VIDEO | Šarišské múzeum otvorilo letnú sezónu

1014x
29. Máj 2024
Šarišské múzeum otvorilo letnú sezónu bohatým programom, vystúpila aj Ľudová hudba Stana Baláža
 Pozrite si našu videoreportáž 
 
Šarišské múzeum v Bardejove odštartovalo letnú sezónu hrnčiarskymi dňami a medzinárodným dňom múzeí spojeným s nocou múzeí. Podujatie v skanzene v Bardejovských Kúpeľoch prilákalo množstvo návštevníkov.
 
„Tento región v minulosti bol známy svojou hrnčiarinou. Hrnčiarstvo a hrnčiari tu mali silné zastúpenie, jednak v regióne Bardejova, ale aj v okolí Bardejova,“ povedal Peter Harčár, riaditeľ Šarišského múzea v Bardejove. Pri tejto príležitosti si múzeum pripravilo prednášku o ikonopisectve a prebiehal aj výpal v hrnčiarskej peci.
 
 Prednáška o ikonopisectve (Zdroj. AHOJ TV)
 
„Ikona je druh sakrálneho obrazu, ktorá sa používa na evanjelizáciu, teda ohlasovanie Evanjelia v cirkvi. Nie je to len ozdob alebo nejaká dekorácia, ale je to hlavne modlitebný predmet,“ priblížil Peter Komišak, ikonopisec.
 
„Je to niekoľko hodinový proces alebo niekoľko dňový, keď si vezmeme, že najprv treba vyrobiť tú keramiku, osušiť ju a potom sa nakladá do tej pece. Dosahujeme teplotu pece do 900 až 1000 stupňov, keď tá keramika začne byť až taká žiarivá,“ vysvetlil Peter Kočan, etnológ Šarišského múzea v Bardejove.
 
 
Šarišské múzeum slávnostne otvorilo aj letnú turistickú sezónu krásnym sprievodným programom, kde si návštevníci vypočuli ľudovú hudbu, vystúpili folklórne súbory aj deti základných umeleckých škôl. Remeselníci potešili verejnosť predajom tradičných výrobkov a vytvoriť si mohli aj vlastný keramický výrobok.
 
„Niekomu to išlo lepšie, niekomu to išlo horšie, ale v každom prípade je to príjemná práca a ja si myslím, že to tie deti bavilo a nie len deti, ale aj dospelý si vyskúšali,“ uviedol Martin Grega, výtvarník.
 
V skanzene sa uskutočnila aj vernisáž výstavy Stana Baláža staršieho, ktorý svoje maľby bude v múzeu prezentovať počas júna.
 
Kvitečkovo (Zdroj: AHOJ TV) 
 
„Jedna sa o olejové obrazy, štylizované portréty s folklórnou tematikou, krojové tance a zvyklosti Šariša,“ predstavil svoje obrazy Stanislav Baláž st., amatérsky maliar.
 
Bonusom pre návštevníkov bol produkt Šarišského múzea Kvitečkovo, replika obrusu zo 17. storočia.
 
„Ten obrus sa nachádza v našich zbierkach a my sme na základe originálu nechali vyrobiť reprodukciu plátna, z ktorého teraz máme našité výrobky – tašky, obrusy, šatky, nájdu si tam svoje aj ženy aj muži a aj veci do domácnosti, pre potešenie aj pre skrášlenie,“ doplnil Peter. H.
(12:00, red.)
Diskusia
Pridať komentár