Bývate v Bardejove a nemáte pri dome ešte vlastnú nádobu na biologicky rozložiteľný odpad? Mesto vám ju poskytne zdarma

1070x
07. Máj 2024
Medzinárodný týždeň povedomia o komposte: Bardejov upozorňuje na význam kompostovania. Obyvateľom poskytuje hnedé nádoby na biologický odpad
Najlepším prírodným hnojivom je práve kvalitný kompost. (Zdroj: FB Mesto Bardejov)  
 
V dňoch 5. až 11. mája prebieha Medzinárodný týždeň povedomia o komposte (International Compost Awareness Week). Tohtoročnou témou je: Kompost - Majster prírody v oblasti klímy.
 
Najhorším spôsobom nakladania s biologicky rozložiteľným odpadom je jeho skládkovanie. Pri skládkovaní vzniká skládkový plyn, ktorého najvýznamnejšou zložkou je metán. Metán je z hľadiska globálneho otepľovania 21-krát horší ako oxid uhličitý. V Slovenskej republike sa v roku 2022 skládkovalo 1 021 584 ton komunálnych odpadov.
 
 Poctivé triedenie odpadov znižuje množstvo odpadu končiaceho v spaľovniach. (Zdroj: FB Mesto Bardejov)
 
Biologicky rozložiteľné odpady sú hmotnostne najvýznamnejšou zložkou zmesových komunálnych odpadov v čiernej nádobe. V závislosti od miestnych podmienok je v ňom zastúpený 30 až 60 percentným podielom. Kompostovanie je jednou z najlepších dostupných možností na zníženie množstva skládkovaného biologicky rozložiteľného odpadu.
 
Kompost môže nahradiť rašelinu. (Zdroj: FB Mesto Bardejov) 
 
Je to proces, ktorým zabezpečujeme aeróbny rozklad biologicky rozložiteľného odpadu, to znamená za prístupu vzduchu. Kompostovanie (priemyselné aj domáce) neprispieva len k znižovaniu emisií metánu, ale aj oxidu uhličitého a iných emisií znečisťujúcich látok, ktoré vznikajú pri skládkovaní a spaľovaní odpadu v spaľovniach a pri domácom spaľovaní.
 
Pri skládkovaní odpadov vzniká škodlivý metán. (Zdroj: FB mesto Bardejov) 
 
Aby bolo možné biologicky rozložiteľné odpady skompostovať a pripraviť kvalitný kompost, je potrebné oddeliť biologicky rozložiteľné odpady od iného odpadu už v domácnosti, teda vložiť ho do hnedej nádoby, ktorá je určená na zber biologicky rozložiteľného odpadu alebo umiestniť do domáceho kompostéra.
 
 
Vplyv kompostovania na zmenu klímy. (Zdroj: FB mesto Bardejov) 
 
Bývate v rodinnom dome v Bardejove a nemáte ešte vlastnú hnedú nádobu na biologicky rozložiteľný odpad? Mesto Bardejov, prostredníctvom mestskej spoločnosti EKOBARD vám ju poskytne úplne zdarma. Stačí sa ozvať na +421 910 809 868 alebo +421 910 809 869.
(9:45, red.)
Diskusia
Pridať komentár