VIDEO | Rómovia v Zborove si postavili domy

1558x
21. Máj 2024
Rómovia v Zborove si postavili domy
 Pozrite si našu videoreportáž
 
Inovačné partnerské centrum spolu s organizáciou Projekt DOM.ov usporiadali v historickom prostredí Šerédyho kaštieľa v Zborove Informačný deň.
 
Páči sa vám tu?
 
„Áno, dobre, že tie projekty sú, lebo by sme si nepostavili také domy. Sporili sme si štyri alebo šesť tisíc a potom sme zobrali úver 18 000. Sme si sporili po 100 eur alebo 150 eur,“ prezradila Eva Šiváková, majiteľka domu.
 
„Dlho som sporil - asi 5 alebo 6 rokov. Koľko som mal, toľko som si sporil. Rodina mi pomáhala s tým, vidíte teraz sami, že je to skoro hotové,“ povedal Bohuš Šivák, majiteľ domu.
 
Inovačné partnerské centrum spolu s organizáciou Projekt DOM.ov usporiadali v historickom prostredí Šerédyho kaštieľa v Zborove Informačný deň. Témou bola Svojpomocnú výstavba domov pre rodiny z marginalizovanej rómskej komunity, ktoré si pod vedením týchto partnerských organizácií a obce v miestnej rómskej osade dokázali svojpomocne postaviť nové legálne rodinné domy.
 
Nové legálne rodinné domy pre rodiny z marginalizovanej rómskej komunity (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Myšlienka sa nám pozdávala už od začiatku, aby si Rómovia sami postavili vlastné legálne bývanie, ktoré bude patriť im a tým pádom nás odbremenia od ďalšej dlhodobej starostlivosti o nich,“ uviedol Ján Šurkala, starosta obce Zborov.
 
„Trvalo to niekoľko rokov kým sa pripravili pozemky a kým sa rodiny kvalifikovali na úvery. Od roku 2022 v novembri sme získali stavebné povolenie a začali sme stavať. Aktuálne tu máme rozostavaných sedem domov a tie rodiny v priebehu tohto roka by si mali domy dostavať a nasťahovať sa,“ informoval Vlado Frický, regionálny koordinátor z Inovačného partnerského centra.
 
 
„Bol veľký problém s pozemkami, ale nakoniec sa to podarilo po nejakých peripetiách. Sme radi, že sme začali túto lokalitu, kde bude stáť desať rodinných domov,“ vyjadril sa starosta obce.
 
„Na začiatku boli rodiny oslovené s tým, že si majú otvoriť sporenie a začať vkladať prvé peniaze na to, aby si nasporili na kúpu pozemku a na stavebné povolenie. Za ten čas, keď sme s nimi pracovali a oni si sporili, tak sme im pomohli s vyriešením, keď mali nejaké dlžoby alebo exekúcie, dať si to do poriadku. Pomohli sme im pri riešení zamestnania, aby ten ich príjem bol stabilnejší, aby pri tom schvaľovaní úveru to bolo priechodné,“ vysvetlil Frický.
 
„Toto sú tie väčšie domy – od tých dvoch, troch až do tých šiestich, pre klasickú rodinu s tým, že vonkajší rozmer je osem na sedem s obytným podkrovím,“ povedal Šurkala.
 
 Rómovia si sami postavili vlastné legálne bývanie (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Aj napriek tomu, že to trvalo dlhšie, ako sme im na začiatku hovorili, že to bude trvať, tak tie rodiny vytrvali a dokázali na tých tri a pol roka trpezlivo čakať, kedy pozemky budú pripravené a kedy si budú môcť začať stavať tie domy. My nevieme pomôcť každej rodine, ale je to fakt pre také rodiny, ktoré majú to odhodlanie a zároveň si vedia tie svoje problémy a komplikácie dať do poriadku, aby peniaze na výstavbu dostali,“ informoval Vlado F.
 
„Najväčšie pozitívum vnímam v tom, že sme trošku tých ľudí naštartovali aj dali taký impulz pre tých, ktorí si nestavajú v rámci toho projektu, že jednoducho sa to oplatí ísť tou cestou legálnou a nie čiernymi stavbami a bočnými cestičkami, a dostať sa k tomu bývaniu, ktoré potrebuje každý,“ hovorí starosta Šurkala.
 
„Venujeme sa sociálnej ekonomike a sociálnym inováciám. Jednou z nich je aj svojpomocná výstavba domov. My bez toho, aby sme čo i len cent dali na materiál a koordináciou dokážeme spoločne vybudovať domy, ktoré ovplyvnia nie jeden ľudský život, ale mnoho ďalších životov a ďalšiu generáciu,“ dodal na záver Jozef Šimko, riaditeľ Inovačného partnerského centra v Prešove.
(15:30, red.)
Diskusia
Pridať komentár