VIDEO | V Kružlovej pribudli nové ihriská

1093x
15. Máj 2024
V obci Kružlová pribudli nové ihriská
 Pozrite si našu videoreportáž
 
Obec Kružlová úspešne zavŕšila projekt na podporu telesných a duševných schopností detí a mládeže, ktorý bol spolufinancovaný z Nórskych fondov.
 
Zrealizovaných bolo viacero vecí, od novej web stránky, cez virtuálnu realitu údolia smrti, rôzne školenia, workshopy až po nové 3D bludisko a detské ihriská. Tie sa nachádzajú v areáli základnej a materskej školy.
 
„150 žiakov máme v základnej škole, 54 v materskej škole a plnohodnotne, bezplatne môžu 365 dní v roku využívať dané ihriská,“ informoval Adrián Gužo, starosta obce Kružlová.
 
 Na tomto novom dopravnom ihrisku sa môžu deti naučiť čo znamenajú značky (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Jednou z aktivít bolo zriadenie výtvarného krúžku, kde sa deti rómskeho alebo nerómskeho etnika zúčastňovali po vyučovaní, kde sa učili a informovali ako prebiehala 2. svetová vojna a aká história je spätá práve s obcou Kružlová,“ priblížila Emília Chodorčuková, projektová manažérka.
 
„Zo vzdelávania spomeniem vzdelávanie pre budúce povolanie, čitateľský maratón, virtuálna realita a rôzne iné oblasti, ktoré tie deti oslovili a veríme, že ich oslovia do budúcnosti,“ povedal Ľuboš Hurajčík, odborný manažér komunitného centra Kružlová.
 
„Súčasťou projektu boli aj rôzne školenia ako si nájsť prácu alebo naučiť sa kresliť, tancovať rómske tance. Súčasťou boli aj štyria partneri – obec Havranec, Roztoky, O.Z. Dukla a Nórsky partner,“ uviedol starosta obce.
 
 Súčasťou projektu boli aj rôzne školenia ako si nájsť prácu, tancovať rómske tance (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Videli sme veľký potenciál vzhľadom na to, že sa môže podporiť aj rómska komunita detí na východe Slovenska. Spolupráca so starostom a celkovo s obcou bola veľmi výborná, boli veľmi súčinní a pomáhali ako sa dalo, vymýšľali, sedeli a spolupracovali sme takmer každý týždeň,“ vyjadrila sa Chodorčuková.
 
Na tomto novom dopravnom ihrisku sa môžu deti naučiť čo znamenajú značky ako sú Stoj, daj prednosť v jazde, hlavná cesta, či priechod pre chodcov.
 
„Nevedeli sme si to predstaviť, že sa to dá, ale dá sa to. Môžem za celú školu, za mňa, za učiteľov, za deti, že poďakovať pánovi starostovi za také niečo, čo tu vzniklo,“ dodal Marián Kovaľ, poverený vedením školy.
(14:30, red.)
Diskusia
Pridať komentár