V košickej Botanickej záhrade začína výstava bonsajov

945x
30. Apríl 2024
Výstava bonsajov v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach priblíži návštevníkom starobylú ázijskú kultúru
Na výstave návštevníci uvidia viac ako 60 unikátnych stromov. (Zdroj: UPJŠ) 

Už v piatok 3. mája 2024 sa začne v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach (UPJŠ) v spolupráci s Bonsai centrom Košice a Bonsai klubom Košice výstava pod názvom Cassovia Bonsai, ktorá bude pre návštevníkov sprístupnená do 5. mája 2024 denne medzi 9. a 17. hodinou.

Na výstave návštevníci uvidia viac ako 60 unikátnych stromov, pričom vystavovatelia si dali záležať na kvalite vystavovaných drevín. Okrem bonsajov budú vystavované aj kimoná a japonské meče vo vestibule hlavnej budovy. V tomto roku budú vo väčšom množstve odprezentované bonsaje veľkosti SHOHIN a zaujímavá bude určite takisto prezentácia menej známeho starobylého ázijského umenia SUISEKI.
 
 V sobotu 4. mája sa od 9.00 h do 12.00 h uskutoční súťaž v tvarovaní bonsajov pre vopred prihlásených účastníkov. (Zdroj: UPJŠ)

„V rámci trinásteho ročníka výstavy, na ktorej budú zastúpení vystavovatelia zo Slovenska, Česka i Maďarska, budú môcť návštevníci obdivovať dreviny pochádzajúce z našich lesov, ale aj druhy z ďalekých krajín. Výstava bude okrem tradičnej poradenskej činnosti, predaja izbových aj vonkajších bonsajov či príslušenstva, ktoré je potrebné k pestovaniu a ošetrovaniu bonsajov, spestrená aj programom vo forme prednášok pod vedením odborníkov z danej oblasti,“ informuje riaditeľ Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach Pavol Mártonfi.

V sobotu 4. mája sa od 9.00 h do 12.00 h uskutoční súťaž v tvarovaní bonsajov pre vopred prihlásených účastníkov. Poobedňajší program bude venovaný prednáškam, o 14.00 h vystúpia Martina Vyhlídalová a Vladimír Kamocsai s prednáškou na tému SUISEKI, od 15.00 h bude program pokračovať prednáškou Igora Bártu, prezidenta Európskej asociácie SUISEKI na tému Miniatúrne stromčeky – SHOHIN.
 
V piatok 10. mája pozývame do botanickej záhrady záujemcov na jarnú časť Dňa otvorených dverí a v sobotu 11. mája sa môžu záujemcovia tešiť na Swap, čiže výmenu rastlín. (Zdroj: UPJŠ)

„SUISEKI sú malé, prirodzene sa vyskytujúce alebo tvarované prírodné kamene. Samotné podložky pod kamene sú z dreva a pre každý kameň sa vyrábajú presne na mieru. Podložka nazývaná DAIZA musí kameň vhodne dopĺňať svojím tvarom aj farbou. Ide o zaujímavú formu ázijského umenia, preto som veľmi rád, že k nám zavítajú odborníci, ktorí nám o danom umení prezradia viac,“ objasňuje Juraj Szabó, majiteľ Bonsai centra Košice. V máji čakajú na návštevníkov Botanickej záhrady UPJŠ ďalšie zaujímavé aktivity.

„V piatok 10. mája pozývame do botanickej záhrady záujemcov na jarnú časť Dňa otvorených dverí a v sobotu 11. mája sa môžu záujemcovia tešiť na Swap, čiže výmenu rastlín. V druhej polovici mesiaca pripravujeme pre návštevníkov už tradičnú a veľmi žiadanú motýliu šou, ktorá potrvá až do konca júna. O všetkých pripravovaných podujatiach budeme priebežne informovať na našej webovej stránke a sociálnych sieťach,“ dopĺňa a na ďalšie podujatia do botanickej záhrady pozýva Pavol Mártonfi.
(15:45, red.)
Diskusia
Pridať komentár