VIDEO | Dobrovoľníctvo na SOŠ dopravnej v Prešove

804x
06. Jún 2024
Dobrovoľníctvo na SOŠ dopravnej v Prešove
 Pozrite si našu videoreportáž
 
Žiaci zo Strednej odbornej školy dopravnej z Prešova v rámci hodín etiky a náboženstva sa venujú a pomáhajú klientom z Občianskeho združenia Barlička.
 
„Cieľom nášho spoločného projektu je viesť žiakov k dobrovoľníctvu a k pomoci iným, všímať si potreby ostatných a takisto možno si všimnúť ľudí, ktorým v našej spoločnosti nie je venovaná pozornosť,“ priblížila Juliána Cenkerová, učiteľka slovenského jazyka a etickej výchovy.
 
„Je to hlavne dobrý skutok, pomáhame starým ľuďom, zoberieme ich trochu vonku na čerstvý vzduch a trocha sa s nimi poprechádzame. Za mňa to je dobré,“ uviedol Marko Bednár, študent 1. ročníka na SOŠ dopravnej.
 
 
„Skvelé to je. Robíme to v rámci etickej výchovy a chodíme na prechádzky, pomáhame im pocítiť život, čo máme aj my,“ povedal Vitalii Nechyporuk, študent 2. ročníka na SOŠ dopravnej.
 
Keďže študenti trávia čas s klientmi aj na prechádzkach, pripravili si pre nich autoškolu na vozíček, aby im poskytli inštrukcie ako s ním správne manipulovať.
 
 
 Študentom poskytli inštrukcie ako s vozíkom správne manipulovať (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Ja som približoval situáciu z pohľadu môjho vozíka, ktorý je dynamickejší, že na čo si dať pozor, ako vychádzať na obrubník a ako prevažiť na seba váhu vozíka, aby sme zliezli dole alebo keď je schodík,“ vysvetlil Michal Stanek, klient O. Z. Barlička.
 
„Ja o tom, ako sa manipuluje s vozíkom, čiže ako zaobchádzať s človekom, ktorý sa nachádza na vozíku, aby sa nebál a aby náhodou nespadol. Hovorila som aj o tom, ako sa správať, keď vidia človeka na vozíku,“ porozprávala Lucia Lešundáková, klientka O. Z. Barlička.
 
Dopravná škola s Občianskym združením Barlička spolupracuje od marca tohto roka a v spolupráci plánuje pokračovať.
 
„Síce začiatky boli kostrbaté, keďže chlapci sa museli naučiť pracovať s vozíkom, ale po niekoľkých stretnutiach uvideli, že to má zmysel, a že to ďakujem a ten pekný úsmev od seniorova je naozaj veľmi príjemný,“ vyjadrila sa Juliána Cenkerová.
 
Čo hovoríte na spoluprácu s dopravnou školou?
 
„Pre nás to je veľké šťastie a veľmi si to vážime, lebo to, že naši seniori sa stretnú s mladými energickými ľuďmi. Mladí prídu, posmejú sa a vedia aj vniesť iný náboj do toho zariadenia,“ vyjadril sa o spolupráci Lukáš Kvokačka, riaditeľ O. Z. Barlička.
(15:30, red.)
Diskusia
Pridať komentár