VIDEO | Bežecké preteky v Stropkove

736x
14. Máj 2024
 Stropkovská 20: tradícia, rodinná atmosféra, skvelá organizácia, medzinárodná účasť
Pozrite si našu videoreportáž
 
Cestné bežecké preteky majú v Stropkove bohatú históriu.
 
Úvodný ročník Stropkovskej dvadsiatky sa uskutočnil ešte v roku 1977, v prvú májovú nedeľu tohto roka sa na štart postavilo 150 bežcov, z ktorých približne polovica vyštartovala na dvadsaťkilometrovú trať vedúcu z Námestia SNP do obce Bukovce a späť, druhá časť pretekárov si zvolila o polovicu kratšiu trasu, z námestia do obce Chotča a naspäť do centra mesta.
 
„Pokračujeme v tej tradícii, snažíme sa do toho dávať srdce a robiť to v čo najlepšej viere, lebo sme bežci a vieme, ako to má fungovať, ako to má byť a chceme odovzdať tým bežcom čo najviac,“ povedal Jozef Kimak z klubu bežcov Stropkov.    
 
 
Tradičné podujatie sa vyznačuje skvelou organizáciou a rodinným prostredím, čo ocenil primátor mesta i všetci pretekári.
 
„Samotný klub bežcov, samotná organizácia, klub je vlastne založený na rodinnej tradícii a tým, že je taká súdržnosť, samotných športovcov – pomáhajú si cyklisti, turisti, bežci navzájom vytvárajú rodinné prostredie, rodinnú atmosféru,“ vyjadril sa Ondrej Brendza, primátor Stropkova.
 
 Cestné bežecké preteky majú v Stropkove bohatú históriu (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Organizačne aj pretekársky celkovo atmosfére dobrá, organizácia dobrá, klobúk dole,“ uviedol Vladimír Balogh z TJ Obal Košice.
 
„Potom ku konci tri kilometre ma predbehol syn, tak som už potom začal za ním šľapať, lebo energii bolo a sily ušetrených. Za ním som dobehol do cieľa ako druhý v okrese, takže som spokojný a šťastný,“ priblížil Ján Polončák z klubu bežcov Stropkov.
 
„Bola to moja prvá súťaž na Slovensku na desať kilometrov, trať bola ťažká, ale kvalitná, bola tu skvelá atmosféra, ľudia nás popri trati povzbudzovali a medzi ženami som skončila tretia, som rada,“ prezradila Olga Prygara z Užhorodu.
 
 Súčasťou Stropkovskej dvadsiatky a desiatky bol aj Detský beh pre mamičku (Zdroj: AHOJ TV)
 
Víťazom Stropkovskej 20-tky sa stal Ukrajinec Anatoliy Mally s časom hodina 20 minút a 9 sekúnd.
 
„Roky už pribúdajú, keby som ich mal menej, prišiel by som do cieľa ešte skôr. Bolo horúco, no som rád, že som po niekoľkých rokoch opäť prišiel do Stropkova a že sa mi podarilo vyhrať. Ak sa dožijem, rád na preteky prídem opäť o rok. Ďakujem tiež všetkým organizátorom,“ povedal po pretekoch víťaz stropkovskej 20 Anatoliy Malyy.
 
V Stropkove sa okrem tohto behu konajú ešte ďalšie dve bežecké podujatia
 
„24 hodinový beh-charitatívno-športové podujatie, memoriál Františka Kobularčíka-nášho rodáka, ktorý sa dlhé roky aktívne zúčastňoval na bežeckých podujatiach. Konať sa to bude v júni a v auguste bude ultramaratón Rusínska stovka ktorá si získala  miesto v kalendári športových podujatí mesta,“ dodal Brendza.  
 
Súčasťou Stropkovskej dvadsiatky a desiatky bol aj Detský beh pre mamičku, ktorého sa zúčastnilo takmer 100 malých pretekárov.
 
„Snažíme sa deti priviesť k behu, k športu. Aby sa nebáli, tak mali jednoduchú trať-mestský okruh, mali svoju štartovú bránu. Po dobehnutí dostali detské medaily a sladkosti,“ dodal Kimak.
(15:30, red.)
Diskusia
Pridať komentár