Majiteľ kúpeľňového štúdia Ceramik: Ľudia sa k nám vracajú, takže asi robíme niečo dobre

3176x
19. Apríl 2024
Ľudia sa k nám vracajú, takže asi robíme niečo dobre, hovorí Jozef Hankovský z kúpeľňového štúdia Ceramik
 
Nezanedbať montáž a inštaláciu je veľmi dôležité. Nájdete u nás talianske, španielske, české aj poľské kúpeľne, hovorí Jozef Hankovský. (Zdroj: MH)

Bratia Jozef a Vladimír Hankovskí. Stavbár a dizajnér. Plus dvaja ďalší predajcovia v rozsiahlom showroome kúpeľňového štúdia na ulici Pod Vinbargom pri Lidli. To je v skratke Bardejovská predajňa Ceramik. „Zákazník od nás musí odchádzať spokojný. Aj keď nič nekúpi, musí mať pocit, že dostal užitočnú radu či informáciu,“ hovorí majiteľ Ceramiku Jozef Hankovský.

Fungujete v Bardejove už viac ako dvadsať rokov. V meste vás pozná takmer každý. Aké boli vaše začiatky?

Firmu som založil v roku 2004. V tom čase som ešte v Bardejove nebýval. Ceramik bola pôvodne naša materská firma v Poľsku, v spolupráci s ktorou sme to tu pred dvadsiatimi rokmi zakladali. V tom istom roku Slovensko vstúpilo do Európskej únie.
 
Zákazník od nás musí odchádzať spokojný. Aj keď nič nekúpi, musí mať pocit, že dostal užitočnú radu či informáciu. (Zdroj: MH) 
 
O päť rokov sme prijali euro. To bol moment, kedy sa náš poľský partner trochu zľakol Eurozóny. My sme sa potom už celkom osamostatnili. Zobral som k sebe brata, ich podiel sme odkúpili. Išli sme síce trochu do rizika, ale vo finále to firme dosť pomohlo. 

Jednak sme prestali byť závislí na jednom dodávateľovi a rozbehli sme partnerstvá po celom Slovensku. Na druhej strane to bola príležitosť niektoré veci vyčistiť a venovať sa čisto sortimentu kúpeľní a kúpeľňového štúdia. Povedali sme si, že chceme byť dobrí v tomto jednom segmente. Myslím, že sa nám to aj podarilo.
 
V Ceramiku nájdete batérie, sifóny, vane, WC misy, umývadlá, sprchovacie kúty, skrinky, nábytok, doplnky, zrkadlá aj osvetlenie kúpeľní. (Zdroj: MH) 

V čom je tajomstvo predávania kúpeľní?

Princíp nášho podnikania je dostať ľudí k nám do vzorkovej predajne. Do nášho kúpeľňového štúdia či showroomu. Našou veľkou výhodou je, že si u nás klient vie pozrieť a ohmatať každý jeden materiál. Pri obkladoch, dlažbách a kúpeľniach nie sme veľkými zástancami e-shopov. Ponúkajú v podstate iba fotografie. Pekný obrázok môže, ale aj vôbec nemusí zodpovedať skutočnosti.

Naopak u nás to všetko človek vidí reálne. Môže si na veci siahnuť, ohmatať ich, premerať, po čase sa k nim vrátiť. S klientom chceme a vieme diskutovať, poradiť mu, všetky veci s ním detailne odkonzultovať. Vieme mu tú kúpeľňu hlavne navrhnúť, profesionálne ju posúdiť zo stavebného aj dizajnového hľadiska.
 
 Je veľmi podstatné, aby bola montáž profesionálna a prevedená kvalitne. Aj tu platí že je veľa povolaných ale málo vyvolených. (Zdroj: MH)

Čo potrebuje klient na to, aby ste mu spracovali návrh kúpeľne?

Základné informácie. Pri rekonštrukcii napríklad stačí náčrt so základnými rozmermi. Pri novostavbe nejaký plánik, prípadne projekt, aby sme to vedeli posúdiť.
 
Návrhy a vizualizácie robíme v špeciálnom softvéri a väčšinu návrhov vieme spracovať do 24 hodín. Ak u nás klient nakúpi, návrh je zdarma.
 
POZRITE SI, AKÉ KÚPEĽNE A MATERIÁLY PONÚKA KÚPEĽŇOVÉ ŠTÚDIO CERAMIK:  

Ideálne je, ak sa rieši aj ďalší priestor v dome či byte a vznikajú štýlové interiéry. Chcem tým povedať, že vieme navrhnúť obklady a dlažby do všetkých interiérov a exteriérov. Vrátane fasádnych a terasových dlažieb.

