Na rieke Laborec vznikla požičovňa člnov a vyhliadková terasa

1298x
04. Jún 2024
V Krivošťanoch na Laborci vznikla požičovňa člnov a vyhliadková terasa
Na rieke Laborec v Strážskom vznikla nová turistická atrakcia. (Zdroj: naszemplin.sk) 

Projekt Umenie piť víno na vode okrem požičovne zahŕňa aj vyhliadkovú terasu, na ktorej budú ochutnávky regionálnych vín a prednášky o geoturizme.

Na rieke Laborec v Strážskom vznikla nová turistická atrakcia. V časti Krivošťany pribudla požičovňa plavidiel, ktorá ponúka štyri malé člny pre rekreačné člnkovanie na takmer dvojkilometrovom úseku rieky od hate k zrúcaninám hradu Brekov. Informovala o tom Krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KOCR KRT).

Projekt Umenie piť víno na vode okrem požičovne zahŕňa aj vyhliadkovú terasu, na ktorej budú ochutnávky regionálnych vín a prednášky o geoturizme.
 
 Projekt Umenie piť víno na vode podporil Košický kraj sumou 38-tisíc eur. (Zdroj: naszemplin.sk)

Košický samosprávny kraj (KSK) podporil tento projekt sumou 38 000 eur z programu Terra Incognita. „Pokojné vody Laborca sú na tomto mieste ako stvorené pre spojenie vodnej turistiky a regionálnych gastroproduktov," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Časť brehu rieky prešla revitalizáciou, ktorá zahŕňala zemné práce a osadenie oceľových pilót. Na nich bola postavená masívna oceľová konštrukcia opláštená agátovým drevom. Osadené boli aj plávajúce pontóny a nerezová lávka so zábradlím.

Občianske združenie (OZ) Priatelia Vážky prispelo k projektu viacerými úpravami, vrátane inštalácie lavíc a rozšírenia betónových schodísk.
 
 V uplynulých rokoch vznikli v kraji požičovne kajakov v Ladmovciach, vodný a oddychový bod pri kaštieli Borša na rieke Bodrog a splavy na rieke Ondava. (Zdroj: naszemplin.sk)

„Tiež sme rozšírili vyhliadkovú terasu a zabezpečili dodávku a montáž oddychových lavíc, ktoré umožňujú návštevníkom vychutnať si atmosféru prepojenia pokojnej rieky s okolitým prostredím, napríklad pri pozorovaní vodného vtáctva, ako sú volavky popolavé a čajky chichotavé," priblížil predseda OZ Martin Zambory.

Výkonná riaditeľka KOCR KRT Lenka Vargová Jurková dodala, že v uplynulých rokoch vznikli v kraji požičovne kajakov v Ladmovciach, vodný a oddychový bod pri kaštieli Borša na rieke Bodrog a splavy na rieke Ondava.

„K nim sa tento rok pridajú ďalšie produkty ako požičovňa kajakov na Hornáde z projektu REJOICE a veľká osobná loď z projektu Návrat výletnej lode na Zemplínsku šíravu," doplnila.
(9:30, red.)
Diskusia
Pridať komentár