VIDEO | V Seni si jedlo vedia vychutnať

967x
04. Jún 2024
 Polievkový festival v Seni
Pozrite si našu videoreportáž
 
Na skvelú polievku sa vždy nájdu hostia. S podobným výrokom sa stotožňujú aj v obci Seňa, kde polievkový festival prilákal všetkých milovníkov jedla, hudby, tanca či výtvarného umenia.
 
„Je tu desať družstiev, ktorých spájajú rôzne aktivity, či je to už futbal, folklór alebo dokonca pracovné aktivity. Bola tu obec Belža, obec Seňa, základná škola, materská škola, naozaj predviedli kulinárske majstrovské kúsky,“ uviedla Marcela Gallová, starostka obce Seňa.
 
 
„Ja sa bojím, žeby som mohla uraziť, lebo som ochutnala všetko a všetko bolo výborné. Mala som aj mačanku, aj guľáš z diviny, aj ragú a halásle. Musím povedať, že všetko bolo výborné,“ prezradila starostka obce.
 
„Mačanku som ochutnal, ragú – to som musel, lebo to bolo obecné a bolo perfektné,“ vyjadril sa Július Lang, prezident klubu HC Košice.
 
 Polievkový festival prilákal množstvo ľudí (Zdroj: AHOJ TV)
 
 Láska je nepochybne jednou z hlavných ingrediencií pri varení. Tie tajné si v Seni poctivo strážia.
 
„Tajné nikto neprezradí, ale mali sme tam päť druhov rýb a to priamo z Maďarska, čo vyrastú tam v jazere a nemôže viac prezradiť,“ priblížila jedna z kuchárok na festivale.
 
Súčasťou akcie bola aj výstava obrazov miestnych umelcov, ktorí svoju tvorbu vnímajú ako určitý druh relaxu.
 
„Páči sa mi nejaký obrázok napríklad na internete, nafotím si ho a podľa toho si urobím,“ vysvetlila Štefánia Kašková, maliarka.
 
Aj jedlo spája ľudí. Evidentne to potvrdzuje aj obec Seňa.
 
„Ja to tak cítim, že dnešná atmosféra, ktorá tu je v našej obci, tak naozaj je o tom, že cítiť nejakú tu kompatibilitu ľudí, a že s radosťou a láskou sa tu ľudia pohybujú a zvítavajú. Ja som veľmi rada, že niečo také môžeme odovzdať,“ potešila sa starostka obce.
 
„Sme východniari a takí maďarskí východniari, čiže je to veľmi zaujímavá kultúra, dodal  J. Lang.
(15:30, red.)
Diskusia
Pridať komentár