Bardejovskí poslanci neschválili ďalší úver, vysokú odmenu pre kontrolóra ani zmenu rozpočtu

1866x
26. Apríl 2024
Bardejovská opozícia mala svoj deň. Primátorovi na zastupiteľstve neprešlo nič dôležité
Okrem toho, že poslanci už druhýkrát zmietli zo stola návrh primátora Borisa Hanuščaka na schválenie moderátorky a redaktorky Jarmily Mančákovej za konateľku Bardejovskej televíznej spoločnosti s.r.o., neprešli ani ďalšie vážne návrhy z dielne bardejovského mestského úradu. (Zdroj: Mesto Bardejov) 
 
Bardejovský mestský parlament zasadal vo štvrtok 25. apríla takmer šesť hodín. Bez účasti primátora. Rokovanie viedla viceprimátorka Eva Hudáková. Od hlavy mesta si na konci dňa zrejme pochvalu nevyslúžila.
 
Okrem toho, že poslanci už druhýkrát zmietli zo stola návrh primátora Borisa Hanuščaka na schválenie moderátorky a redaktorky Jarmily Mančákovej za konateľku Bardejovskej televíznej spoločnosti s.r.o., neprešli ani ďalšie vážne návrhy z dielne bardejovského mestského úradu.
 
Okrem komunikácie poslanci namietali aj extrémne nízke dotácie pre športové kluby a aktivity. (Zdroj: Mesto Bardejov)  
 
Poslanci po rozsiahlej diskusii nezahlasovali ani za prvú zmenu rozpočtu Mesta Bardejov, ktorej jadro tvorilo odsúhlasenie čerpania ďalšieho úveru vo výške 1,3 miliónov eur. Samospráva ho chcela využiť na kapitálové výdavky a mesto ho plánovalo splácať výnosmi s dlhopisov Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti.
 
 
Viceprimátorka Eva Hudáková sa po rokovaní pre Bardejovskú televíziu k neschváleniu rozpočtu a úveru vyjadrila s neskrývaným rozhorčením. Pohrozila dokonca ozdravným režimom mesta.
 
„Bolo jasne povedané, že všetky tie požiadavky v rámci prvej zmeny rozpočtu sú viazané na úver. Nebude úver, nebude ani toto. Neviem či páni poslanci z KDH vedia, čo je to ozdravný režim.“
 
Bardejovský mestský parlament zasadal vo štvrtok 25. apríla takmer šesť hodín. Bez účasti primátora. (Zdroj: Mesto Bardejov) 
 
Šéf klubu KDH naopak argumentoval permanentne zlou komunikáciou zo strany vedenia mesta. „Už od minulého roku počúvame, že pri zmene rozpočtu budeme viac komunikovať v poslaneckých kluboch aj na iných úrovniach. Ale k tomu zatiaľ nedošlo. Takže toto bol asi hlavný dôvod prečo rozpočet dnes neprešiel."  
 
Okrem komunikácie poslanci namietali aj extrémne nízke dotácie pre športové kluby a aktivity. „Ak vám dnes niekto dá do športu 25-tisíc pre všetky kluby v meste, to je nič. Mesto Bardejov na to nemá nikdy. Nepamätám si rok, kedy by boli s dotáciami všetci spokojní," povedal pre BTV po zastupiteľstve poslanec Stanislav Soroka (nezávislý).     
 
 Z navrhovanej sumy 30 percent výšky ročného platu hlavného kontrolóra Milošovi Mikulovi nakoniec po pozmeňujúcom návrhu poslanca Jána Maníka (KDH) odsúhlasili len 10 percentnú odmenu. (Zdroj: Mesto Bardejov)
 
Poslanci zredukovali aj navrhovanú odmenu hlavnému kontrolórovi mesta Milošovi Mikulovi. Mal ju podľa dlhoročnej tradície mestského úradu dostať za to, že chodí do práce a robí si svoju prácu dobre. Rovnako ako tisíce ďalších Bardejovčanov a desiatky zamestnancov Mestského úradu v Bardejove.
 
Z navrhovanej sumy 30 percent výšky ročného platu hlavného kontrolóra mu nakoniec po pozmeňujúcom návrhu poslanca Jána Maníka (KDH) odsúhlasili len 10 percentnú odmenu. Ako v rozprave k tomuto návrhu uviedol poslanec Martin Šmilňák (KDH), mesačný hrubý plat hlavného kontrolóra je pritom až 3 500 eur.   
(15:15, Mario Hudák) 
Diskusia
Pridať komentár