Čo sa týka samotných kúpeľní, samozrejme predávame všetko, čo sa týka ich vybavenia. Okrem obkladov a dlažieb aj sanitu. Batérie, sifóny, vane, WC misy, umývadlá, sprchovacie kúty, skrinky, nábytok, doplnky, zrkadlá, osvetlenie a tak ďalej. Čo sa týka montáže, klientovi vieme odporučiť kvalitných, profesionálnych remeselníkov. Samozrejme, v prípade potreby zabezpečíme aj dovoz.
 
Aj pri štandardných výrobcoch ide v tomto sortimente o rôzne modely rôznych parametrov a rôznej kvality za rôznu cenu. (Zdroj: MH)

Kto sú vaši dodávatelia? Aké značky predávate?

Portfólio dodávateľov nemáme nejako obmedzené. Máme kontakty na väčšinu štandardných dodávateľov. Vieme ale zabezpečiť aj alternatívne, povedzme neštandardné vybavenie na mieru.
 
No aj pri štandardných výrobcoch ide v tomto sortimente o rôzne modely rôznych parametrov a rôznej kvality za rôznu cenu.
 
 
Na Slovensku, bohužiaľ, nemáme žiadneho výrobcu vybavenia kúpeľní. 99 percent všetkého, čo sa predáva, sú dodávatelia zo zahraničia.
 
V susedných Čechách ešte zopár výrobcov existuje. My sa snažíme ponúkať kvalitné výrobky. Nie také, ktoré vydržia dva roky a môžete ich vyhodiť. V našom portfóliu máme talianske, španielske, české aj poľské značky.

Prípadným reklamáciám chceme radšej predchádzať. Aj tým, že nekvalitného dodávateľa z portfólia vylúčime. Takže ponúkame buď kvalitných zahraničných výrobcov renomovaných značiek, alebo výrobcov a dodávateľov, s ktorými funguje spolupráca perfektne, bez problémov.
 
  V Ceramiku si môžete na veci siahnuť, ohmatať ich, premerať a po čase sa k nim vrátiť. Kúpeľňu vám navrhnú na mieru, presne podľa vašich potrieb a predstáv. (Zdroj: MH)

Ak by ste si mali vybrať kúpeľňu vy osobne, čo by ste si kúpili?

Určite by som nešiel do úplne najlacnejších vecí, ktoré vidíte na bilbordoch typu WC misa za 35 eur. Len hlina na tú misu stojí oveľa viac. To samo o sebe hovorí o jej kvalite.
 
Prípadne sprchovací kút za 100 eur, ktorý za túto cenu nikdy nemôže byť kvalitný.

Čo je na kúpeľniach najháklivejšie a najdôležitejšie?

Nezanedbať montáž a inštaláciu. Môžete si kúpiť najdrahší výrobok, ak ale nemáte skúsenosti a namontujete si ho sám, prípadne vám ho inštaluje niekto, kto to robiť nevie, väčšinou to skončí tak, že ho po čase určite prídete reklamovať.
 
Pretože nebude fungovať tak, ako má. Je veľmi podstatné, aby bola montáž profesionálna a prevedená kvalitne. Aj tu platí, že je veľa povolaných, ale málo vyvolených.
 
 S klientom chceme a vieme diskutovať, poradiť mu, všetky veci s ním detailne odkonzultovať, hovorí majiteľ kúpeľňového štúdia. (Zdroj: MH)

Závisí váš predaj kúpeľní na sezóne?

V minulosti boli sezóny závislé od počasia. V zime útlm, na jar sa to rozbiehalo, leto - sezóna stavebných prác, jeseň - dokončovacie práce. Teraz to už tak úplne neplatí. Obzvlášť u nás na východe, keď je polovica mužov zamestnaná v zahraničí a domov prichádzajú cez sviatky.

Posledné roky sú paradoxne najsilnejšie mesiace január a február. Navyše, naši klienti nie sú len z okresu Bardejov. Prichádzajú sem ľudia z celého Slovenska, chodí k nám napríklad veľmi veľa Košičanov. Veľa zákazníkov máme aj vo Svidníku, Stropkove či Giraltovciach.
 
 Široké portfólio, veľký výber materiálu, dlhoročnú prax a skúsenosti. Aj to je Ceramik. (Zdroj: MH)

Konkurencia predajcov kúpeľní je veľká. Prečo by mal prísť zákazník práve k vám?

Pretože máme naozaj široké portfólio, veľký výber materiálu, dlhoročnú prax a skúsenosti. Snažíme sa pritom byť dodávateľsky čo najviac nezávislí. Navyše, naše kúpeľne aj po mnohých rokoch vyzerajú pekne a moderne.
 
Verím, že k nám ľudia chodia hlavne kvôli službám. Zo skúsenosti vieme, že sa k nám veľa zákazníkov dlhodobo stále vracia. Sú spokojní, takže asi robíme niečo dobre.
 
(PR, Mario Hudák, AHOJ TV)
Diskusia
Pridať komentár