VIDEO | Noc múzeí a galérii v Rákociho paláci

1106x
03. Jún 2024
Noc múzeí a galérii v Rákociho paláci
 Pozrite si našu videoreportáž
 
Do jubilejného 20. ročníka Noci múzeí a galérii sa už tradične zapojilo Krajské múzeum v Prešove, ktoré pripravilo bohatý program v Rákociho paláci, ale aj kaštieľoch v Stropkove a Hanušovciach nad Topľou.
 
„Je to situácia, kedy možno do múzea alebo galéria prídu aj návštevníci, ktorí by štandardne neprišli, zároveň je to príležitosť ukázať našu prácu, odprezentovať múzeum aj trošku v inom svetle a ukázať ľuďom aj iné zákutia,“ vyjadril sa Ľuboš Olejník, riaditeľ Krajského múzea v Prešove.
 
Takto sa mohli návštevníci Rákociho paláca v Prešove vôbec prvýkrát počas Noci múzeí a galérií dostať do inak neprístupných priestorov depozitára umeleckej histórie.
 
 
 Rákociho palác v Prešove (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Vystavené máme maľby v podobe závesných obrazov a takisto aj sochy, teda drevorezby, ktoré odkazujú na výtvarný a umelecký život nášho regiónu. Väčšina z nich pochádza aj od regionálnych autorov a z regionálnych dielni,“ priblížila Dominika Tlučková, historička a správkyňa depozitára umeleckej histórie.
 
Rôznorodý bol aj sprievodný program, v ktorom si na svoje prišli dospelí aj deti. Pripravené pre nich boli tvorivé dielne, výtvarné workshopy, či komentované prehliadky.
 
 
„Môžu byť účastní aj pri prehliadke hasičskej expozície a dozvedia sa niečo o histórii zápalky aj o takzvanom Zápalkovom kráľovi a máme pripravenú aj detektívnu cestu,“ prezradila Barbora Petrášová, PR manažérka Krajského múzea v Prešove.
 
 Pomyselná oddychovú časť, kde je ich obrus, ktorý vyhotovila ich pani Moyzesová (Zdroj. AHOJ TV)
 
Vernisážou sa počas akcie začala aj výstava pripomínajúca 80. výročie úmrtia významného hudobného skladateľa a pedagóga Mikuláša Moyzesa, ktorý v Prešove pôsobil polovicu života - 36 rokov. Moyzesov život a dielo pripomenuli nielen textovou časťou výstavy a ukážkami z jeho diel, ale aj vecami z pozostalosti, ktoré má múzeum v zbierkach a ktoré dokumentujú, v akom prostredí žil.
 
„Dominantným prvkom je jeho klavír, na ktorom hral aj komponoval svoje skladby. Máme tu pomyselnú oddychovú časť, kde je ich obrus, ktorý vyhotovila ich pani Moyzesová. Zaujímavým prvkom sú napríklad fajky. Očividne bol vášnivým fajčiarom,“ vysvetlila Nikoleta Lattová, historička Krajského múzea v Prešove.
 
Kto výstavu nestihol navštíviť počas Noci múzeí a galérií, môže tak v priestoroch múzea urobiť až do záveru letnej sezóny, teda do konca augusta.
(10:30, red.)
Diskusia
Pridať komentár