V Košickom kraji znova akcia zameraná na alkohol

1127x
03. Máj 2024
  V Košickom kraji nafúkalo niekoľko vodičov
 Prvého previnilca za volantom autobusu policajti odhalili iba 8 minút po začiatku akcie (Zdroj: FB Polícia SR - Košický kraj)
 
Od 5. hodiny ráno opäť vo zvýšenom počte vyrazili policajti na cesty, aby všetkým, ktorí budú na cestách, a to nielen vodičom, ale aj cestujúcim, zabezpečili ich bezpečný presun predovšetkým tým, že z ciest odfiltrujú čo najviac vodičov pod vplyvom alkoholu.
 
Ranná akcia v stredu (1.5.) zameraná na všetkých vodičov pod vplyvom alkoholu, prioritne však na vodičov hromadnej prepravy osôb, sa uskutočnila na území celého Košického kraja. Tentokrát neuzatvorili konkrétne mesto či obec, ale dychovej skúške podrobili každého a všade.
 
Z celkového počtu 1729 dychových skúšok počas celej doby trvania akcie bolo 8 pozitívnych. Čo je však horšie, v 2 prípadoch bola dychová skúška pozitívna u vodičov autobusu! Výsledok dychovej skúšky jedného vodiča bol síce negatívny, ale vodič javil známky požitia návykových látok, preto mu bol v nemocnici odobratý biologický materiál a výsledok predbežne potvrdil prítomnosť takýchto látok v jeho organizme. Podľa výsledku o ich množstve bude rozhodnuté o ďalšom postupe.
 
  Tentokrát neuzatvorili konkrétne mesto či obec, ale dychovej skúške podrobili každého a všade (Zdroj: FB Polícia SR - Košický kraj)
 
Prvého previnilca za volantom autobusu policajti odhalili iba 8 minút po začiatku akcie. Autobus smerujúci po Harichovskej ceste, v smere z Levoče do Spišskej Novej Vsi, viedol vodič, ktorého výsledok dychovej skúšky bol 0,41 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 0,85 promile. O pár minút neskôr bola dychová skúška pozitívna aj u vodiča autobusu v obci Pavlovce nad Uhom (okr. Michalovce). Jej hodnota bola 0,16 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 0,33 promile.
 
V autobuse na Spiši sa cestujúci nenachádzali, na Zemplíne si 4 cestujúci museli počkať na náhradný spoj. Vodiči týchto autobusov už totiž v jazde nepokračovali, vodičský preukaz im policajti zadržali, ďalšiu jazdu zakázali a o tom, kedy si opäť budú môcť sadnúť za volant rozhodne až príslušný správny orgán. Okrem vodičov autobusov ráno „fúkali“ aj náhodne vybratí vodiči vozidiel. Aj medzi nimi však policajti našli takých, ktorí si cestu do práce autom mali radšej premyslieť. Alebo sa riadili heslom „Risk je zisk?“
 
 Akcia polície zameraná na alkohol (Zdroj: FB Polícia SR - Košický kraj)
 
S hodnotou 0,77 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 1,60 promile, šoféroval hneď ráno vozidlo vodič, ktorého policajti zastavili v obci Košické Olšany (okr. Košice okolie). O 05.45 h ráno bol v obci Jovice (okr. Rožňava) výsledok dychovej skúšky vodiča osobného motorového vozidla 0,28 mg/l, čo je v prepočte 0,58 promile. O 06.35 h prišiel ďalší pozitívny výsledok dychovej skúšky, tentokrát u vodiča v Trebišove, v hodnote 0,17 mg/l, čo je v prepočte 0,35 promile.
 
Hodnota 0,78 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte až 1,63 promile, sa objavila ako výsledok dychovej skúšky vodiča, ktorého policajti dychovej skúške podrobili v obci Zemplínsky Klečenov (okr. Trebišov). Pod vplyvom alkoholu boli aj 2 vodiči osobných motorových vozidiel, ktorí vozidlá ráno viedli v Košiciach, a výsledok jednej dychovej skúšky bol 0,32 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 0,67 promile, a druhej 0,17 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 0,35 promile.
(8:42, KRPZKE)
Diskusia
Pridať komentár