VIDEO | Automatický defibrilátor majú aj v Osikove

1142x
15. Máj 2024
Osikov získal defibrilátor, umiestnený je na hasičskej zbrojnici
 Pozrite si našu videoreportáž
 
Od nového roka musia mať všetky obce nad 500 obyvateľov automatický defibrilátor, ktorý má byť osadený v exteriéri a ktorý je určený aj pre laikov na poskytnutie neodkladnej prvej pomoci.
 
Osikov získal dotáciu od dobrovoľného hasičského zboru, časťou financií sa spolupodieľala na kúpe aj samotná obec. Prístroj na resuscitáciu je osadený na budove hasičskej zbrojnice a je prístupný pre širokú verejnosť.
 
„Defibrilátor je umiestnený v skrinke, ktorá má vyhrievanie a tak isto aj chladenie, čiže počas celého roka bude v tomto prostredí zabezpečený tak, aby v prípade potreby slúžil na svoj účel,“ uviedol Jozef Kvokačka, starosta obce Osikov.
 
 Osadený je na budove hasičskej zbrojnice (Zdroj: AHOJ TV)
 
To, ako funguje a ako sa používa, sa dozvedeli občania priamo na školení.
 
„Sú to základy prvej pomoci s použitím defibrilátora, zároveň základy neodkladnej resuscitácie, ktorú zvládnu všetci laici aj nezaškolení po navigácii operátorom tiesňovej linky 155. Školenie im dáva väčšiu šancu, že môžu rozhodnúť správne, a že môžu zasiahnuť tak, aby to bolo čo najefektívnejšie pre záchranu,“ vysvetlil Tomáš Justh, školiteľ Spencer Medical.
 
„Z pohľadu dobrovoľných hasičov má to taký prínos, že pomáhame tým ľuďom nie len pri povodniach alebo pri požiaroch, ale s týmto defibrilátorom im vieme aj holý život zachrániť, teda pomôcť,“ priblížila Patrícia Červeňáková, referentka mládeže DHZ Osikov.
 
Hlavnou úlohou prístroja je navigovať záchrancov, prvých svedkov udalostí k správnemu poskytnutiu prvej pomoci tým, že vydáva hlasové povely, ktorými sa musia riadiť.
 
 Hlavnou úlohou prístroja je navigovať záchrancov (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Naviguje ľudí k tomu, aby správne rozoznali stav postihnutého, vedeli rozoznať základné životné funkcie, aby správne vykonali postup reťazec záchrany - privolali pomoc, aby obnažili hrudník postihnutého pokiaľ nereaguje, nedýcha, je v bezvedomí a potrebuje tú resuscitáciu, aby ju zahájili č najskôr,“ približuje Justh.
 
„Do pár minút je tu záchranka, máme tu neďaleko v Raslavice, ale tých pár minút môže byť niekedy dlhých a tento defibrilátor možno skôr pomôže ako tá záchranka kým príde,“ dodala Červeňáková.
(10:45, red.)
Diskusia
Pridať komentár