Svidník buduje Zariadenie sociálnych služieb

1280x
26. Máj 2024
Denné centrum i možnosť ubytovania
Objekt slúžil ako internát, neskôr ako učebne pre SOU Odevné 
 
Zariadenie sociálnych služieb sa vo Svidníku stáva realitou. Práce začali v pondelok 20.05.2024 s ukončením najneskôr do dvoch rokov. Dielo je realizované s finančnou podporou z Plánu obnovy vo výške 3 524 525,72 €. Prostriedky na samotnú stavbu sú 3 203 314,74, zvyšné prostriedky budú slúžiť na vybavenie zariadenia. Zariadenie bude slúžiť ako denné centrum pre 40 klientov a ubytovacia časť pre 30 klientov. Zhotoviteľom stavby je firma REINTER s.r.o., ktorá vzišla z verejnej súťaže.
 
Primátorka Ivančová: „Mesto Svidník, po tom ako pripravilo kvalitný projekt, podalo žiadosť na vybudovanie Zariadenia sociálnych služieb z prostriedkov Plánu obnovy a po výbornej správe o úspešnosti sme sa hneď pustili do realizácie. Veľmi ma teší, že okrem starostlivosti o sociálne odkázaných občanov zariadenie poskytne zamestnanie približne 40 zamestnancom.”
 
Rekonštrukciou celého objektu, ktorý práve začalo mesto Svidník realizovať sa Zariadenie sociálnych služieb zatriedený do energetickej triedy „A0“. Pôvodný objekt slúžil ako internát a neskôr ako učebne pre SOU Odevné.
 
 
Priestor budúceho zariadenia
 
Na prízemí sa navrhuje zázemie pre poskytovanie sociálnych služieb - slúži ako vstupné podlažie do celého objektu. Na prízemí bude umiestnený denný stacionár – priestor pre spoločné aktivity klientov zariadenia. Spoločenský oddychový priestor je prepojený s exteriérom a vonkajšou terasou, ktorá nadväzuje na novo navrhovaný oddychový zelený park.
 
Ubytovacia časť zariadenia je situovaná na 2. podlaží a na 3. podlaží. Nachádzajú sa tu dvojlôžkové izby so samostatnou kúpeľnou ( WC, sprcha, umývadlo). Stavebný objekt v súčasnom stave je z hľadiska technického morálne nevyhovujúci. Má tri nadzemné podlažia, ktoré slúžili ako učebne a jedno podzemné podlažie, ktoré slúžilo ako technické podlažie pre sklady, kotolňu a priestor pre údržbára.
 
Takto by malo zariadenie vyzerať po rekonštrukcii 
 
Po rekonštrukcii sa na každom podlaží bude nachádzať denná miestnosť pre spoločenskú aktivitu, viacúčelový priestor pre voľnočasové aktivity a priestor kuchynky s jedálňou, ktorá je priamo prepojená s kuchyňou výťahom pre stravu.
 
Moderná budova
 
Celý areál bude moderným centrom. Navrhnutá je nabíjacia stanica na striedavý prúd (AC), postavená ako stojan v priestore parkoviska. Týmto spôsobom bude možné nabíjať elektromobily, e-kolobežky a e-bicykle. Súčasťou bude aj zelená strecha na prístavbe, ktorá bude izolovať budovu od prehrievania. V budove sa ráta aj s fotovoltaikou na úsporu energie pre večerné svietenie.
(14:30, TS)
Diskusia
Pridať komentár