VIDEO | Bartošovce oslávili 30. výročie založenia klubu darcov krvi

1864x
30. Máj 2024
30. výročie založenia klubu darcov krvi
Pozrite si našu videoreportáž
 
V obci Bartošovce oslávili 30. výročie založenia klubu darcov krvi. Hlavným cieľom klubu je darovanie krvi, získavanie prvodarcov, spolupráca s Národnou transfúznou spoločnosťou a šírenie osvety o potrebe darovania krvi.
 
„Sám neverím, že až toľko rokov sme dokázali tento klub viesť pri rôznych problémoch, ktoré boli, ale fungujeme ďalej pretože nás ženie jedna myšlienka a to je pomáhať tým ľuďom, ktorí sú na túto činnosť odkázaní,“ povedal Jozef Gut, štatutár Klubu darcov krvi z O. Z. Bartošovce.
 
Okrúhle výročie klubu prišli osláviť aj zahraničné družobné kluby z Poľska a Talianska, s ktorými spolupracujú.
 
„Na podnet priateľov z Lužnej v Poľsku, vznikol tento klub aj tu v Bartošovciach. Je to už 30 rokov a je to doba, keď sa pozriem dozadu ako zakladateľ, tak mám z toho veľmi dobré spomienky a zážitky,“ prezradil Václav Hudák, starosta obce Bartošovce.
 
Okrúhle výročie klubu prišli osláviť aj zahraničné družobné kluby z Poľska a Talianska (Zdroj: AHOJ TV)
  
„Združenie z Bartošoviec poznáme už veľa rokov práve vďaka skupine z Lužnej. My sme skupina združenia, ktoré je veľmi otvorené aj čo sa týka medzinárodnej spolupráce. Rovnako aj my sa snažíme nadviazať kontakty a byť otvorenými ľuďmi,“ priblížil Franco Mungai z nadácie Cassa di Risparmio di Lucca.
 
„Túto skupinu sme spoznali cez farára Jozefa Gerčáka, ktorý je rodákom z tejto obce. Klub darcov krvi sme pozvali na naše 35. výročie minulého roku a teraz sme na oplátku dostali pozvanie na ich 30. výročie. To, čo nás spája je hlavne darovanie sa druhým a hoc sme na rôznych miestach, ktoré sú od seba vzdialené to jedno, čo nás spája je darovať niečo zo seba pre ľudí, ktorí to potrebujú,“ vyjadrila sa Angelica Brunetti, prezidentka Klubu Avis comunale trevi.
 
 
„S klubom darcov krvi v Bartošovciach sa stretávame a spolupracujeme už viac ako dvadsať rokov. V októbri minulého roku bola delegácia klubu u nás v Poľsku, my sme tu v Bartošovciach už tretíkrát. Veľmi si vážime hodnotu ľudského života, pretože je to ten najvyšší dar, ktorý sa nedá vyrobiť. Ale všetci môžeme prispieť k jeho záchrane a darovať svoju krv,“ povedal o spolupráci Andrzej Słowiński, prezident Klubu HDK-PCK im. bł. ks. Jerzego Popieluszki.
 
Hlavným cieľom klubu je šírenie osvety o potrebe darovania krvi (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Tie stretnutia sú veľmi potrebné, pretože vzájomne si vymieňame skúsenosti z činností. Či už sú to organizovania samotných odberov, či už sú to voľnočasové aktivity a podobne,“ hovorí J. Gut.
 
„Pri tejto príležitosti boli ocenení najlepší darcovia krvi, teda tí, ktorí tohto roku mali striebornú, bronzovú alebo zlatú plaketu. Takisto boli ocenení aj zaslúžili členovia, ktorí boli pri zakladaní Klubu darcov krvi v Bartošovciach,“ dodal na záver starosta obce.
 
V rámci tejto udalosti odhalili aj pamätnú tabuľu, na ktorej sa nachádza citát z Biblie – „Lebo život každého stvorenia je v jeho krvi, jeho krv je jeho život."
(11:50, red.) 
Diskusia
Pridať komentár