VIDEO | Študujte na SOŠ elektrotechnickej v Stropkove

1030x
05. Jún 2024
 Študujte na SOŠ elektrotechnickej v Stropkove
Pozrite si našu videoreportáž
 
Kde študovať elektrotechniku? Na Strednej odbornej škole elektrotechnickej v Stropkove.
 
Štúdium je vhodné pre tých, ktorí vidia svoju budúcnosť v odvetviach výpočtovej techniky, informačných technológii, programovania CNC strojov, počítačových sietí, počítačových systémov, komunikačných technológii, v oblasti obsluhy obrábacích strojov a v oblasti bytových rozvodov elektrickej energie, tepla, vody a plynu.
 
„V súčasnosti vidíme, že je veľká potreba odborníkov, ktorí sú zruční v oblasti silnoprúdovej techniky a v oblasti bytových rozvodov,“ uviedol Peter Kuľbaga, zástupca riaditeľa.  
 
 
Preto bude škola študijný program rozširovať o odbory silnoprúdovej techniky, či už o nematuritný trojročný odbor elektromechanik alebo maturitný odbor mechanik a elektrotechnik so zameraním na silnoprúdovú techniku.
 
„Disponujeme vlastnými strojárskymi dielňami, elektrotechnickými dielňami s veľmi dobrým vybavením,“ priblížil Kuľbaga.
 
„V tomto štvorročnom maturitnom odbore sa učia rôzne odborné predmety. Vo výpočtovej technike majú odborné predmety technické vybavenie počítačov, programové vybavenie počítačov, grafické systémy a počítačové siete,“ informoval Vladimír Čintala, učiteľ odborných predmetov.
 
„Žiaci sa učia pajkovať rôzne súčiastky, pracujú na elektronických obvodoch, vedia premerať súčiastky, vedia popísať funkciu konkrétnych súčiastok, z ktorých pozostáva celý elektronický obvod,“ vysvetlil Albert Vaško, majster odbornej výchovy.
 
Škola bude študijný program rozširovať o odbory silnoprúdovej techniky (Zdroj: AHOJ TV) 
 
Prečo si sa rozhodla pre tento odbor? Lebo predsa to je pre dievča také netypické.
 
„Je to celkom zaujímavý odbor a elektrina ja zaujímavá, že na akom princípe funguje,“ povedala Bibiána Šimková, študentka 2. ročníka v odbore mechanik elektrotechnik.
 
„Nachádzame sa v odbornej učebni elektrického merania a študenti sa tu učia merať elektrický výkon pomocou voltampérovej metódy, kde odmerajú napätie, prúd, potom vypočítajú aký tam bol výkon a vypočítajú si aj odbor danej žiarovky aký dosahoval pri takom výkone,“ vysvetlil Ivan Gibej, učiteľ odborných predmetov.
 
„Chcel som robiť elektrinu, baví ma to a chcel by som v tom aj pokračovať,“ prezradil Patrik Jakub, študent 1. ročníka v odbore mechanik elektrotechnik.
 
„Učivo sa dá zvládnuť, nie je to náročné a aj tá prax je celkom zábava,“ dodala Bibiána Š.
(15:20, red.)
Diskusia
Pridať komentár