Levoča má novú kruhovú križovatku

1422x
30. Máj 2024
Levoča má novú kruhovú križovatku, už slúži motoristom
PSK jeho výstavbu zrealizoval za 56 kalendárnych dní a v rozpočtovom náklade takmer 235-tisíc eur. (Zdroj: psk.sk) 

Levoča má novú kruhovú križovatku. Prešovský samosprávny kraj (PSK) ju vybudoval za rekordne krátky čas a odovzdal do užívania ešte pred letnou sezónou. Motoristi tak centrom Levoče po novom jazdia cez jednoradový kruhový objazd a navyše prehľadne a bez kolízií. Kraj do modernizácie tohto dopravného uzla investoval 235-tisíc eur.

Najfrekventovanejšia križovatka v Levoči a najzložitejšia Levočskom okrese, s ktorou sa spájalo množstvo kolízií, prešla rekonštrukciou. Jej priesečný charakter je vďaka tomu minulosťou a v súčasnosti má podobu kruhového objazdu.

PSK jeho výstavbu zrealizoval za 56 kalendárnych dní a v rozpočtovom náklade takmer 235-tisíc eur. Vynovené cestné teleso bolo v stredu 29. mája oficiálne odovzdané do užívania motoristickej verejnosti.
 
 Novovybudovaný jednoradový kruhový objazd má vonkajší priemer 32 metrov a vstupujú doň štyri ramená. (Zdroj: psk.sk)

„Tak ako sme sľúbili, ešte pred letom je kruhová križovatka pri Košickej bráne realitou. Som si istý, že to ocenia jednak tí, ktorí tu žijú a dennodenne týmto úsekom prechádzajú či už s deťmi do škôl alebo za svojimi povinnosťami a tiež všetci návštevníci, ktorí sa tu častokrát nevedeli zorganizovať a zorientovať a križovatka im robila veľké problémy," vyjadril sa predseda PSK Milan Majerský v Levoči.

Navyše sa s ňou spájala častá nehodovosť. Konečne je tento dopravne exponovaný úsek, ktorý sa pripája na cestu III. triedy smerom na Závadu a Levočskú Dolinu, prehľadný a bezpečný. Navyše sa na túto cestu pripája aj miestna komunikácia, ktorá je jediným prístupovým bodom ku Bazilike Navštívenia Panny Márie na Mariánskej hore, o to viac ma teší, že sme kruhový objazd stihli dokončiť ešte pred Levočskou púťou,“ dodal Majerský
 
V okrese Levoča krajská samospráva aktuálne sfinalizovala aj II. etapu rekonštrukcie cesty III/3204 v smere na Vyšné Repaše. (Zdroj: psk.sk) 

Novovybudovaný jednoradový kruhový objazd má vonkajší priemer 32 metrov a vstupujú doň štyri ramená. Rameno cesty III. triedy č. 3225 sa rekonštrukciou rozšírilo a všetky ramená upravili deliacimi ochrannými ostrovčekmi z plastových obrubníkov. Zároveň sa pristúpilo k dostavbe vozovky aj priľahlého chodníka a výmene obrusnej vrstvy ciest I/18 a III/3225.

„Vysporiadali sme sa tu so záberom celej križovatky, teda doplnením určitých častí najmä pri vstupe do mesta. Križovatka nemá vyvýšené časti, ale bola vodorovným dopravným značením nastriekaná na nový obrusný povrch a následne označená reflexno-dopravnými gombíkmi,“ doplnil riaditeľ Správy a údržby ciest PSK Marcel Horváth.

Kraj vybudovaním kruhovej križovatky reagoval na dlhoročné a početné sťažnosti v úseku. Stavbu spustil začiatkom apríla tohto roku a oficiálne ukončil koncom mája. Súčasťou prác bola tiež oprava kilometrového úseku smerom na Levočskú Dolinu k biokúpalisku a lyžiarskemu stredisku.
 
 
Kraj vybudovaním kruhovej križovatky reagoval na dlhoročné a početné sťažnosti v úseku. Stavbu spustil začiatkom apríla tohto roku a oficiálne ukončil koncom mája. (Zdroj: psk.sk)
 
V okrese Levoča krajská samospráva aktuálne sfinalizovala aj II. etapu rekonštrukcie cesty III/3204 v smere na Vyšné Repaše. Konkrétne tu prešlo modernizáciou 2,5 kilometra za 225-tisíc eur.

Cieľom stavby, ktorá nadviazala na predošlé rekonštrukcie v úseku realizované v období 2021-2022 a v roku 2023 na 76-ročnom obecnom moste, bolo odstrániť zistené poruchy a skvalitniť nevyhovujúci stavebno-technický stav vozovky. PSK touto cestou akciou uzavrel celú dĺžku, ktorá potrebovala rekonštrukčný zásah.

Prešovská župa má v aktuálnom roku v okrese Levoča naplánované ďalšie investičné akcie zamerané na modernizáciu cestnej infraštruktúry, a to za približne1,3 mil. eur. Týkať by sa mali rekonštrukcie dvoch mostov a viacerých cestných úsekov, okrem iného úseku v obci Jablonov ši medzi Spišským Štvrtkom a Hrabušicami.
(9:45, red.)
Diskusia
Pridať komentár