v Prešove štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ) Rastislav Chovanec.
 
Pri príležitosti 20. výročia vstupu SR do EÚ realizuje MZVEZ niekoľko typov aktivít v priebehu celého roka vrátane diskusií so študentmi vysokých škôl a univerzít naprieč Slovenskom. Cieľom bolo zdôrazniť význam a prínosy členstva SR v EÚ, mobilizovať záujem študentov a mladej generácie o dianie v EÚ, ako aj priblížiť tému ekonomickej diplomacie.
 
 Cieľom bolo zdôrazniť význam a prínosy členstva SR v EÚ (Zdroj: Prešovská univerzita)
 
„V čase nášho vstupu do Európskej únie som bol približne vo vašom veku, keďže som bol študent vysokej školy. Kvôli môjmu profesijnému zameraniu som v rámci medzinárodného obchodu túto problematiku aj pomerne dosť sledoval, keďže som mal v rámci štúdia predmety, ktoré sa venovali priamo európskej politike,“ spomínal na obdobie spred 20 rokov štátny tajomník rezortu diplomacie.
 
Na úvod stretnutia vyzval študentov, aby sa v rámci svojich možnosti zaujímali o dianie v EÚ a apeloval na ich účasť v najbližších voľbách do Európskeho parlamentu. V rámci svojej prednášky sa R. Chovanec venoval výhodám a benefitom, ktoré Slovensku členstvo v EÚ prinieslo. Vyzdvihol skvalitnenie životnej úrovne, možnosť slobodne cestovať, platiť jednotnou menou, využívať roamingové služby, ale tiež Erasmus programy a stáže či možnosti financovania projektov cez európske fondy.
 
 
Uvedená téma vzbudila medzi študentami enormný záujem a prostredníctvom interaktívnej aplikácie položili štátnemu tajomníkovi vyše 30 otázok. Študenti sa zaujímali o členstvo Ukrajiny v EÚ, pýtali sa na postoj SR k paktu EÚ k migrácii a azyle, na právo veta v EÚ, ale zároveň, kde vidí štátny tajomník Slovensko o 20 rokov.
 
 Na úvod stretnutia vyzval študentov, aby sa v rámci svojich možnosti zaujímali o dianie v EÚ (Zdroj: Prešovská univerzita)
 
„Stretnutie so štátnym tajomníkom bolo veľmi inšpiratívne a prínosné. Dozvedela som sa množstvo zaujímavých a dôležitých informácií o tom, aké výhody nám 20-ročné členstvo v EÚ prinieslo. Oceňujem tiež, že v súvislosti s blížiacimi sa voľbami do Európskeho parlamentu vyzdvihol ich opodstatnenie a dôležitosť a vyzval nás k aktívnej účasti na týchto voľbách,“ zhodnotila prednášku študentka z Inštitútu politológie Filozofickej fakulty Zuzana Olejárová.
 
„Som veľmi rád, že som dnes mohol diskutovať s vysokoškolskými študentmi. Otvorená debata je vždy prínosná, pretože študenti získavajú iný pohľad na prácu štátneho úradníka. Osobne ma veľmi príjemne zaskočilo obrovské množstvo otázok, ktoré som od študentov dostal, to sa mi ešte nikdy predtým na univerzite nestalo. Zaujímavé a odborné otázky študentov sú prejavom ich záujmu o veci verejné, o slovenskú, ale aj európsku politiku, čo ma veľmi teší,“ povedal štátny tajomník R. Chovanec, ktorý po prednáške rokoval s vedením univerzity, prorektorkou pre zahraničie a vonkajšie vzťahy Máriou Kardis a prvým prorektorom Petrom Adamišinom.
 
 Vyzdvihol skvalitnenie životnej úrovne (Zdroj: Prešovská univerzita)
 
„Diskutovali sme o možnostiach financovania prostredníctvom grantov EÚ, štátnych dotácií a medzinárodných výskumných programov, ale tiež o vytvorení nových partnerstiev s univerzitami v zahraničí a výmene akademických pracovníkov a študentov,“ priblížila prorektorka M. Kardis.
 
Zároveň ocenila iniciatívu ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí v spolupráci so zastupiteľskými úradmi, ktoré aktuálne sústreďujú dáta od vysokých škôl potrebné pre organizáciu podujatí na podporu akademickej spolupráce slovenských vysokých škôl v zahraničí.
 
„Som rada, že štátny tajomník vyjadril podporu iniciatívam predstaveným na našom stretnutí, ako aj možnostiam ďalšej spolupráce pre zlepšenie medzinárodného postavenia našej univerzity,“ uzavrela prorektorka.
(13:00, red.) 
Diskusia
Pridať komentár