Pišinger o piatej alebo prechádzka po kúpeľoch tak trochu pochúťkovo

1572x
25. Apríl 2024
Pišinger o piatej alebo prechádzka po kúpeľoch tak trochu pochúťkovo
V poslednú sobotu v mesiaci o 16.00, sa od apríla do októbra v Bardejovských Kúpeľoch, a.s., koná Pišinger v kúpeľoch. (Zdroj: Paper Life) 

Slovo pišinger je podľa nárečového slovenského slovníka v šarištine označením pre keksík, keks, alebo v Nitre pre zákusok.
 
Spoločnosť Pischinger má 170 ročnú tradíciu. V roku 1849 založil Oscar Pischinger firmu a v roku 1881 vznikol slávny a stále populárny oblátkový „Wiener torte Pischinger“. Spoločnosť Pischinger bola známa po celej rakúsko-uhorskej monarchii. Recepty už dávno zľudoveli, ale základom sú oplátky, mandle, lieskové oriešky a čokoláda.

V poslednú sobotu v mesiaci o 16.00, sa od apríla do októbra v Bardejovských Kúpeľoch, a.s., koná Pišinger v kúpeľoch. Tento rok pripadá prvé z týchto podujatí na sobotu 27.apríla 2024.

Vždy o deň neskôr, v poslednú nedeľu v mesiaci ho nasleduje Pišinger v meste, so začiatkom tiež o 16.00. V oboch prípadoch ide o netradičné sprevádzanie hostí formou príbehu, resp. vtipne ladeného rozhovoru dvoch dám, ktoré sa po rokoch stretli.
 
  Potulka je vedená dvomi skúsenými sprievodkyňami - Luciou Guthovou a Annou Tomkovou a je spoplatnená 4 eurami. (Zdroj: Paper Life)

Dámy si pozývajú špeciálnych hostí, ktorých bližšie predstavia. V cene je ochutnávka tradičného pišingera. Potulka je vedená dvomi skúsenými sprievodkyňami - Luciou Guthovou a Annou Tomkovou a je spoplatnená 4 eurami. Informuje o tom ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských Kúpeľov, a.s., Tamara Šatanková.

„Chcete vidieť ako to vyzerá, keď sa stretnú dve priateľky na pobyte v kúpeľoch, každá o nich už počula, aj tam vraj kedysi bola. Na základe spomienok, toho čo čítali, čo ktosi hovoril, vzniká predstava ako to v kúpeľoch bolo, čo ešte vtedy bolo, a čoho teraz už niet.“

„Toto je stručný obsah ktorý návštevníkom predstavia skúsené sprievodkyne pri nevšednej prechádzke kúpeľmi skrz priestor a čas. V cene je prehliadka v trvaní 90 minút, ochutnávka pišingera a sprevádzajú dve sprievodkyne súčasne v historických kostýmoch a ponúkajú aj pikošky z kúpeľného zákulisia,“ dodáva Šatanková.
 
 Do Bardejovských Kúpeľov sa nechodí iba za zdravím a oddychom. Ale aj za zábavou, poučením, históriou, turistikou, cyklistikou, dobrým jedlom, pitím, kúpaním a výnimočnými zážitkami. (Zdroj: Paper Life)

V Bardejovských Kúpeľoch si môžete užiť histórie, kultúry a zamaškrtiť si na viacerých miestach i podujatiach počas roka. Po večeroch tu hrajú na troch miestach, nie vždy a nie všade naraz, kávu, zákusky a kúpeľné oblátky ponúkajú hlavne v sezóne vo viacerých zariadeniach.

Do Bardejovských Kúpeľov sa nechodí iba za kultúrou. Ale aj za zdravím, oddychom, relaxom, zábavou, poučením, históriou, turistikou, cyklistikou, dobrým jedlom, pitím, kúpaním a výnimočnými zážitkami.

V roku 2024 si naplánovali hlavne usporiadanie svojich nosných podujatí. Požehnanie minerálnych prameňov, promenádne koncerty, Bardejovské kúpeľné dni, výstavy kvetov, Alžbetínsky deň, Kúpeľnú dychovku a Hornošarišský vínny festival.
(14:45, red.)
Diskusia
Pridať komentár