V Košiciach vyrastie 40 nových stanovíšť polopodzemných kontajnerov

1969x
06. Jún 2024
Mesto Košice schválilo výstavbu 40 stanovíšť s polopodzemnými kontajnermi
 Stanovištia budú osadené v najväčších košických mestských častiach. (Zdroj: KOSIT)
 
Mesto Košice v spolupráci so spoločnosťou KOSIT a.s. odsúhlasilo výstavbu 40-tich stanovíšť s polopodzemným kontajnermi na území mesta.
 
Tieto stanovištia budú osadené v najväčších košických mestských častiach: Dargovských hrdinov, Západ, Juh, Sever, Nad jazerom, Sídlisko Ťahanovce, Sídlisko KVP a Staré Mesto. Presné lokality výstavby boli navrhnuté v úzkej spolupráci so zástupcami uvedených mestských častí.

Cieľom a očakávaním projektu je nahradiť existujúce stanovištia s vyšším počtom zberných nádob, ktoré aktuálne pri líniovom radení zaberajú veľkú rozlohu na úkor parkovacích miest a pri štvorcovom radení počet nádob častokrát prevyšuje kapacitu stojiska. V konečnom dôsledku pôsobia súčasné riešenia v krajinnej infraštruktúre rušivo a neesteticky, s negatívnym dopadom na funkčnosť.
 
Ukladanie odpadu pod úroveň zemského povrchu, kde sa vplyvom nižšej teploty spomalí rozklad baktérií, eliminuje zápach odpadu a tiež sťažuje prístup prípadným škodcom. (Zdroj: KOSIT) 
 
Polopodzemné riešenia pre ukladanie odpadov, vzhľadom na svoj objem a nevyhnutnú prístupovú plochu, predstavujú potenciál vzniku nových parkovacích miest.

„Úroveň odpadového hospodárstva je prioritou každej fungujúcej samosprávy. Považujeme za správne sledovať a aplikovať trendy v tejto oblasti s cieľom zabezpečiť pre obyvateľov mesta rýchly a efektívny zber všetkých zložiek produkovaného odpadu.“ hovorí generálny riaditeľ KOSIT-u Marián Christenko.
 
 
„Tiež je namieste konštatovať, že do zeme zapustené kontajnery na odpad pôsobia esteticky a moderne. Spolu s vedením mesta, rovnako ako so starostkami a starostami mestských častí sme presvedčení, že obyvatelia budú túto zmenu v meste vnímať pozitívne, čo spolu s cielenou edukáciou prispeje k zvýšenej miere triedenia odpadu.“
 
Navrhované riešenie kontajnerov ponúka vyššiu mieru odolnosti voči vandalizmu. (Zdroj: KOSIT) 

Ukladanie odpadu pod úroveň zemského povrchu, kde sa vplyvom nižšej teploty spomalí rozklad baktérií, eliminuje zápach odpadu a tiež sťažuje prístup prípadným škodcom. Navrhované riešenie kontajnerov ponúka vyššiu mieru odolnosti voči vandalizmu. Obsah polopodzemných kontajnerov bude vyprázdňovaný pomocou špeciálnej zvozovej techniky, zberového vozidla KOSIT s hydraulickou rukou.
 
Vyprázdňovanie bude prebiehať rovnako ako pri už existujúcich kontajnerových stanovištiach polopodzemného typu v meste Košice a to podľa nastaveného cyklu odvozu pre zmesový komunálny odpad, kuchynský bioodpad a tiež ostatné triedené zložky.

„V očakávanom scenári zahájime výstavbu prvých stanovíšť v priebehu tohto leta. Minimálne 20 lokalít plánujeme do užívania odovzdať ešte v tomto roku. Ak budú klimatické podmienky umožňovať výstavbu i v neskorších mesiacoch, je našim cieľom projekt ukončiť v plnom rozsahu v čo najkratšom čase.“ uzatvára tému Christenko.
(13:55, red.)  
Diskusia
Pridať komentár