VIDEO | Vo Svidníku otvorili komunitné centrum

1174x
10. Máj 2024
 Vo Svidníku otvorili komunitné centrum
Pozrite si našu videoreportáž
 
Komunitné centrum Svidník, miesto pre rozvoj a vzdelávanie marginalizovanej rómskej komunity. To je názov projektu, ktorý vo Svidníku tento týždeň slávnostne uviedli do života. Na novootvorené Komunitné centrum na Festivalovej ulici, kde žije početná rómska komunita, získalo mesto Nórsky grant v sume 589 660 eur.
 
Projekt v rámci programu „Miestny rozvoj, odstraňovanie chudoby a inklúzia Rómov“ bol sumou 78 549 eur spolufinancovaný aj zo štátneho rozpočtu.
 
„Marginalizované komunity sú súčasťou života na východe aj budú jej budúcnosťou, takže musíme urobiť všetko preto, aby sa vedeli aj vzdelávať, aj tráviť voľný čas, aj byť spolu, aby sa integrovali, aby sme spolu vedeli žiť. Tento projekt slúži presne na to, aby  sme dali aj rómskej komunite šancu dosiahnuť v živote to, čo majorita – aj vzdelanie, aj  zručnosti, aj prácu  a aj spokojný život so svojimi rodinami. Takmer 600 tisíc eur z Nórskych grantov plus príspevok mesta, naozaj jedna neuveriteľne krásna budova a čo je dôležité, s veľmi dobrým obsahom,“  vyjadril sa Richard Raši, minister investícii, regionálneho rozvoja a informácií.
 
 Mesto získalo Nórsky grant v sume 589 660 eur (Zdroj: AHOJ TV)
 
Hlavnými lektorskými aktivitami Komunitného centra, kde okrem iného vznikli aj nové pracovné miesta, bude vzdelávanie dospelých, detí a mládeže v informačných technológiách, vzdelávanie v šití a varení, diskusie na aktuálne spoločenské témy ale aj hudobné a športové aktivity.
 
„Mimo toho, pracujem ako učiteľka v materskej škole a popri tom tu pracujem ako lektorka. Venujeme sa šitiu, učíme sa základné  veci, čo sa týka šitia. Začali sme robiť chlebíčky, ozdoby a iný štýl klasického jedla. Rozdiel je ten, že v podstate komunita je tá istá, lebo pracujem v Zborove vo väčšine s rómskymi deťmi, čiže komunita je tá istá, ale rozdiel je v tom, že deti to nepochopia tak rýchlo, ako dospelí. S dospelými je to v tom smere ľahšie,“  priblížila Svetlana Kanalošová, lektorka komunitného centra.
 
 Otvorenie komunitného centra (Zdroj. AHOJ TV)
 
„Ja som veľmi rada, že sa toto podarilo. Projekt sme robili za veľmi ťažkých podmienok, stále sa meniacich. Do teraz prebiehal komunitné aktivity a celá tá terénna sociálna práca v dvoch malých bytoch priamo v bloku, ktorý stojí na Festivalovej ulici a nebolo to dostatočné. Budova je jedna vec, ale dať tomu dušu bude veľmi ťažká úloha a budeme ďalej pracovať, lebo nesmieme zastaviť niekde na pol ceste,“ informovala Marcela Ivančová, primátorka mesta Svidník.
 
„Ja som rada, že dlhoročná práca s toto komunitou sa vypláca, ale musíme v nej aj naďalej pokračovať, aby sme mohli povedať, že svidnícky Rómovia sú bezproblémoví  a sú integrálnou súčasťou nášho mesta,“ dodala Ivančová.
 
 Komunitné centrum (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Našou úlohou bolo zastrešiť a zabezpečiť mäkké aktivity zamerané na informačné, komunikačné technológie, varenie, šitie, ale aj diskusie na aktuálne spoločenské témy. Myslím si, že najdôležitejšie je správne motivovať ľudí, s ktorými chcete pracovať  a dosahovať ciele, pre ktoré sme tu všetci tak, ako aj mesto Svidník aj OZ Minority.sk.,“ vysvetlil Tomáš Sivák, partner projektu z OZ Minority.sk.
 
Súčasťou otvorenia Komunitného centra bola aj záverečná konferencia vo svidníckom Dome kultúry. Zástupcovia mesta, účastníci a partneri projektu na nej prediskutovali a zhodnotili priebeh a výsledky celého projektu a v rámci leitmotívu konferencie: „Spoločným úsilím k zelenej, konkurencieschopnej a inkluzívnej Európe,“ prezentovali špecifickú kultúru a podporu rómskej komunity vo Svidníku.
(12:30, red.)
Diskusia
Pridať komentár