Jarmilu Mančákovú za riaditeľku Bardejovskej televízie ani na druhý pokus nezvolili

3009x
25. Apríl 2024
Bardejovská samospráva už pol roka nevie vyriešiť voľbu konateľa mestskej televízie
Svoju víziu predniesol aj ďalší kandidát na konateľa BTV Peter Reviľák. (Zdroj: Mesto Bardejov) 
 
Zatiaľ čo primátor opakovane navrhuje svoju favoritku, opozičný klub KDH presadil priestor aj pre vypočutie protikandidáta. Výsledok je, že Bardejovská televízia (BTV) zostáva naďalej bez šéfa.
 
Na štvrtkovom (25.4.) rokovaní Mestského zastupiteľstva v Bardejove poslanci najprv schválili zmenu programu. Na jeho začiatok na návrh poslanca Jakuba Boruva (KDH) zaradili vypočutie ďalšieho kandidáta na riaditeľa BTV, Petra Reviľáka. Ten stručne predstavil svoju víziu fungovania mestskej televízie. 
 
Poslanci v hlasovaní nakoniec ani na druhý pokus za riaditeľku BTV Jarmilu Mančákovú nezvolili. (Zdroj: Mesto Bardejov) 
 
V diskusii k tomuto bodu sa viacerí opoziční poslanci zhodli na tom, že bez riadneho výberového konania sa takýmto alternatívnym vypočutím dostávajú obaja kandidáti do problematickej situácie nerovnosti šancí.
 
Koaliční poslanci z primátorovho politického klubu opakovane zdôrazňovali, že primátor ako valné zhromaždenie Bardejovskej televíznej spoločnosti svoj návrh podľa zákona predložil, výberové konanie sa rozhodol neuskutočniť a legitímne a jediné možné riešenie je o tomto návrhu na zastupiteľstve hlasovať.
 
Poslanci v ďalšom bode o opakovanom návrhu primátora zvoliť za konateľku a riaditeľku bardejovskej televízie poverenú riaditeľku - redaktorku a moderátorku Jarmilu Mančákovú aj hlasovali. Za Mančákovú hlasovalo 12 poslancov, proti jej zvoleniu nebol žiaden poslanec a zdržalo sa 13 poslancov (viď foto). Jarmila Mančáková nebola ani druhýkrát za šéfku BTV zvolená.
 
Kľúče od miešačky pri zvolení nového šéfa mestskej televízie má primátor Boris Hanuščak. (Zdroj: Mesto Bardejov) 
 
Výsledkom je, že Bardejovská samospráva - ako primátor, tak ani poslanci - už pol roka nie sú schopní transparentne a efektívne vyriešiť voľbu konateľa mestskej televízie. BTV teda aj naďalej zostáva bez šéfa, naďalej ju bude riadiť poverená riaditeľka mestskej televízie Jarmila Mančáková.
 
Aké sú ďalšie možnosti? Ako v rozprave správne podotkol poslanec Martin Šmilňák, kľúče od miešačky má aj naďalej v rukách primátor a valné zhromaždenie BTV v jednej osobe Boris Hanuščak.
 
Zostáva len a len na jeho rozhodnutí, či jeho návrhu bude predchádzať transparentné a civilizované výberové konanie, podobne ako je to bežnou samosprávnou praxou v Prešove alebo v Košiciach, alebo autokraticky po tretíkrát navrhne za konateľku a riaditeľku Bardejovskej televízie svoju favoritku Jarmilu Mančákovú. A poslanci ju možno znova neschvália.
(12:00, Mario Hudák)
Nemtudom
25.04.2024 14:48
BTV
Zrušiť a pokoj.
Občan
25.04.2024 13:02
A čo ďalej? Navrhneme výmaz BTV z obchodného registra?
Pridať komentár