S obnovou zimného štadióna v Prešove pomôžu granty

1310x
10. Jún 2024
Granty pomôžu k obnove zimného štadióna v Prešove
 Mesto Prešov získalo z Fondu na podporu športu milión eur na úpravu a zníženie energetickej náročnosti zimného štadióna. (Zdroj: FB Mesto Prešov)

V prípade zimného štadióna má projekt pri odhadovanej cene 1,8 milióna eur vyriešiť pretrvávajúce problémy s odvetrávaním celej budovy prostredníctvom novej vzduchotechniky.

Mesto Prešov získalo z Fondu na podporu športu milión eur na úpravu a zníženie energetickej náročnosti zimného štadióna. So žiadosťou o podporu z tohto fondu uspel aj mestský futbalový klub 1. FC Tatran Prešov, ktorý získal na rekonštrukciu areálu futbalovej akadémie takmer 430.000 eur. "Dokopy aj s finančnou spoluúčasťou mesta pôjde o projekty v hodnote viac ako 2,5 milióna eur," informovala prešovská radnica.

V prípade zimného štadióna má projekt pri odhadovanej cene 1,8 milióna eur vyriešiť pretrvávajúce problémy s odvetrávaním celej budovy prostredníctvom novej vzduchotechniky. Spoluúčasť mesta na financovaní je približne vo výške 45 percent, čo je 800.000 eur.
 
 V pláne je podľa neho výmena aj časti kotolne, čím by sa znížila celková energetická náročnosť budovy a ušetrili sa v mestskom rozpočte ďalšie peniaze. (Zdroj: FB Mesto Prešov)

„V období prevádzky zimného štadióna, teda od jari do zimy, nám situáciu komplikuje vlhký vzduch, ktorý sa do budovy dostáva cez netesnosti. Jeho vyparovaním dochádza k poškodzovaniu audiovizuálnej a svetelnej techniky, spôsobuje aj koróziu oceľových konštrukcií. Práve tomu by mala zabrániť kvalitná vzduchotechnika, ktorou sa navyše podarí odvetrávať aj šatne a sociálne zariadenia," uviedol primátor Prešova František Oľha.
 
V pláne je podľa neho výmena aj časti kotolne, čím by sa znížila celková energetická náročnosť budovy a ušetrili sa v mestskom rozpočte ďalšie peniaze.
 
 V prípade zimného štadióna má projekt pri odhadovanej cene 1,8 milióna eur vyriešiť pretrvávajúce problémy s odvetrávaním celej budovy prostredníctvom novej vzduchotechniky. (Zdroj: FB Mesto Košice)

Mesto informovalo, že má za sebou už aj verejné obstarávanie na zhotoviteľa prác, ku ktorého vyhodnoteniu by malo dôjsť v najbližších dňoch. Práce na zimnom štadióne by sa podľa predpokladov mohli začať ešte v tomto roku.

So žiadosťou o nenávratný finančný príspevok od Fondu na podporu športu uspel aj futbalový klub 1. FC Tatran, ktorého stopercentným vlastníkom je mesto. Projekt revitalizácie areálu futbalovej akadémie pre mládež dofinancuje mesto z vlastného rozpočtu sumou viac ako 360.000 eur.
 
„Vďaka projektu za viac ako 790.000 eur sa podarí zrekonštruovať tribúnu, vybudovať nové šatne s rehabilitačnou linkou, osadiť nový umelý trávnik, ale aj nový rozvod vody areálu či novú kanalizačnú prípojku," oznámila samospráva.
(10:30, red.)
Diskusia
Pridať komentár