VIDEO | Noc múzeí, stavanie Mája aj Rusadle

1340x
29. Máj 2024
Stavanie Mája vo Svidníku rozospievalo pešiu zónu
 Pozrite si našu videoreportáž
 
Predposledná májová sobota bola vo Svidníku plná zážitkov, aktivít a tradícií. V rámci Európskej noci múzeí a galérií pripravili Vojenské historické múzeum a Múzeum ukrajinskej kultúry bohatý program.
 
V areáli vojenského múzea si mohli návštevníci pozrieť historickú aj modernú vojenskú techniku, ukážky akcií vojakov a vojenských prieskumníkov, či povoziť sa na vojenských špeciáloch. Múzeum ukrajinskej kultúry pripravilo v skanzene okrem mnohých iných akcií, napríklad aj školu kosenia, či športové aktivity, ktoré vyvrcholili behom Skanzenovská 500-vka.
 
„Začali sme už o 16-tej hodine komentovanou prehliadkou – hostia si mohli prezrieť celý skanzen, všetky objekty. Veľa atraktivít je tu pre deti, na dospelých čaká vozáreň a projekcia hokeja. Sú tu košikári, sú tu včelári, sú tu iní remeselníci, ktorí takisto ponúkajú zaujímavé výrobky. Na spestrenie sme si zavolali aj speváčku Halinu, ktorá si pre nás pripravila pekný hudobný program,“ priblížil Jaroslav Džoganík, riaditeľ Múzea ukrajinskej kultúry vo Svidníku.
 
 Večer na pešej zóne v centre mesta už patril tradičnému stavaniu Mája (Zdroj: AHOJ TV)
 
Večer na pešej zóne v centre mesta už patril tradičnému stavaniu Mája. Tento rok bol spojený so školou spevu tematických turičných či rusadľových ľudových piesní pod vedením lektorky Martiny Ťaskovej Kanošovej a hudobníkov z folklórneho súboru Makovica.
 
„V roku 2022 sme sa rozhodli obnoviť tradíciu alebo pripomenúť ľuďom, že niekedy sa prvý máj nestaval na 1. mája. Odvíjalo sa to od cirkevného cyklu, čiže obdobie po Veľkej noci, kedy nastávajú Turíce – chlapci stavali v noci Máje pre dievčatá, pre ich dámy, ktoré sa im páčili, a ktoré si chceli vziať. Obohatili sme to prvkom, čo je workshop spevu a každý rok je tých ľudí viac a viac,“ vysvetlil Miroslav Štoffa, riaditeľ Podduklianskeho osvetového strediska.
 
 V areáli vojenského múzea si mohli návštevníci pozrieť ukážky akcií vojakov a vojenských prieskumníkov, či povoziť sa na vojenských špeciáloch (Zdroj. AHOJ TV)
 
Štoffa pokračuje: „Samozrejme, ľudia sa hanbia, ale musíme si spomenúť, že kedysi sme všetci spievali, aj keď sme nevedeli. Spievalo sa v kostole, na poli, pri robote, doma keď sme sedeli – nebola telka, rádiá, takže zabávať sa museli sami ľudia.“
 
„Dnes som tu prišla spraviť Rusadelné piesne pri príležitosti stavania Mája. Pripravili sme tu takú malú školu spevu pre spevákov aj nespevákov, aj pocestných ľudí. Účasť bola taká stredná by som povedala, ale prišli aj žienky zo speváckych skupín z okolia aj dievčatá z Makovice. Trošku nám to spestrila aj muzika z Makovice, takže sme si pekne zaspievali a naučili sme sa štyri piesne pri príležitosti Rusadiel,“ uviedla Martina Ťasková Kanošová, lektorka spevu a folklórna speváčka.
(11:00, red.)
Diskusia
Pridať komentár