Djurkovič: Chcem vytvoriť hru, ktorá si zaslúži pozornosť fanúšikov

2002x
07. Jún 2024
Tatran Prešov má nového trénera
 Djurkovič je šesťnásobným majstrom krajín, v ktorých pôsobil, trikrát sa tešil aj zo zisku národného pohára (Zdroj: IK)
 
Nový prešovský lodivod Ratko Djurkovič z Čiernej Hory je skúseným bývalým hádzanárom, medailistom z majstrovstiev sveta a olympijským účastníkom.
 
Od roku 2010 presedlal na trénerskú dráhu a v sezóne 2024/25 povedenie čerstvo 18-násobného slovenského majstra z postu hlavného trénera. Klubovému webu poskytol prvý krátky rozhovor, nového kouča okrem toho predstavujú aj jeho podrobnou vizitkou.
 
Pán tréner, vitajte v klube. Ako sa zrodila dohoda o pôsobení v Tatrana medzi vami a klubom?
 
„Keď som sa od svojho manažéra dopočul o možnosti prísť pracovať do Tatrana Prešov, myslím, že to išlo bežným postupom. Klub o mne určite zbieral informácie a samozrejme aj ja o klube. Nakoniec sme dokončili zmluvu dostatočne rýchlo a teraz už je čas pracovať!“
 
Čo viete, prípadne akú doterajšiu skúsenosť máte zo svojho hádzanárskeho pôsobenia, o Tatrane?
 
„Samozrejme, že som celý život v hádzanej, takže o Tatrane viem veľa vecí. Najmä z obdobia, keď Tatran pôsobil v SEHA lige. Tatran je klub s veľmi dobrou povesťou v európskej hádzanej, pravidelným účastníkom európskych pohárových súťaží a samozrejme majstrom Slovenska!“
 
 
Aké sú vaše očakávania na pozície trénera tímu?
 
„Musím povedať, že som nadšený z možnosti stať sa súčasťou tímu ako je Tatrana Prešov a môcť ho viezť z lavičky. Je to pre mňa skvelá príležitosť zlepšiť svoju kapacitu v akomkoľvek zmysle a dosiahnuť ciele a očakávania vedenia, hráčov a fanúšikov Tatrana."
 
Aký je váš odkaz fanúšikom?
 
„Môj odkaz pre fanúšikov je, že mám v úmysle urobiť všetko preto, aby som vytvoril hru, ktorá si zaslúži vašu podporu a atmosféru, ktorú si hráči užijú na každom jednom tréningu a zápase.“
 
Počas 20-ročnej hráčskej kariéry (1990 – 2010), ktorú začal aj ukončil v materskom klube Lovčen Cetinje, pôsobil Djurkovič aj ako legionár v Srbsku, Španielsku a Maďarsku. Je šesťnásobným majstrom krajín, v ktorých pôsobil, trikrát sa tešil aj zo zisku národného pohára. S viacerými klubmi sa predstavil v zápasoch pohárovej Európy, vrátane siedmich sezón v Lige majstrov. Na konte má tiež 175 zápasov v reprezentačnom tíme.
 
V národných dresoch Juhoslávie, Srbska a Čiernej Hory a napokon aj samostatného výberu jeho rodnej krajiny absolvoval sedem vrcholných šampionátov. Jeho najväčším úspechom je bronzová medaila z majstrovstiev sveta v roku 2001, ktorú získal s juhoslovanskou reprezentáciou na šampionáte vo Francúzsku. Na olympiáde 2000 v austrálskom Sydney obsadil s tímom 4. miesto.
 
 Ratko Djurkovič, nový tréner Tatrana Prešov (Zdroj: IK)
 
Aj svoju trénerskú kariéru začal Djurkovič v Lovčene, s ktorým ako hlavný tréner vyhral národný pohár. Rok pôsobil ako tréner juniorského tímu a asistent trénera národného A-tímu Čiernej hory. Nasledovali pôsobenia v najvyšších súťažiach v Macedónsku, Grécku, Maďarsku, Čiernej hore, ale aj Katare.
 
Naposledy viedol Červenú hviezdu Belehrad. Djurkovič je otcom troch detí a okrem rodného jazyka ovláda angličtinu, maďarčinu, ale dorozumie sa aj španielsky a taliansky. Je držiteľom trénerskej EHF Master Pro licencie.
 
Vizitka Ratka Djurkoviča
 
Narodený: 9. február 1975 v Cetinje
 
Národnosť: čiernohorská
 
Rodinný stav: ženatý (3 deti)
 
Hráčska kariéra: Lovčen Cetinje (Juh./ČH), Metaloplatika Šabac (Juh./Srb.), Sintelone Bačka Polanka (Juh./Srb.), Partizan Belehrad (Juh./Srb.), Bidasoa Irun (Šp.), Pick Szeged (Maď.), Bosna Sarajevo (ČH)
 
Hráčske úspechy: bronz na MS Francúzsko 2001, 4. miesto OH Sydney 2000, 2x majstrovský titul s Lovčen (2000 a 2001), 2x Partizan (2002 a 2003), 1x Szeged (2007) a Bosna Sarajevo (2009)
 
Trénerská kariéra: Lovčen Cetinje (ČH), Ormy Patras (Gr.), Sport 36 Komlo (Maď.), Borac Banja Luka (Bosna a Herc.), Al Rayan (Katar), Oroshaza (Maď.), Červená hviezda Belehrad (Srb.)
 
Trénerské úspechy: titul majstra Bosny a Hercegoviny (2016/17), vicemajster Grécka (2012/13), tréner juniorského národného tímu a asistent seniorského národného tímu Čiernej hory (2010/11)
(9:00, IK)
Diskusia
Pridať komentár